Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
niestety nie mam m3!mam 320 d :oops: no pokazuje 7.2 podobno oszukuje troche?to w koncu ok czy nie

?

u mnie przy takim wskazaniu realnie wychodzi 10 :mrgreen: 5,6 w trasie to wskazanie czeste ale realnie ponad 7 , ogólnie spala mi trasa 7-8 a miasto ?? na pewno ponad 10 bo mam odcinki po 3 km i postój

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wczoraj jechałem za Kraków razem trasa 700km spalanie na kompie przy jeździe 160-180 9,4litra spowrotem już nie było takich luzów jazda różna 100 i 120 i 180 komp spadł do 8 literków - zaznaczę że 4 osoby na pokładzie i mierzyłem kompa z dystrybutorem i u mnie komp się nie myli.
Pozdrawiam
Opublikowano
jak ja jechalem w wakacje nad morze to mi zeszlo do 6.4 .kurde a ja sie balem ze 7.2 to duzo.tyle sie nasluchalem o spalaniu w trasie 5-6l w miescie max do 7.juz myslalem ze cos padlo:)wiec realnie Panowie spalanie w granicach 6 l to bajka??
Czuc respekt do Bmw nawet gdy je masz...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Powiem tak jak jechałem kiedyś z wawy wieczorem w deszcz i tak jechałem równo 100-110 to zszedłem do 6,3l ale to nie jazda i zero wyprzedzania ja tankuje ile trzeba byle się nie psuł , a reszta w nosie

Wiadomo jak będziesz pędził to i z 10 spali

Edytowane przez hunter
Pozdrawiam
Opublikowano
witam, jak wpadłem na kraweżnik i miałem zgięty przedni wahacz to miałem spalanie 4,9 (jazda 80-90)równa, ale po mieście czasem się zdaża że wychodzi i 12:) wiec wszystko zależy od tego jak jeżdzisz...
Opublikowano

komp oszukuje , czym oszczedniej jedziesz tym więcej oszukuje

np wskazuje 4.6 realnie 5.8 -trasa

6.5 realnie 7.8 -miasto

jak pali 7.2 w miescie wg dystrybutora to ok a jezeli komp pokazuje 7.2 to jest pewnie wiecej, no chyba że twoj komp pokazuje realne spalanie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wierzcie w spalanie 5l to jest poprostu nie realne. Najprostrzy sposób jest taki lejesz do pełna np. 55l itrów zerujesz licznik i jeździsz do rezerwy, lejesz do pełna i spisujesz licznik z proporcji wylicz sobie spalanie i wtedy znasz realne spalanie.
Pozdrawiam
Opublikowano
Nie wierzcie w spalanie 5l to jest poprostu nie realne. Najprostrzy sposób jest taki lejesz do pełna np. 55l itrów zerujesz licznik i jeździsz do rezerwy, lejesz do pełna i spisujesz licznik z proporcji wylicz sobie spalanie i wtedy znasz realne spalanie.

dokładnie silniki BMW nie są aż tak oszczędnymi silnikami jak tdi ale za to dają satysfakcje z jazdy, coś kosztem czegoś

Opublikowano

w trasie

5,2L

miasto

6,5L

mniej więcej z przeliczeń tankowania do pełna nie z kompa a u mnie w ogóle jakaś biedna wersja chyba przelicza komp spalanie biorąc pod uwagę ostatnie 1tyś km ;/

bo tak zauważyłem że co tankowanie przeskakuje czy to może przeskakuje jak sie rezerwa zaświeci przelicza ;/ bo nie wiem ;/

tle też że ja mam compacta więc mniejsze i 150km łatwiej jest rozpędzić taki niż np sedana czy kombi 136km

pozdro ;)

czasami na drogach można spotkać wariatów co pędzą ponad swoje umiejętności na złamanie karku no na prawdę, aż czasami ciężko ich wyprzedzić.....:)
Opublikowano

na trasie czyli ok 700-800 km na baku komp nie myli się wogole,

gorzej przy mieszanej jezdzie. 550 km z tego pół trasa pół miasto (3 km odcinki i postój ) to komp myli się o mniej wiecej, bardziej na wiecej niz 1 litr

