Skocz do zawartości

gdzei info o oleju do skrzyni? i czy wymienia w moscie?

Jasiu_20

Rekomendowane odpowiedzi

witam

czy w e46 320D 2003r powinno sie wymieniac olej w tylnim moscie?Jesli tak to moglby ktos dac jakas instrukcje? :D :)

i gdzie moze znalezc w tym aucie oznaczenie o rodzaju oleju do skrzyni biegow to znaczy chyba koło wlewu olej do skrzyni (tak gdzies na forum znalazlem) tylko gdzie to jest? czy trzeba od spodu i sciagac oslony czy da sie jakos z góry?

dziki i pozdro

• Zasłużeni forumowicze
naklejka jest po stronie wlewu oleju. na bocznej scianie od strony pasazera, jezeli jeszcze tam siedzi :D mnie zastanawia jeden fakt. na realoem pokazuje ze olej do mojej skrzyni to MTF LT 2 a na skrzyni mam naklejke MTF LT 1 ktos wiec o co kaman? :D i czy w BMW dobiora mi odpowiedni olej do dyfra?? bo na nim nie ma zadnej naklejki odnosnie tego co tam powinno byc.

🙃🙃

• 2 tygodnie później...
naklejka jest po stronie wlewu oleju. na bocznej scianie od strony pasazera, jezeli jeszcze tam siedzi :D mnie zastanawia jeden fakt. na realoem pokazuje ze olej do mojej skrzyni to MTF LT 2 a na skrzyni mam naklejke MTF LT 1 ktos wiec o co kaman? :D i czy w BMW dobiora mi odpowiedni olej do dyfra?? bo na nim nie ma zadnej naklejki odnosnie tego co tam powinno byc.

Ja jestem świeżo po temacie. Na skrzyni też mam LT1. Niemniej LT1 było kiedyś i zostało zastąpione LT2. W ASO kupisz teraz wyłącznie LT2.

Co do dyfra to tylko spytali mnie czy ze szpera czy bez. A po nr VIN określają ile tego oleju wchodzi. U mnie 1.6l do skrzyni (LT2) i 1,2l do mostu.

Cena jednego i drugiego oleju to ok 80pln

Brot Mit Wurst

• Zasłużeni forumowicze

ok i po wymianie oleju. w dyfrze jak i w skrzyni olej byl ladnego koloru. niemniej jednak w skrzyni bylo go polowe z tego co powinno byc. raptem 600 ml zamiast 1.2 litra. duza roznica w zmianie biegow po wymianie, wchodza bardzo lekko. takze polecam wymiane na nowe i w dyfrze i w skrzyni. faktycznie nie ma juz oleju LT1 zostal zastapiony LT2. dobrze ze skusilem sie na te robote inaczej nie wiedzialbym ze tyle oleju brakuje w skrzyni i moglbym ja zajechac.

ps. odnosnie oleju do dyfra. sa tylko dwa. do dyfra bez szpery olej SAF XO castrola a do dyfra ze szpera SAF XJ tez castrola. takie daje serwis bmw.

🙃🙃