Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jest dużo postów w tym temacie tylko u mnie jest jeszcze jedna rzecz jak np. dojeżdzam do skrzyżowania daję na luz obroty spadną do poniżej tysiąca czyli tak około 900 auto sie toczy silnik ma drgania i tłunik dostaje takiego rezonansu po czym gdy auto sie zatrzyma w miejscu to obroty przeskakują do 800 czyli takiej normy jak na biegu jałowym i wtedy wszystko jest ok. Może koledzy mają jakąś podpowiedź ??
Opublikowano
i dlaczego i co zrobić .

Odpalic, wejsc po auto i zobaczyc co drga :mrgreen: najpewniej zawiesznie tłumika (gumowo-metalowa) albo inne elementy ukladu typu np. osłony wydechu.

Inna sprawa to poduszki silnika, tez mogą miec wplyw na rezonans

Mozna tez podniesc obroty biegu jałowego, ale to tylko wyleczy objawy a nie przyczyne

Xdrive

Koder

Opublikowano
problem w tym że już byłem nie raz w kanale i nic podejrzanego nie zauważyłem a poduszki wymieniałem 10 kkm temu. Jedynie co to widać że tłumik dość mocno drga ale gumy są ok.
Opublikowano
Widze ze mamy podobny problem, tylko ze mi tylko drga przez chwilke jak silnik jest zimny jak postoi troche, jak juz temperatury nabierze to wszystko cichnie i zeroz jakichkolwiek drgań, u mnie tez wszystkie mocowania sa OK, spróbuje najpierw wymienic poduszki pod silnikem, a jak to nie pomoże to pojade wspawac 2 tłumik elastyczny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja zacząłbym od sprawdzenia mocowania silnika, a potem bym przyjrzał się płynności pracy silnika, bo czasem lekkie krztuszenie się silnika przy spadających obrotach powoduje mocne szarpnięcia przenoszące się miedzy innymi mocno na wydech. Stąd mogą być jego hałasy. Pomysłów typu wstawianie dodatkowych łączników elastycznych nie będę komentował, bo "poprawianie" fabryki nie jest wyjściem żadnym.