Skocz do zawartości

330i - modyfikacje oraz masa i kilka drobnych pytan

kamil1685047577

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam nadzieje, ze zakladam temat w odpowiednim miejscu. niesmialo zastanawiam sie nad nowym autem i chyba jedyna opcja jest e46. po przeczytaniu wielu opinii, wydaje mi sie, ze najlepszym wyjsciem bedzie 330i - sedan lub kombi. coupe odpada, bo potrzebuje 4/5 drzwi.

no i mam kilka pytan zwiazanych z tym modelem. chcialbym wiedziec, ile wazy to cudo. w internecie znajduje tylko ogolne informacje o e46, a brakuje mi konkretnie o 330i. wazy w okolicach 1500kg?

czy te auta trzymaja serie?

czy 6,5s do setki to realne przyspieszenie? wiecie jaki czas zrobi takie bmw na 1/4 mili, albo ile trwa przyspieszanie do 160km/h?

czy mozna w miare bezawaryjnie podniesc troche moc tego auta (dolot, wydech, program)?

jak wypadaja koszty utrzymania w porownaniu z 330d? nie chodzi mi o spalalnie, tylko o cala reszte. w 330d ponoc problemem jest spora wrazliwosc na jakosc paliwa.

czy 330i ma jakies newralgiczne punkty?

no i chyba ostatnie pytanie - ile $ trzeba miec, by znalezc zadbane 330i? mozna znalezc u nas, czy trzeba na zachodzie? wiem, ze nie ma co generalizowac, ale chcialbym miec chociaz orientacyjny poglad na te kwestie.

przepraszam za dlugi post i pozdrawiam.

kamil

W instrukcji jest tak:

Kombi manual 1575, automat 1610.

Sedan manual 1505, automat 1540.

Wersja X 4x4 ok 100 kg więcej.

To są dane z polskiej instrukcji przed liftem.

Mój po lifcie waży 20 kg więcej więc do wersji poliftingowych należy niewiele dodać.

czy te auta trzymaja serie?

Jeśli są w dobrym stanie to tak.

Edytowane przez Comret

To jednak dane po lifcie bo silnik jest 231 km, tylko do mojego diesla są nieaktualne dane.

czy 6,5s do setki to realne przyspieszenie? wiecie jaki czas zrobi takie bmw na 1/4 mili, albo ile trwa przyspieszanie do 160km/h?

Trudne do osiągnięcia w normalnych warunkach, kombi ma 6,7 s.

czy mozna w miare bezawaryjnie podniesc troche moc tego auta (dolot, wydech, program)?

Myślę, że tak ale to będą koszty. Raczej zakładałbym turbo niż bawił się w półśrodki.

330d ponoc problemem jest spora wrazliwosc na jakosc paliwa.

To problem sknerusów którzy nie mogą przeboleć tankowania na markowej stacji, ale to się mści. Sporo egzemplaży jest wysłużonych z cofniętymi budzikami, koleś ma realnie 370k przejechane i dziwi się, że coś trzeba wymienić. To nie własność 330d tylko wszystkich nowoczesnych diesli.

jak wypadaja koszty utrzymania w porownaniu z 330d?

??? pali 4l więcej w mieście niż diesel a reszta zależy od stanu, generalnie w benzynie jest mniej do zepsucia.

no i chyba ostatnie pytanie - ile $ trzeba miec, by znalezc zadbane 330i? mozna znalezc u nas, czy trzeba na zachodzie? wiem, ze nie ma co generalizowac, ale chcialbym miec chociaz orientacyjny poglad na te kwestie.

W Polsce trudno będzie w ogóle znaleźć 330i z Polskiego salony, bezwypadkowy... i będzie drogi. Chyba lepiej sprowadzić, jeżeli akcyza nie powala. Roczniki 2001-2003 to 10k-17k euro, a przyzwoite auta zaczynają się mniej więcej od połowy tego przedziału.

kamil

Witam imiennika :)

Mysle, ze 6.5 jest jak najbardziej realne chociaz nie mierzylem.

Na 1/4 jak do tej pory moj najlepszy czas to 14.96 jednakze po wymianie kolektorow wydechowych.

Generalnie rzecz biorac polecam 330.

Szkoda, ze nie chcesz coupe gdyz rozwazam sprzedaz swojej perelki ;)

witam, witam. :)

jeszcze nie wiem na pewno, czy bede zmianil auto, okaze sie to pewnie na dniach. jednak na bank musi to byc 4/5 drzwiowe auto.

tylko obawiam sie, ze moge nie dysponowac odpowiednim budzetem na naprawde ladne 330i, a nie chce pakowac sie w skarbonke.

no nic, zobaczymy...

pozdrawiam.

Spalanie modelu 330i bedzie podobne a nawet moze mniejsze odrobinke,bo te trojki nie sa lekkimi autkami i mysle ze im wieksza moc tym autko bedzie spalalo mniej niz z egzemplarzami w ktorych jest maly silnik,ja mam 328i i i nie narzekam na spalanie,nie kupilem tego auta do wolnej jazdy.Kolega ma 320i 150 koni i po miescie pali tyle co moje 2,8.ogolnie 3 litry w trojce to najlepszy motor dla tych ktorzy chca polatac szybko