Skocz do zawartości

Xenony do E39. Orginały czy podróbki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Jestem świeżym posiadaczem BMW E39 540i z 1996 roku. To moja pierwsza "Becia". Mam takie pytanko. W moim autku sa orginalne zwykle lampy. Chcialem zalozyc xenony z ringami. Takie zeby xenon i ringi byly w jednym kolorze (blue light). Czy w orginalnych xenonach byly takie ringi? Czy zakupic podrobki i jesli tak to jakiej firmy? Z gory dziekuje za rade. Pozdrowionka
Opublikowano
Niektórzy wstawiają do przedliftowych lamp bez soczewek xenony razem z ringami z allegro. Kup sobie lepiej ori lampy poliftowe (używki można już tanio dostać), wstaw tam xenon, a kolor ringów możesz sobie zmienić z żółtej na błękitną inną żarówką LED. Będzie najlepszy efekt, adekwatny do marki.
Opublikowano
Niektórzy wstawiają do przedliftowych lamp bez soczewek xenony razem z ringami z allegro. Kup sobie lepiej ori lampy poliftowe (używki można już tanio dostać), wstaw tam xenon, a kolor ringów możesz sobie zmienić z żółtej na błękitną inną żarówką LED. Będzie najlepszy efekt, adekwatny do marki.

a do tego czujniki na wahacze (samopoziomowanie), spryskiwacze reflektorów i większy zbiornik na plyn do spryskiwaczy. Bez pierwszych dwóch podejrzewam ze samochód przegladu nie przejdzie. Poza tym nie chcesz przeciez oslepiac ludzi jadacych z przeciwka :)

Opublikowano

Najlepiej bylo by orginal z samopoziomowaniem i spryskiwaczem.

Ale znajac zycie jak dowiesz sie ile to kosztuje to wezmiesz lampy z allegro + chinskiego HIDa i bedziesz razil innych.

Oczywiscie cala rzesza HIDow powie ci ze to bzdura ze z soczewka nie raza nikogo, (szczegolnie widzac mase E46 na miescie z soczewka, polowa zenonu w powietrze, polowa przed auto, widac odpowiednie dopasowanie lampy do zarnika :wink: ) ja juz tez mam dosc przekonywac ze jednak jest innaczej wiec wybor nalezy do ciebie.

Oczywiscie upierdliwy policjant wezmie ci dowod za HID choc narazie znam tylko 1 osobe ktora to spotkalo, a bystry czlowiek na stacji diagnostycznej moze ci nie podbic dowodu ( brak homologacji na zestaw lampa+zernic ksenonowy ktora wydaje sie na calosc a nie na zarowke !, nie mowiac o poz. i sprysk. ).

Dochodzi tez przez wielu negowana mozliwosc odmowy wyplaty ubezpiecznia przez ubezpieczyciela jesli miales zestaw oswietleniowy nie homologowany ale to juz jest jeszcze glebsza sprawa....

Przemysl i zdecyduj.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Ja słyszałem ostatnio,że misiaczki będą się brali za tych któży zakładają sobie te pseudo ksenony :cool2: Jestem jak najbardziej za.Dużo razy mijam takie golfy czy inne pojazdy które mają te niby ksenony i jeszcze bez samopoziomowania i nic nie widzę,bo tylko po gałach dają.Powinno się takich karać.
niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano
Ja słyszałem ostatnio,że misiaczki będą się brali za tych któży zakładają sobie te pseudo ksenony :cool2: Jestem jak najbardziej za.Dużo razy mijam takie golfy czy inne pojazdy które mają te niby ksenony i jeszcze bez samopoziomowania i nic nie widzę,bo tylko po gałach dają.Powinno się takich karać.

Juz sie biora ale na zasadzie ze cie zatrzymaja do kontroli (ewentualnie inny powod jak drogowka zatrzyma ) to zwracaja uwage, natomiast nie slyszalem zeby tylko za HID zatrzymali, ale jak mowilem, znam 1 przypadek ze dowod poszedl.

Jak widze takiego czlowieka jak E46 po Gliwicach ktore jezdzi, polowa xenonu przed autam, a druga polowa swieci na szybie poprzedzajacego e46 samochodu to rece opadaja, jest tam lampa nie wiem jaka ale na soczewce wsadzona ( pewnie jakies allegro ) i naprawde niedopasowanie zarnika do lampy jest przerazajace :(, to jest raczej drastyczny przypadek.

Niestety mam przyjemnosc pokonywac kilka km nieoswietlonej drogi ktora znajduje sie w sumie na terenie zabudowanym, jednak jest pewnego rodzaja droga przelotowa ( czyt. srednia predkosci 80 ) i trafienie na takie E46 oznacza noge na hamulcu, oczy na prawa boczna linie przy aucie i modlitwe zeby nic sie nie stalo, bo nie widac nic, nawet czlowiek nie mysli zeby mrugnac takimu komus :(.

