Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W nawiązaniu do postu galczych

Komp, byl skasowany po tankowaniu, nalane pod korek i po powrocie nalane tak samo na tej samej stacji, średnia prędkość z kompa to jakieś 70-75 km/h podczas tej wycieczki. Wiadomo, że cały czas nie da się jechać 150 na naszych drogach, ale na autostradzie między Katowicami i Krakowem to nie problem, a na katowickiej (Warszawa-Katowice) to różnie bywa.

Rożnica między kompem a moim wyliczeniem może być stąd, że było zatankowane pod korek.

Tak na marginesie swoje robi tez rodzaj paliwa,ja zawsze tankuję Verve, jak tankowałem zwykłego diesla to zużycie miałem o ok 1 l więcej. Praktycznie zawsze tankuje na tej samej stacji, którą mam blisko domu.

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Witam koledzy, tak czytam i zastanawiam sie jak wy jeździcie... bo też mam 320d i w jeździe mieszanej ze średnią prędkością z kompa 45-50km/h robię spalanie ok 5,5l/100km, raz zaryzykowałem i wyjeździłem prawie do pusta, (tzn zostało z 5l w baku) to zrobiłem na baku 1160km, jeżdżę w miarę "EKO" bo uważam, że w takiej miejskiej jeżdzie to nie ma sensu żyłować mojej buni, żeby być uczciwym to powiem, że na te 1000 km z hakiem na baku to jest jakieś 100-150km w trasie z v-max 110-120km/h. Pozdrawiam...:)

poczepiam sie

ciezko wykrecic srednią predkosc po miescie 45-50 km/h- bardziej trasa- i jeżeli po miescie robisz 1000km to tylko pozazdroscic takiego spalania :clap:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to zrobiłem na baku 1160km, jeżdżę w miarę "EKO" bo uważam, że w takiej miejskiej jeżdzie to nie ma sensu żyłować mojej buni, żeby być uczciwym to powiem, że na te 1000 km z hakiem na baku to jest jakieś 100-150km w trasie z v-max 110-120km/h. Pozdrawiam...

Reasumując, kolego mam pytanie, ile byś przejechał na zbiorniku gdybyś jechał tylko w trasie z prędkością 110-120?? Obstawiam 2000 km :clap:

Sorry ale chyba jeździsz wiecznie z górki, pozatym średnia z kompa 50 to jest trasa w 70%

Pozdrawiam
Opublikowano
moja 330d w manualu pokazala w trasie rekord 4.5 :mrgreen: przejechane przez 35km po A4 K-ce Gliwice, skasowalem srednie jak wjezdzalem na A4, srednia predkosc 100/h Ogólnie jestem zszokowany tym autem i to mega pozytywnie :mrgreen: przy szybszej jezdzie w trasie wyszla mi 5.8 Po miescie przy płynnej! jezdzie pali od 6-7. Tylko wydaje mi sie ze jestem mistrzem plynnej jazdy ;) nie mylic z wolna :naughty: - szybko przyspieszam i pozwalam autu sie toczyc przy spalaniu na chwilowce 4l :twisted2: A wrazenia z jazdy tym silnikiem sa mega pozytywne :mrgreen:
Opublikowano

Jako nowy posiadacz tej wspaniałej marki , powiem tak.

Jak kupiłem auto miało pół baku bajurki silnik 2.0 diesel (e46 99rok)

dolałem do pełna, zrobiłem na połowie baku 450 km, w tym dużo miasta.

