Skocz do zawartości

Wymiana wtryskiwaczy.Czy ktoś to robił samodzielnie?

Stanisław

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do wymiany wtryskiwacz w mojej E39 530d i mam pytanko: czy można to zrobić samodzielnie,czy po wymianie trzeba przeprowadzać jakieś operacje komputerem czy też wystarczy reset błędów?

Zlecił bym to do warsztatu ale boję się powierzyć moje autko mechanikom z okolicy po ostatnich próbach naciągania.

Proszę o porady :modlitwa:

cześć Stanisław

Wymiana wtryskiwacza nie jest może taka uciążliwa jeżeli nie są zardzewiałe w głowicy. Ja w swojej miałem uszczelkę pod pokrywą zaworów walnięta i wszystko by pięknie się wymieniło gdyby nie jeden upierdliwy wtryskiwacz który za chiny ludowe nie chciał wyjść.

Dodam że miałem specjalny przyrząd do wyciągania wtryskiwaczy:(( Poddałem się w końcu i uszczelniłem na sylikon. Niestety nie musiałem długo czekać na efekty szarpania tego wtrysku gdyż po jakiś 2000 km zaczął mi lać i przyszedł czas na wymianę.

Wtedy już nie było litości i po jakiś 6 godzinach męczarni wyszedł skubany. Był zżarty z głowicą na jakieś połowie swojej długości.

Więc jak wyjdzie lekko to spoko dasz rade ale jak będziesz miał takie przygody jak ja to tylko współczuję.

Dodam też dla ciekawości że w ASO przy wymianie wtrysków od razu wymieniają pokrywę zaworów bo po prostu ją łamią aby mieć podparcie dla wyrywaka do wtryskiwaczy:(((

Więc jak wyjdzie lekko (a tego ci życzę) to spoko dasz rade. Jak się będzie bardzo upierał na miejscu to daj do jakiegoś szpeca co ci go wyrwie:))

Pozdro

Wymieniasz podpinasz wtyczke i ma działac jak jest sprawny :) JA tez wszytkie wtryski wyciagałem ale na szczescie nie były zapieczone :) Dodam uwage przy dokrecaniu docisku wtryskiwacza nie przeginaj z siła jak nie masz klucza dynamometrycznego. Bo te dociski bardzo łatwo pekaja :(

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

• 1 rok później...

Widzę temat z przed dwóch lat ale nie ma sensu otwierać nowego tematu :)

czy ktoś może napisać małą instrukcję jak w w 530 po lifcie wyciągnąć wtryski :) mam lekko przytarty piąty wtryskiwacz i chce oddać do regeneracji. Żeby wyciągnąć go trzeba zdejmować kolektor ? Będę bardzo wdzięczny za taką skromną instrukcję :) może filozofii tam nie ma ale wolę wiedzieć jak to się robi żeby czegoś tam nie urwać czy też nie połamać :)

do wyciągnięcia wtrysku musisz zwalić górę z głowicy i nic więcej.

Pamiętaj że pokrywa zaworów jest z tworzywa i lubi pękać.

Jest niezła zabawa żeby wyciągnąć wtryski (szczególnie jak zardzewieje w głowicy) jak nie masz porządnego sprzętu do wyciągania takich wtrysków to jak nie wyjdzie zakręć wszystko i jedź do mechanika. Po wyciągnięciu to wtrysk wywal i kup inny bo będzie na tyle umęczony że nie nada się za bardzo do włożenia. Tzn może wyglądać ok i nawet chodzić ale po jakimś czasie wyzionie ducha.(wiem to z własnego doświadczenia 250 km i wtrysk zaczął lać i tyle).

Jak coś to wal na PW to postaram ci jeszcze dokładniej wyjaśnić co i jak.

