Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj chłopaki, fantaści...Wymądrzacie się na temat diesli - szczególnie posiadacze gasolinowych 4.0 :mrgreen: Jeżdżę 730 d od 2006 roku.Rocznik 2000 kwiecień, przebieg 290.000 Z silnikiem do tej pory nie robiłem właściwie NIC (typowe wymiany, filtry, odolejacz, takie tam...) Reszta typowa dla e38 na "polskich dróżkach". Furka trochę kosztuje w eksploatacji, bo naprawy robię w Mag Pol w Piasecznie. Próbowałem w innych warsztatach, ale mam uczulenie na opłaty "500 za kompa" (podłączenie diagnostyczne :duh: ) nie wiem, kto tyle płaci. Spalanie - 10.4 - 12 w mieście (Warszawa, korki, uciekanie przed wariatami) Trasa - 7.9 - 8.9 (badane na zasadzie pełen bak litry/ kilometry). Jeżeli komuś nie pasuje dynamika 7-er (200 km/h do 100 w 9 s - 10 s) to niech kupi inny model! M5, M3, czy coś tam. Ja kupiłem e38 z dieslem 3.0 albowiem:

1. Jest piękna :roll:

2. Jest komfortowa :8)

3. Jest super oszczędna (tak, tak panowie. Policzcie koszta DOBREJ sekwencji, spalanie na 100 - rzeczywiste, policzone techniką jw)

4. Niezawodny silnik, zawczasu dający znaki, że coś mu trzeba

5. Brak konieczności nieustannych regulacji, świec, kabli, etc

I tyle. Każdy wybiera to, co lubi. Lejesz opał - LEJ! Zatarta pompa wysokiego ciśnienia - 2500 - 6000 (dobrze zrobiona!) Nie jestem majsterkowiczem i tankuję na Neste :dance:

Pozdrawiam!

Opublikowano
740d jest drogi w utrzymaniu, bo to jedna z najnowocześniejszych jednostek diesla z tamtych czasów. Moc a przede wszystkim moment obrotowy robią piorunujące wrazenie, no i dzwiek v8 biturbo nie jest nic gorszy od v8 benzyniaka. Za to z tego co słyszałem o 730d, to to V6 nie jest drogie w utrzymaniu ale moc i v6... przyjemności z jazdy porównać się nie da...
Części używane do E36 i E38 !!! TANIO
Opublikowano
. Za to z tego co słyszałem o 730d, to to V6 nie jest drogie w utrzymaniu ale moc i v6... przyjemności z jazdy porównać się nie da...
A kto Ci powiedział, że w BMW montowano V6? :mrgreen:

BMW - Broń Masowego Wrażenia

Moja 850i

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=120911

http://img121.imageshack.us/img121/5670/pasek2e.jpg

detailing http://www.funkyking.eu

Opublikowano
no dobra, spierać się nie będę, bo jak pewnie bylo widać po moim tekście, z 730d styczności bezpośredniej nie miałem, tylko słyszałem o tym że nie jest drogie w utrzymaniu. Styczność miałem z 740d i zrobiło na mnie wrażenie. Na 740 w benzynie bym nie zamienił. Wrażenie lepsze by były ew. z jazdy V12 740 :D
Części używane do E36 i E38 !!! TANIO
Opublikowano

Dobra, proponuje zamknąć temat, bo co niektórzy łapią tu małe kompromitacje w znajomości BMW,

a po drugie, to Robert już śmiga troche swoim 740d i jest zadowolony, więc nie potrzebuje dalszych uwag/rad, które już zeszły mocno z tematu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.