Więc wychodzi ,że na 60 litrach zrobię 900 czyli ~ 6,6

Średnia prędkość po trasie to ok 130

Siła i Honor
Opublikowano
moja 330d w manualu pokazala w trasie rekord 4.5 :mrgreen: przejechane przez 35km po A4 K-ce Gliwice, skasowalem srednie jak wjezdzalem na A4, srednia predkosc 100/h Ogólnie jestem zszokowany tym autem i to mega pozytywnie :mrgreen: przy szybszej jezdzie w trasie wyszla mi 5.8 Po miescie przy płynnej! jezdzie pali od 6-7. Tylko wydaje mi sie ze jestem mistrzem plynnej jazdy ;) nie mylic z wolna :naughty: - szybko przyspieszam i pozwalam autu sie toczyc przy spalaniu na chwilowce 4l :twisted2: A wrazenia z jazdy tym silnikiem sa mega pozytywne :mrgreen:

wiesz co nie oszukuj sam siebie, niedlugo wyjdzie ze beemki jezdzą na powietrze, 4,5 to ci spali ale chyba z gorki jak sie rozpedzisz do 100 km/h puscisz gaz albo lecisz na trasie 60 km/h jak najwiekszy muł to moze i pokaze spalanie na poziomie 5 litrów, ale co to za jazda ??kolejny bajkopisarz, ktoremu mniej pali niz fabryka przewiduje...w miescie 6, chyba w miescie z 1 skrzyzowaniem i 1 rondem :lol:

chyba nie po to się kupuje 3 litry pod maską.

jezdzilem 330d i mi wychodzilo , miasto 10 l, trasa 7,5, srednie ok ~8,5

pozdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Popieram przedmówcę, jak wy na logikę chcecie żeby 3.0l paliło tak mało

Wszyscy powinni jeździć 3 litrowymi autami , widzę że nam się tu robi USA :twisted2:

Ja mam 3,0 nie po to aby się turlać ale żeby poużywać tej wspaniałej jednostki i mocy i jakoś nie mogę zejść do 5l chociaż bym pękł

Pozdrawiam
Opublikowano

Ogólnie ten wątek to jedna wielka bajka.

Nie wiem skąd wy macie te dane np:

1. średnia prędkość w mieście 45-50km/h :O:O:O - jestem pełen podziwu. Ja codziennie dojeżdzam do pracy (50% trasa + 50% miasto) i za skarby nie osiągam takiej prędkości średniej - pomimo iż w trasie mam przeważnie 120-140km/h.

Moja średnia prędkość wynosi (przy założeniu 50% miasto + 50% trasa) 34km/h. Nie chciałbym widzieć jaka byłaby srednia prędkość przy warszawskich korkach - przypuszczam iż poniżej 30km/h.

2 średnia prędkość na trasie 130km/h :mad2: W życiu na naszych trasach nie wychodzi tak duża średnia prędkość. Mi udało się na trasie (Poznań - Gdańsk) uzyskać 58km/h - co uważam za wynik rewelacyjny.

Moim zdaniem albo:

a). jeździcie tylko i wyłącznie po autostradach ( nie wiem gdzie są w Polsce tak długie odcinki autostrady :P )

b). nie umiecie oszacować średniej prędkości

c). odczytajcie średnią prędkość z 1000km - będzie odczyt bardziej wiarygodny.

A koledze, któremu wychodzi w 3,0d około 5L gratuluję wyobraźni. Jest kolega lepszy od J.CH. Andersena.

Pzdr,

P.S. Moja benzynka zużywa w dużym mieści max 3L/100km - a stojąc w korku - mało tego iż nie zużywa paliwa - to jeszcze JE ODDAJE :twisted2:

[/b]

Opublikowano
to zrobiłem na baku 1160km, jeżdżę w miarę "EKO" bo uważam, że w takiej miejskiej jeżdzie to nie ma sensu żyłować mojej buni, żeby być uczciwym to powiem, że na te 1000 km z hakiem na baku to jest jakieś 100-150km w trasie z v-max 110-120km/h. Pozdrawiam...

