Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Najechałem ostatnio na cegłę i rozwaliłem oponę tak, że nie da sie naprawić więc muszę zmienić na nową.

Znalazłem opone w tym samym rozmiarze, z taką samą rzeźbą bieżnika, tak samo zużytą i o tym samym indeksie prędkości co moja. Różni sie jedynie indeksem nośności. Ja mam 94 (670 kg) a tamta 97 (730 kg).

I tu pojawia się pytanie.

Czy opony o różnym indeksie nośności moga byc na jednej osi? Czy nie bedzie to miało złego wpływu na prowadzenie?

Pozdro

MCZ

Opublikowano

Opona o wyższym indeksie nośności jest mocniej wykonana - będzie się wolniej zużywać.

Na razie nie szkodzi to w jeździe, ale z czasem może być niekorzystnie lekko odczuwalne - przy hamowaniu będzie zciągać i może delokatnie zciągać w bok

Opublikowano

Nie wolno zakładać różnych opon na jednej osi :nienie:

Dotyczy to także indeksów, a nie tylko bieżnika. Jeżeli jedna opona jest mocniejsza to ta druga jest słabsza. Niby oczywiste, ale oznacza to, że będą się inaczej zachowywały pod obciążeniem. Szczególnie na mokrej, śliskiej nawierzchni.

Pół biedy jak to się skończy mandatem, czy nawet zabraniem dowodu rejestracyjnego. Gorzej jak stracisz panowanie nad samochodem i pojedziesz w plener :(

Poza tym opona jest używana i nie ocenisz na ile jej zużycie jest zbliżone do Twojego. I chodzi nie tylko o ilość bieżnika, ale o sposób w jaki była użytkowana.

Nie napisałeś też, czy to opona letnia, czy zimowa?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy opony o różnym indeksie nośności moga byc na jednej osi? Czy nie bedzie to miało złego wpływu na prowadzenie?

Pozdro

MCZ

Nie wolno zakładać różnych opon na jedną oś, jak napisał kolega wyżej.

Opona o większej nośności jest mocniejsza, twardsza, czasem ciut cięższa.

To powoduje, że przy napompowaniu jednym ciśnieniem będziesz miał opony o 2 różnych charakterystykach zachowania się. A przy hamowaniu lub jeździe w ostrzejszym łuku mogą te "róznorodności" objawić się nieprzewidzianym zachowaniem.