Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W silniku m50 próbujemy sciągnąc skrzynie. Wszystkie torxy są odkręcone ale skrzynia nie chce zsunąć się i odczepić od silnika. Czy trzeba uzyć dużej siły aby ją odczepić ? czy jest może jakiś knif ?

Wygląda tak jak by ja cos u góry trzymało. Z dołu robi się szczelina ale u góry nie bardzo.

Opublikowano
a wyjąłeś rozrusznik?bo wydaje mi sie ze to on trzyma:)ale to tylko moje zdanie, może ktoś inny się wypowie jeszce?
(OO( )( )OO)
Opublikowano
I jak w koncu udalo sie zdjac ta skrzynie (tzn. w jaki sposob) ?
Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Założyliśmy z powrotem wysprzęgnik i po kilkukrotnym wciśnięciu sprzęgła skrzynia sama odskoczyła. Potem już było łatwo.

Natomiast problemem okazało się sześć śrub imbusowych mocujących tarcze dociskową do dwumasówki. Po prostu albo się rozhartowały albo BMW zastosowało nieodpowiedni materiał w efekcie czego śruby jak jedna się w środku objeżdżały. Z racji tego że dwumas do tanich nie należy a i czasu było mało a samochód jest mi potrzebny postanowiliśmy się wycofać.

Z założeniem skrzyni też mielismy problem. Mślałem już że nie damy rady. Nie chciała dojść do końca zostawała cały czas 2 cm szpara między nią a silnikiem. W końcu podniesliśmy lekko lewarkiem przód silnika jednoczesnie go blokując, tak aby tył silnika patrzał w dół i wtedy się udało. Wcześniejsze próby ustawienia skrzyni względem silnika powodowało że ruszał się cały silnik. Więc to taki nasz sposób.

A co do tych śrub ma ktoś jakieś pomysły ? Balismy się uzywać przecinaka i młotka aby nie uszkodzić dwumasu. Myślimy że może trzeba będzie je uciąć a potem rozwiercic dwumas i na nowo nagwintować. Ale może ktoś ma jakieś inne pomysły.

Z tego co czytałem na pelicanparts te śruby lubią się tak własnie obkręcać.

Link do strony opisujacej ten problem. Opis i rysunkek nr. 14

http://www.pelicanparts.com/bmw/techarticles/E36-Clutch_Replace/E36-Clutch_Replace.htm

No i poszły też dwie szpilki na łaczeniu wydechu z kolektorem. Ale to małe piwo narazie nim sie nie dzieje w przyszlosci sie to zrobi.