Reasumując, kolego mam pytanie, ile byś przejechał na zbiorniku gdybyś jechał tylko w trasie z prędkością 110-120?? Obstawiam 2000 km :clap:

Sorry ale chyba jeździsz wiecznie z górki, pozatym średnia z kompa 50 to jest trasa w 70%

Powiem tak, moje rozumowanie było takie , że jak nie robię tras po kilkaset kilometrów jednorazowo, tylko w codziennie dojazd do pracy na zimnym silniku 6-7 km, kilka razy w miesiącu jazda do znjomych 5-20km, kilka razy w tygodniu do marketu 7km, napisałem że średnia z kompa 45-50/h, jeśli to się nie mieści w definicji jazdy miejskiej to nazwijmy to inaczej... ja napisałem o swoich doświadczeniach i tyle

:lol: pzdr

Opublikowano
Witam, moja 320 d w automacie (pięciobiegowym) pali w mieście 10l i generalnie nie ma "mocnych" tzn możliwe jest zejście w okolice 9 ale należy bardzo delikatnie obchodzić się z gazem i hamulcem jednak taka jazda, ciągłe pilnowanie jest bardzo męcząca i oszczędności ekonomiczne bardzo niewielkie, nadmieniam, że zużycie w miescie wg katalogu jest to 9,7l. Natomiast w trasie można zejść w okolice 5l (jazda 90-100 na tempomacie). Jednakże jazda w naszych warunkach - wyprzedzanie kolumn lub poszczególnych tirów(średnia ok 110-120 kickdown na S-ce do 150-160) - powoduje konsumpcje silnika w wysokości do ok 7l . Dane uzyskane z przejechanych ok 7 tyś km w różnych warunkach atmosferycznych obliczone z faktycznego zużycia z baku (ten sam dystrybutor, tankowanie na max). Muszę też stwierdzić, że komputer wskazuje zużcyie z niewielkimi błędami 0,1-0,2l.
Opublikowano
Moja M47N w manualu pali tak do 5 litrów, tylko szkoda że wg BC, realnie jest to lekko poniżej 7 litrów. Mieszkam w niewielkim mieście więc korki są mi obce. Ale nie jeżdżę delikatnie w mieści zawsze wyłączone ASC na trasie raczej >140km/h. Uważam to za całkiem niezły wynik.
Opublikowano

A zapytam z ciekawości, bo ja chyba w innej Warszawie mieszkam. Ile wam pali samochód przy takiej jeździe:

jedziemy 3 metry na pierwszym biegu, potem się zatrzymujemy

potem znowu 2 metry na pierwszym biegu i się zatrzymujemy.

I tak przez 4 kilometry.

Potem możemy używać przez kilometr 2 biegu.

Potem trafia się trochę wolnego wiec 2 kilometry na 3 biegu i jeszcze kilometr na 4 biegu.

Buziaczki!

Opublikowano
A zapytam z ciekawości, bo ja chyba w innej Warszawie mieszkam. Ile wam pali samochód przy takiej jeździe:

I tak przez 4 kilometry.

Potem trafia się trochę wolnego wiec 2 kilometry na 3 biegu i jeszcze kilometr na 4 biegu.

Buziaczki!

Można by jeszcze rozwinąć temat:

Po co w Warszawie 150 kM? lub silnik 3 litry.

Jedno jest pozytywne, gdy kupowałem swojego smoka litr benzyny kosztował 4,75. Wczoraj tankowałem po 3,99 :)

• Członkowie klubu
Opublikowano

I tak przez 4 kilometry.

Buziaczki!

Można by jeszcze rozwinąć temat:

Po co w Warszawie 150 kM? lub silnik 3 litry.

w godzinach start\koniec pracy? po nic...

niestety wtedy jest tak, jak pisze madmarx... i w takiej "warszawie" to te wyniki (8 litrów i w dół) można sobie w buty wsadzić :wink:

Jedno jest pozytywne, gdy kupowałem swojego smoka litr benzyny kosztował 4,75. Wczoraj tankowałem po 3,99 :)

na początku tygodnia PB98 po 3,94 na Neste - mam nadzieję, że znów mi się po niej nie zapali check engine :?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

323 jak w opisie, 100% miasto około 10-11l, w trasie troche ponizej 8 ale to z wyzszymi predkosciami, ostatnie tankowanie 60% trasa ale nie autostrada, reszta miasto wyszło 8.75. Obliczane na podstawie "leje pod korek" i przy nastepnym tankowaniu licze zgodnie ze wzorem podanym w tym topicu:) Komp pokazuje w tej chwili 8.2 wiec zaniza o około 0.5 litra.