• 6 miesięcy temu...
witam

podepne się pod temat

czy żeby wymienić uszczelke pod pokrywą zaworów trzeba wyciagać wtryski

jeśli tak to na co zwrócić uwage

z góry dzięki za info

silnik m57 530d

Niestety chcąc zdjąć pokrywę zaworów trzeba wyjąć wtryski...pozostaje mi życzyć żeby gładko wyszły :norty:

Witam,

podepnę się bo już to przerabiałem i znam procedurę serwisową. Jeżeli wymieniamy do 2 szt włącznie to nie ma potrzeby wgrywać na nowo mapy paliwowej. Jeżeli wymiana dotyczy więcej niż 2 szt, to TIS mówi, że trzeba nadpisać mapę. Taka sama sytuacja jest jeżeli zamienimy miejscami więcej niż 2 szt wtrysków. Sama wymiana jest bajecznie prosta pod warunkiem, że wychodzą łatwo. Jeżeli jest to 530d po lifcie, to raczej nie będzie problemu z korozją, ponieważ od 2000 roku dołożyli o-ring na szprycę. Jeżeli podkładka miedziana nie puszczała i nie zalepiło wtrysku od dołu nagarem, to wyciąganie nie zajmie więcej niż 1 min dla wszystkich 6 szt.

Powodzenia.

DarioKa czyli jak dobrze zrozumiałem najlepiej zaznaczyć gdzie był dany wtrysk i potem go zamontować w to samo miejsce

bo ja wtrysków nie będe wymieniał tylko uszczelke pod pokrywą zaworów

jak tylko się ociepli to się za to zabieram w serwisie chcą 400 za wymiane

ok szmalu tylko ty masz taka sama maszynę jak ja czyli 99' tak więc nie masz oringu i może się skończyć tym że nie wyjmiesz wtryskiwaczy.

Boję się że będziesz miał tak jak ja problemy z wyjęciem.

Jak kupiłem swoją 5 też musiałem wymienić uszczelkę pod pokrywą i niestety po długiej walce specjalnym sprzętem do wyrywania wtryskiwaczy wymieniłem uszczelkę ale i jeden wtrysk niestety bo podczas walki został uszkodzony.

Pozdrawiam i mam nadzieję że tobie akurat wyjdą wszystkie wtryski bez kłopotu.

Pozdrawiam

DarioKa ma właściwości ale to nic nie daje:((

w moim przypadku problem polegał na tym że trzymało od dołu bo tam zadziałała wilgoć która weszła z góry i leprze penetratory były użyte no i lipa.

Nie mówię że może wyjdą bez kłopotów bo u mnie tylko jeden niestety ostatni się uparł i nie chciał wyjść.

Myślę że najlepiej to będzie po prostu spróbować i tyle bo może robimy wiele szumu o nic:))

PS: szmalu jak już będziesz się bawił z uszczelką to proponuje od razu wyczyścić zaworki sterujące turbinką i EGR bo będziesz je miał na widelcu:))

Pozdro i powodzenia

PS nr 2: Ja w ten weekend chcę wymienić rolkę napinacza paska alternatora razem z ramieniem tylko nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać ale to inna para kaloszy:))

DarioKa ma właściwości ale to nic nie daje:((

w moim przypadku problem polegał na tym że trzymało od dołu bo tam zadziałała wilgoć która weszła z góry i leprze penetratory były użyte no i lipa.

Nie mówię że może wyjdą bez kłopotów bo u mnie tylko jeden niestety ostatni się uparł i nie chciał wyjść.

Myślę że najlepiej to będzie po prostu spróbować i tyle bo może robimy wiele szumu o nic:))

PS: szmalu jak już będziesz się bawił z uszczelką to proponuje od razu wyczyścić zaworki sterujące turbinką i EGR bo będziesz je miał na widelcu:))

Pozdro i powodzenia

PS nr 2: Ja w ten weekend chcę wymienić rolkę napinacza paska alternatora razem z ramieniem tylko nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać ale to inna para kaloszy:))

A próbowałeś kręcić rozrusznikiem, żeby wtrysk od dołu kompresją wypchnąć? Ja tego nie robiłem, ale słyszałem, że czasami to jedyna bezpieczna metoda.

A propos rolki napinacza paska alternatora, to po co chcesz wymieniać ramię?