Skocz do zawartości

Problem z pompą wtryskową lub wtryskiwaczem. Proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Bylem dziś w warsztacie ponieważ ciężko mi pali autko czy to ciepłe czy zimne. Na zimnym już całkiem do bani tzn po np dwóch dniach jest w ogóle problem. Mechanik powiedział mi że komputer nic nie pokazał, ale jego zdaniem jest to wtryskiwacz albo pompa wtryskowa.

Teraz moje pytanie: czy można wymienić jakby coś jeden wtryskiwacz? Ile to kosztuje? Ile kosztuje pompa ewentualnie regeneracja? Czy są jakieś warsztaty na podkarpaciu godne polecenia?

Z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam

Opublikowano
Może być też że świece słabe dlatego takie problemy na zimnym... wtryski common rail można regenerować... kosztuje to około 300zł za uszkodzony wtrysk.. można zregenerować 1, nie trzeba wszystkich... chyba że będziesz wymieniał same końcówki to wymień wszystkie. Cena nowego całego wtrysku to jakieś 800zł.

Nadszedł już ten czas Ty dobrze o tym wiesz.

Bierz ile chcesz, tylko zaloguj się - WWW.OTWARTAPESTKA.INFO :)

Opublikowano
Podobno jak pompa siada to na ciepłym ogólnie żle pali i tak było u mnie , ale ciekła poprostu i tak samo było z wtryskiem i też wymieniłem jeden , ale to dotyczy silnika TDS a ty masz silnik nowszej generacji i wiem tyle że bedzie drożej niż u mnie ja za wszystko zapłaciłem 1000zł ale cena dotyczyła części+robota+regulacja pompy wtryskowej bo wtryski samemu można demontować nawet i w twoim przypadku.Za sam wtrysk do twojej buni bulniesz minimum 1000zł oczywiście za nowy BOSCHA za tyle widziałem na allegro za używany ok. 500zł.ja tylko tyle moge sie udzielić.
Opublikowano

dziwi mnie jedno, że mechanik podpinał pod kompa i nic nie wyszło a na oko postawił diagnozę ze to pompa lub wtryski :nienie: przecież podpinając pod kompa można zrobić odczyt ciśnienia paliwa na pompie itp, można odczytać dawki paliwa, czas wtrysku

może skonsultuj się z innym mechanikiem zrób diagnostykę gdzie indziej odczytaj parametry live data może to coś więcej powie a przynajmniej będziesz miał rzut na sytuację i porównanie co i jak ja bym tak na słowo nie wierzył chyba że to zaufany mechanik

Opublikowano
Może być też że świece słabe dlatego takie problemy na zimnym... wtryski common rail można regenerować... kosztuje to około 300zł za uszkodzony wtrysk.. można zregenerować 1, nie trzeba wszystkich... chyba że będziesz wymieniał same końcówki to wymień wszystkie. Cena nowego całego wtrysku to jakieś 800zł.
Kolego świece raczej nie bo komp by pokazał-tak twierdzi mechanik. Cena nowego wtryskiwacza to koszt 1250zł bo juz sprawdzałem na stronie intercars'a.

Kolego cegła ale problem jest w tym że u mnie nic nei cieknie i jest wszystko suche idealnie.

Kolego sebek2407: gość mówił że jakieś 8 błędów wyszło ale nic konkretnego, ale sytuacja o tyle dziwna była że to nie robił ten gość który mi mówił bo on jest takim jakby portierem i kierownikiem zakładu a diagnostykę robil mechanik. Problem polagał na tym że jak ja przyszedłem po auto to mechanik już dokładnie nie pamiętał co komp pokazał a mnie nie było przy badaniu bo auto zostawilem i musialem do pracy wracać.

mieszkam w jaśle gdzie nie mam wyboru warsztatów które posiadają komputer i nie mam gdzie skonsultować, ale jeszcze jeden odwiedze.

dzieki za podpowiedzi

Opublikowano

jeśli komp pokazał 8 błędów a mechanik testował tylko DDE to wydaje mi się że to sporo błędów i zawsze jeśli się pojawiają jakieś błędy mają znaczenie czy też mniejsze czy większe ale zawsze to jakiś błąd i na pewno czymś spowodowany

gdybyś miał możliwość spisania tych błędów i wklejenia na forum wiele by to ułatwiło i dało by obraz co i jak z twoim silnikiem

Opublikowano

ja osobiście powiem, że lepiej na tym wyjdziesz jak pojedziesz gdzieś dalej do mechanika niż jak zrobisz to u takiego który nie ma o tym pojęcia

po co oni mają ten komputer skoro i tak zapominają jakie błedy wyświetlił, to jakiś stary jełop który myśli ze jak problemy z dieslem to albo pompa albo wtryski, i najpierw wymienia a potem myśli, dobrze że jeszcze o turbinie nic nie mówi

uciekaj od niego z daleka jeżeli nie szkoda Ci twojego auta

........srebrne beem wjeżdża na teren........
Opublikowano
Ja też myśle że powinieneś jechać do kogoś innego jak dlamnie 8 błędów to troche dużo i mówić jeszcze że to nic konkretnego i zapominać o nich to lekka przesada :duh: pewnie wogóle niewiedział co one oznaczają a powiedzieć że to pompa albo wtryski jest najprostrzym rozwiązaniem dla kogoś kto niewie jak ugryść sprawe.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Nowy wtryskiwacz to cena około 1800zł,a nie 800.

1150 w serwisie BMW.U Boscha można dostać za 800-900.

Opublikowano
Nowy wtryskiwacz to cena około 1800zł,a nie 800.

1150 w serwisie BMW.U Boscha można dostać za 800-900.

to jest cena ze strony intercars

Opublikowano

Dziś umówilem się na wizytę w profesjonalnym zakładzie który zajmuje się tylko pompami wtryskowymi i wtryskiem. Wizytę mam dopiero na 1 grudnia bo mają tam napięte terminy a jest to podobno sprawdzony warsztat. Nie ma konkretnej nazwy, ale znajduje się w miejscowości Przybówka na trasie rzeszów-Krosno.

Facet powiedział że zrobią mi oczywiście badanie komputerowe jeszcze raz i wtedy będę miał okazje błędy spisać i wkleje tutaj bo bardzo jestem ciekaw co to za błędy. Tym czasem muszę czekać na wizytę...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Problem został rozwiązany. Rozwiązaniem okazała się wymiana dwóch wtrysków. Problem zniknął. dzieki za wszystkie podpowiedzi.

pozdrawiam :cool2: