Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam pytanie o rozmiar ET felgi do mojej E46. Jak to jest z tym ET im mniejsze tym bardziej felga wystaje czy jest odwrotnie? Jakie felgi kupić z mniejszym ET czy większym, które lepiej będą się prezentowały (zakres ET to 35-50). Proszę o waszą opinie!

Dzięki

Opublikowano
Starter to z jakim ET kupic felgi zależy jakie one będą szerokie. Jaki masz silnik w swojej E46 :?:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
silnik mam 2.0 i a o szerokości felgi myślałem tak 8 lub 8,5 cala oglądałem ostatnio dwa komplety felg i te obydwa mi sie podobały z tym że pierwszy komplet miał ET 47 przód i 50 tył a drugi komplecik miał ET 34 przód i 37 tył Czy duża róznica będzie między nimi, obydwa komplety maja te samą szerokość 8 cali
Opublikowano
silnik mam 2.0 i a o szerokości felgi myślałem tak 8 lub 8,5 cala oglądałem ostatnio dwa komplety felg i te obydwa mi sie podobały z tym że pierwszy komplet miał ET 47 przód i 50 tył a drugi komplecik miał ET 34 przód i 37 tył Czy duża róznica będzie między nimi, obydwa komplety maja te samą szerokość 8 cali

Nie powinno się zakładać felg o róznych ET w jednym samochodzie.

Felgi aluminiowe szerokości 8cali, średnicy 17cali i ET 47 będą idealne do E46.

Pzdr,

Opublikowano
Nie powinno się zakładać felg o róznych ET w jednym samochodzie.

Pzdr,

...o ile ma się felgi tej samej szerokości z przodu i tyłu.

jeżeli natomiast felgi przednie i tylne różnią się szerokością ET może się również różnić - a raczej: musi się różnić...

Pozdrawiam,

Rafał

"It`s not the size of the dog in the fight, it`s the size of the fight in the dog" Mark Twain

http://img72.imageshack.us/img72/2328/1727269a1200bw1a.th.jpghttp://img442.imageshack.us/img442/8869/1737368a1200bwa.th.jpg

Opublikowano
Dla rozmiaru 7x16 fabryka dawała felgi z ET45, dla 8x17 nieco wyższe, niemniej jednak jeśli komuś zależy na atrakcyjniejszym wyglądzie to o tym ET trzeba zapomnieć, zwłaszcza że u większości dobrych producentów ciężko znaleźć felgę 8x17 z tak wysokim ET. Ze swojego doświadczenia wiem, że 8x17 ET35 na oponach 225/45 nie sprawia w e46 żadnych problemów, nawet gdy autem jedzie 5 dorosłych osób, a wygląda dużo lepiej (mówię o felgach przeznaczonych do BMW czyli z odpowiednim otworem centrującym, bez żadnych pierścieni, dystansów, itd.). Spotkałem się nawet z opinią przedstawiciela autoryzowanego dystrybutora jednego z niemieckich producentów felg, że ET35 jest dla felgi 8x17 wręcz właściwe.
Opublikowano
Jak ET jest wyższe to felga jest bardziej schowana, a jak niższe to bardziej wystaje...

Odwrotnie, im mniejsze ET tym felga wystaje bardziej na zewnatrz.

ET 47 to ET spotykane w fabrycznych oryginalnych felgach np 8x17, opona 225/45/17.

Tutaj możesz sobie posprawdzać dokladnie oryginalne rozmiary felg i opon http://felgenkatalog.auto-treff.com/

Ja mialem obnizowne zawieszenie + 7,5x17 ET 35 z oponą 225/45/17 i też byłem zadowolony. Dobrze sie komponowalo z nadkolem i optycznie sprawialo, ze felga jest wieksza.

Opublikowano
Jak ET jest wyższe to felga jest bardziej schowana, a jak niższe to bardziej wystaje...

Odwrotnie, im mniejsze ET tym felga wystaje bardziej na zewnatrz.

Obaj koledzy napisali to samo :P:P

Im ET jest mniejsze - tym felga wystaje bardziej

Opublikowano
Panowie a czy oryginalny komplet felg od BMW E90 będzie pasował bez problemu do E46. Te felgi mają rozmiar przód 8x18 ET 34 a tył 8,5x18 ET 37 i czy otwór centrujący jest ten sam? Czy lepiej kupić oryginalny komplet od E46 o rozmiarze przód 8x18 ET 47 a tył 8,5x18 ET 50. Obydwa komplety sa oryginalne i takie też chce aby były ori do BMW wzory tych felg podobają mi się tylko które ładniej będą prezentowały się w nadkolach właśnie pod względem ET i czy niższy rozmiar ET nie sprawia jakichś problemów z prowadzeniem auta lub z zawieszeniem???
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Podłączę się pod temat. Ja z kolei chciałbym zakupić sobie felgi wzór 188 do E46. Oryginalnie są one od E90. Podają et jako 37 dla 8" i 34 dla 8,5" Co Wy na to :?: Boję się, że będzie coś trzeć :(
  • 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
no okej a jak to jest z felgą od 5 w 3 ??? założyłem dziś felgi podobno od 5 do e46 i nic nie trze, dziur pełny skręt ??felgi są okej nie wystają może za i tak szeroki ran górny błotnika lecz faktycznie są bardziej odstawione od tych oryginalnych 17 , złożyłem felgę 18 cali x 8,5 cala czy to możliwe żeby to zagrało na dłuższą metę ??
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano
Generalnie felga od 5 ma mniejsze ET wiec wystaje bardziej. Moim zdaniem jak nie trze dziś, to nie będzie tarło jutro czy pojutrze, bo niby czemu, skoro felgi sa przykrecone srubami,wiec nie ''poruszaja sie''.
  • 2 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
,

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.