Jak bym byl zlosliwy bardzo to bym sobie chyba do E36 zainwestowal 150 zł i ten HID chyba na dlugie wsadzil i pokazal tym cwaniakom wszystkim jak to jest milo !, niestety coraz czesciej o tym mysle :twisted:

Przez ten kawalek nieoswietlonej drogi jestem niestety strasznie drazliwy na tym punkcie, komus moze sie to wydawac pierdola, ale jak ma takie sytuacje to wie o czym mowie.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

osd a teraz wytłumacz wszystkim czym się różni palnik oraz przetwornica HID od orginalnego oprócz jakości wykonania, która jest każdego prywatną sprawą. :lol:

Prawda jest taka, że to nie załozenie ksenonu jest problemem, ale sposób w jaki to się robi. Ludzie zakładaja ksenony to lamp do tego nieprzystosowanych (ksenon w odłyśnikach to norma), kupują jakieś badziewne lampy albo barwę ksenonu (np. 8000K w górę), która własciwie tylko wygląda, bo o oświetleniu nie może być mowy.

Co do złego ustawienia lamp to jest to skrajny przypadek i wynika z zaniechania, a nie samego ksenonu, więc nie wiem co chciałeś tym udowodnić, bo chyba nie to że HID świeci po drzewach, a nie na drogę. :lol:

Co do samopoziomowania to jakbyś zagłębił się w sposób jego działania to zauważyłbyś, że mając lampy z tym patentem i tak nie robi to żadnej różnicy, bo na naszych drogach kiedy autko podskakuje raz za razem samopoziomowanie nie nadąża i tak czy inaczej oślepia się innych.

Zaznaczam, że nie sprzedaję HIDów na allegro, a także ich już nie posiadam. :lol: Jeśli jednak ktoś coś pisze warto, żeby było to zgodne z prawdą i oparte na wiedzy wynikającej z doświadczenia, a nie domysłach i zmyślonych bzdurach. :cool2:

Opublikowano
osd a teraz wytłumacz wszystkim czym się różni palnik oraz przetwornica HID od orginalnego oprócz jakości wykonania, która jest każdego prywatną sprawą. :lol:

Prawda jest taka, że to nie załozenie ksenonu jest problemem, ale sposób w jaki to się robi. Ludzie zakładaja ksenony to lamp do tego nieprzystosowanych (ksenon w odłyśnikach to norma), kupują jakieś badziewne lampy albo barwę ksenonu (np. 8000K w górę), która własciwie tylko wygląda, bo o oświetleniu nie może być mowy.

Co do złego ustawienia lamp to jest to skrajny przypadek i wynika z zaniechania, a nie samego ksenonu, więc nie wiem co chciałeś tym udowodnić, bo chyba nie to że HID świeci po drzewach, a nie na drogę. :lol:

Co do samopoziomowania to jakbyś zagłębił się w sposób jego działania to zauważyłbyś, że mając lampy z tym patentem i tak nie robi to żadnej różnicy, bo na naszych drogach kiedy autko podskakuje raz za razem samopoziomowanie nie nadąża i tak czy inaczej oślepia się innych.

Zaznaczam, że nie sprzedaję HIDów na allegro, a także ich już nie posiadam. :lol: Jeśli jednak ktoś coś pisze warto, żeby było to zgodne z prawdą i oparte na wiedzy wynikającej z doświadczenia, a nie domysłach i zmyślonych bzdurach. :cool2:

Czesciowo oczywiscie masz racje.

Co do samopoziomowania - pisalem juz o tym, oczywiscie nie dziala to na dziurach wybojach a jedynie na podjazdach pod gorke, podczas przyspieszania, zjazdach z gorki, hamowania... jednak nie pisalem w sensie ze trzeba to miec tylko w sensie ze jest to element wymagany przy ksenonach i nie ja to wymyslilem :).

Co do roznic, pewnie oprocz jakosci wykonania nie rozni sie niczym, zasada dzialnia musi pozostac taka sama.

Tylko zauwaz jedna rzecz, kazdy na allegro wciska kit ze na to jest homologacja i mozna jezdzic, a to juz niejednokrotnie bylo na forum, jest nawet wypoiwedz specjalisty na YT - jest bzdura.

Homologacja musi byc na lampie i palnik, odpoiwednie ksztalty odblysnikow/soczewki, odpowiednie mocowanie palnika itd itp i zauwaz ze takie podejscie ma sens, wtedy taki "zestaw" jedynie moze za wysoko swiecic, jednak rozproszenia swiatla jest prawidlowe.