Coraz bardziej sie ciesze na stacji bo V-power 95 wczoraj lałem za 4.09.... zwykła 95 na innych stacjach w okolicach 3.90... masakra w porownaniu do 4.50 niedawno...

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano
Nie chciałbym widzieć jaka byłaby srednia prędkość przy warszawskich korkach - przypuszczam iż poniżej 30km/h.

[/b]

heh - kolega chcialby jak widze calkiem plynnie jechac . :nienie:

E46 ToUrInG M57
Opublikowano
Nie chciałbym widzieć jaka byłaby srednia prędkość przy warszawskich korkach - przypuszczam iż poniżej 30km/h.

[/b]

heh - kolega chcialby jak widze calkiem plynnie jechac . :nienie:

Nie - to była moja odpowiedź na twierdzenie iż jeden z kolegów osiąga średnią prędkość w mieście na poziomie 45-50km/h.

Opublikowano

Na mojej trasie Białołęka-Centrum nawet jak nie ma korka to średnia nie wychodzi więcej niż 30 km/h A to z powodu świateł. W zależności od drogi mam do przejechania 14-17km i to zajmuje jakieś 30 minut W nocy jest ździebko lepiej i na tej dłuższej da się jechać szybciej a i rzadziej się staje.

Średnia w \warszawie bardzo zależny od dzielnicy. Na Grochowie mi się dobrze jeździ bo można płynnie jechać 50-60km/h i łapać się na zieloną fale.

A w zeszłym tygodniu to na NESTE tankowałem po 3.74 uwzględniając zniżkę za płacenie kartą

Buziaczki!

Opublikowano

Trasa z Bialoleki to koszmar .Dzielnica ladna ,mieszkania w dobrej cenie ale caly urok psuje jedyna dojazdowa ulica - MODLINSKA :(

Predkosc srednia 40 km/h mozna w Wawie osiagnac na skuterze albo sportowym rowerze jedynie :cool2:

Nawet dziennikarze stolecznej telewizji jezdza do ciekawych zdarzen bez wzgledu na pogode wylacznie na motocyklach

E46 ToUrInG M57
Opublikowano

wiesz co nie oszukuj sam siebie, niedlugo wyjdzie ze beemki jezdzą na powietrze, 4,5 to ci spali ale chyba z gorki jak sie rozpedzisz do 100 km/h puscisz gaz albo lecisz na trasie 60 km/h jak najwiekszy muł to moze i pokaze spalanie na poziomie 5 litrów, ale co to za jazda ??kolejny bajkopisarz, ktoremu mniej pali niz fabryka przewiduje...w miescie 6, chyba w miescie z 1 skrzyzowaniem i 1 rondem :lol:

chyba nie po to się kupuje 3 litry pod maską.

jezdzilem 330d i mi wychodzilo , miasto 10 l, trasa 7,5, srednie ok ~8,5

pozdr.

Nie musze oszukiwac sam siebie, jak jedziesz z gorki i puscisz gaz to wtedy nic nie pali, chyba ze masz gaznik u siebie ;) Diesle sa silnikami bardziej sprawnymi od benzynowych i objawia sie to np tym ze silnik hamuje duzo slabiej po puszczeniu gazu. Umiejetne wykorzystanie tego zjawiska potrafi bardzo zredukowac zuzycie paliwa. Jezdzilem wczesniej 2.0 benzyna i tam przewaznie hamulca uzywalem zeby jedynie auto zatrzymac do zera. W 330d juz trzeba sie wapomagac hamulcem ale wlasnie plynna jazda polega na tym ze uzywa sie go jak najmniej. Dla nie wiernych fotka sredniego spalania z mojego kompa

http://images29.fotosik.pl/296/7b28ebec319ac9fa.jpg

Powiedz mi kolego jaki problem uzyskac 4,5 na autostradzi jezeli jak widac na chwilowce pali 4l przy 100/h na poziomym odcinku drogi. Wiec jak szukasz bajkopisarza to poczytaj Brzechwe.

