Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , mam nietypowe pytanko, mianowicie mam BMW E36 320i Vanos jeżdże sobie tym samochodzikiem delikatnie do 3 tyś. obrotów na każdym biegu, czy to dobra jazda?? dla silnika, czy lepiej wkręcać go na wyższe obroty??
Opublikowano
Witam! Ja raczej tez tak jezdze jednak zbytnie zamulanie skonczy sie na wiekszym spalaniu, tyle co moge na ten temat napisac. Moj silnik to M50 B20
Opublikowano
Szkoda zamulać auto! Tak delikatnie jeżdżone wozy po pewnym czasie nie maja już pełni dawnych osiągów. Zresztą do 3 tyś to chyba autko nie ma pełni mocy? W moim is dopiero od 3.5tys czuć ze wóz odjeżdża! Do 3 tys owszem- ale na zimnym silniku.

Żółw się rusza...

Nie sprzedam mojego is-a (a na pewno nie tanio) :D

Fotki http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=96849

Opublikowano
Faktycznie u mnie zaczyna się ostro wkręcać dopiero przy 3,5 obrotach . chociaż do 3 tyś nie jest mułem , ale właśnie ciekawe czy taka jazda do 3 tyś nie zaszkodzi mu na dłuższą mete. Niekiedy przepale go do 4 tyś ale to rzadko . hmmm i jak tu jeździć żeby było dobrze ?????????
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Silniki o 4 zaworach na cylinder zawsze miały lepszą górę, a juz szczególnie silniki o zmiennych fazach rozrządu (spotykane pod wieloma nazwami).

W jeżeli dbamy o silnik, nie pałujemy go zimnego, zalewamy dobry olej, to możemy spokojnie zapędzać się w okolice 4000-5000 RPM przy jeździe dynamicznej, a tak na co dzień do sklepu proponuje podróże w zakresie 2500-3500 RPM. A jak nam ktoś ciśnienie podniesie to ...... producent zadbał o bezpieczeństwo motoru i odcinka da nam znać ze już więcej się nie da. W końcu większość aut osiąga swoją moc MAX powyżej 5000 RPM.