Co do zlego ustawienia, nie cztales dokladnie co pisze, widzialem pzypadek w swoim miescie E46 ktore dawalo polowe swiatla na szybe poprzedzajacego auta, facet mial w srodku jasno jak w domu :) a polowe przed siebie, wedlug mnie to nie problem z ustawieniem tylko z dobraniem lampy do zrodla swiatla.

Napewno z soczewka jest lepiej, tylko zauwaz jedna rzecz, w lampie soczewkowej np. z zarowka H1 masz zrobiona lampe pod ta zarowke, masz tak dobrane wszystko aby swiecilo dobrze i spelnialo wszelkie normy. Soczewka jest na tyle ciekawym stworem ze oddalenie/przyblizenie zrodla swiatla, lub jakies odchyly katowe powoduja ciekawe zjawiska ? chyba z tym sie zgodzisz. To nie jest odblysnik ze byle jak swieci i jest prawie OK, a jakos po tym co widze na drogach nie chce mi sie wierzyc ze zamiennik HID H1 z allegro z zestawu za 150 zlotych jest super dokladnie zrobiony.

Oczywiscie nie chodzi mi o to ze pisac ze HID jest taki bee i wogle bo wiekszosc ktora ma go wstawionego uwaza ze ma soczewke i jest git i wogle nikogo nie oslepiaja, to ich zdanie i maja do tego prawo, i napewno nie da sie ich przekonac bo jak ktos bedzie chcial to i tak bedzie uzywal, napisalem czemu sadze ze HID wcale nie jest taki super i tyle, znam tez realia i wiem ze montaz wszystkiego na orginale jest drogi, jednak nie wlozylem sobie do E36 ktore jest na soczewce HIDa bo szanuje innych i w sumie po co mam potem oddawac dowod jak by sie trafil jakis dociekliwy policjant podczas kontroli.

Jednak ostatnio notorycznie czesto mijajac golfy z odblysnikiem i HIDem strasznie chcialbym zeby policja sie wkoncu za to wziela, bo niektorzy przeginaja totalnie, nawet w dzien sa uciazliwi :(.

A tak pozatym barwy 8000K lub wieksze akurat sa dosc fajne, swiatlo z nich jest tak slabe ze malo oslepiaja i dla wlasciciela takiego auta pewnie slabo oswietlaja droge.. daja poprostu ciemne swiatlo :) nie wiem jak mozna takie cos uzytkowac .

Tyle z mojej strony :)

Opublikowano

Rozumiem Twoją frustrację samoróbkami, które skutkują oślepianiem innych przy jednoczesnym nie interesowaniu się tym oraz braku reakcji policji. Mamy w tym podobne zdanie i oczekiwania.

Chodziło mi jednak o takie naskakiwanie na te HIDy, jakby same w sobie były czymś strasznym. Ksenon to ksenon, bardzo fajna sprawa, zwiększajaca drastycznie bezpieczeńśtwo i poprawiająca znacznie również wygląd auta, dlatego nie mam nic przeciwko jego montowaniu, a to czy jest to HID czy Philips to już każdego indywidualna sprawa, nie każdy ma ochotę wydawać 6-7 razy więcej dla nalepki i wiary, że poświeci dłużej.

Opublikowano
Rozumiem Twoją frustrację samoróbkami, które skutkują oślepianiem innych przy jednoczesnym nie interesowaniu się tym oraz braku reakcji policji. Mamy w tym podobne zdanie i oczekiwania.

Chodziło mi jednak o takie naskakiwanie na te HIDy, jakby same w sobie były czymś strasznym. Ksenon to ksenon, bardzo fajna sprawa, zwiększajaca drastycznie bezpieczeńśtwo i poprawiająca znacznie również wygląd auta, dlatego nie mam nic przeciwko jego montowaniu, a to czy jest to HID czy Philips to już każdego indywidualna sprawa, nie każdy ma ochotę wydawać 6-7 razy więcej dla nalepki i wiary, że poświeci dłużej.

No jasne ze HID jest fajny, wkoncu dziala tak samo jak orginalny ksenon, a czy przetwornica moze zaplonac zywym ogniem czy nie to juz raczej nie ma po co roztrzasac :) tak jak pisales wybor jakosci to kwestia kazdego z osobna.

Oczywiscie jestem za np. montazem a potem stacja diagnostyczna i sprawdzenie wiazki swiatla i np jakas mala pieczatka w dowod, czemu nie, ale na chwile obecna powoduje to utrate homologacji na zrodlo swiatla i glownym celem tego watku jest raczej uprzedzenie autora jakie sa wady i zalety HIDa, bo na dzien dzisiejszy z braku dobrych rozwiazan prawnych zaleta jest tylko jedna, czyli lepsze oswietlenie ( oczywiscie przy odpoiwenich lampach, ustawieniach oraz zarniku 4-6k K) a minusow niestety duzo i tak to na dzien dzisiejszy wyglada.