Średnie jest akurat 5,4 - Srednia z 270 kilometrow, bylo 4,9 po przejechaniu ponad 200 w trasie, tzn po wiejskich drogach z predkoscia 90-110km/h reszta na miejscu i skoczylo na 5,4. Komp raczej duzo nie oklamuje bo jak go kupilem to mial srednia 8,5 ale jechalem z poprzednim wlascicielem i widzialem jago styl jazdy, wiec nie dziwcie sie ze wam palil wiecej jezeli jezdzicie podobnie. Ja lubie sobie szybko przyspieszac i niekiedy driftnac na srzyzowaniu dlatego kupilem takie auto ale w trasie na ogol jezdze spokojnie bo mnie to bawi ze pali tak malo. Dziele sie tylko wrazeniami z jazdy tym silnikiem i jak bardzo moze malo palic, jak macie inny styl jazdy albo X a do tego automat to napewno takiego wyniku nie uda sie osiagnac. Zobaczymy ile wyjdzie jak bede sie gdzies spieszyl ;)

Opublikowano
no mój pali wg kompa 4,8(góra 5,1). Tyle że to bzdura bo naprawdę 6,8. Idąc tym tropem Twój pali ponad 7 więc wszystko ok. Zbadaj spalanie samodzielnie, a nie wierzysz komputerowi. Wtedy się możesz wypowiadać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego wystarczy że 5 razy wciśniesz gaz do dechy przy wyprzedzaniu i twoje 5 litrów szlak trafi, jeśli lubisz jeździć w ten sposób to różnimy się całkowicie bo ja nie potrafię takich rekordów swoim 330xd pobijać - poprostu bym się psychicznie wykończył jak bym tak jechał bez przyśpieszeń chamowań itp. porozmawiajmy o normalnej jeździe a nie o skrajnych przypadkach.
Pozdrawiam
Opublikowano
Powiedz mi kolego jaki problem uzyskac 4,5 na autostradzi jezeli jak widac na chwilowce pali 4l przy 100/h na poziomym odcinku drogi.

1. Problem w wytrzymałości psychicznej kierowcy?

2. Czas, poto są autostrady aby "szybko" przejechać z A do B a nie "tanio".

Jakbym miał jeździć "o kropelce" z prędkościami, które podajesz to aż nadto wystarcza 320d. Będzie taniej w wielu aspektach.

330d/xd jest po to aby podróżować szybko i w miarę tanio.

Co do satyfakcji z niskiego spalania to można jeszcze porządnie odchudzić auto, zmienić ogumienie na skrajnie wąskie i absolutnie nie włączać żadnych odbiorników prądu. I tak o to może nam się uda urwać jeszcze 0,5l/100km.

Średnie jest akurat 5,4 - Srednia z 270 kilometrow, bylo 4,9 po przejechaniu ponad 200 w trasie

Ja ostatnio robiłem trasę Wawa - Kielce i udało mi się uzyskać spalanie 4,6 (wg. komputera) w Skodzie octavii 1.9 tdi. Jechałem praktycznie do 100 km/h, absolutnie nikogo nie wyprzedziłem itd. Wiesz jaki był efekt, wróciłem do domu znacznie później niż planowałem i na dodatek dawno nie pamiętam kiedy byłem tak zmęczony jazdą. A co do oszczędzania, krótki odcinek z Janek do Centrum zwiększył spalanie do 4,9 :D.