Opublikowano
czy spalanie na poziomie 7.2 l jest ok?glownie miasto Warszawa i trasa .noga bardzo ciezka:P

zatankuj pod kurek,przejedz 100 km i bedziesz wiedzial.bez tysiaca innych postow.kazdy jezdzi inaczej.

p.s. moja 320d tez tyle pali.sprawdzone tankowaniem pod kurek,nie komputerem,ktory oszukuje :mrgreen:

Opublikowano
czy spalanie na poziomie 7.2 l jest ok?glownie miasto Warszawa i trasa .noga bardzo ciezka:P

zatankuj pod kurek,przejedz 100 km i bedziesz wiedzial.bez tysiaca innych postow.kazdy jezdzi inaczej.

p.s. moja 320d tez tyle pali.sprawdzone tankowaniem pod kurek,nie komputerem,ktory oszukuje :mrgreen:

nawet takie tankowanie nieuśredni jazdy , da tylko takie uświadomienie ile , jadąc z Norymbergii do Krakowa / 1000km / zajechałem na rezerwie tankując niemiecki ON i jadąć non stop 90-110km/h a normalnie robię jakieś 700-800max bo różnie się jeżdzi , trudno utrzymać ''piórko na gazie'' ja tam na spalanie nie zwracam uwagi , ważne żeby wszystko było OK z autem

Opublikowano

W trasie jadąc różnie ogólnie bez szaleństw 5.5l, teraz tylko krótkie odcinki do 20km, miasta też trochę do 6.5l doszyć spokojnie jeżdżąc. Wskazania kompa a w obliczeniach z dystrybutora mam różnice 0.1 litra i to zawyża komp :wink:

Pozdro

Diagnoza INPA & DIS Garwolin i okolice kontakt PW

http://www.motostat.pl/user_images/21280/icon1.png

http://waldii.republika.pl/bmwdriver.gif

Opublikowano

każdy spalanie będzie miał inne, wszystko od stylu zależy, jakie odcinki, miasto miastu nierówne, napewno nie spali mniej niż fabryka podaje, mi 325i w samej wawie pali 13l przy normalnej jezdzie, trasa 8 ( prędkosci przelotowe 130-140 ) czasami 200 wskoczy na chwilę ;)

średnio trochę ponad 10 mi wskazuje BC.

pozdr.

Opublikowano

Mam 320d z 2000 r.

ostatnio przejechałem trasę Warszawa-Nowy Targ (w sumie ok 900 km)

Prędkość 100-150 km/h

Średnie spalanie mi wyszło 5,6 (komputer pokazywał 5,8)

wzór na sprawdzenie spalania to:

l/km x 100 = średnie zużycie paliwa

ilość przejechanych km (km)

ilość zuzytego paliwa (l)

przykład: przejechałem trasę 954 km, zużyłem do tego 53 l paliwa

53/954 x 100 = 5,66 l/100 km

W mieście spala mi ok 7 w trasie w okolicach 6 oczywiście wszystko zależy od warunków na drodze (korek, stylu jazdy)

Opublikowano

To moj pali 0,5- 1,0l wiecej.

I na dodatek komp pokazuje o 20% za malo!!.

Chyba ze 150 jechales tylko chwile, a tak naprawde to okolo 120-130.

Na ograniczeniach nie jechales 100, tylko tak naprawde 80km/h i obroty schodzily nieraz ponizej 1800.

To wtedy spalanie bysmy mieli podobne.

Natomiast przy jezdzie ciaglej pomiedzy 100-150 to raczej w 5,6 bym sie nigdy nie wyrobil. Moze mam cos popsute.

Pamietajcie ze od pierwszego odbicia do max pod korek wchodzi 2,5 litra - przynajmniej u mnie.

Co przy 500 km wykazuje blad okolo 0,5 litra w spalaniu na 100km, a to znaczaca roznica. Zeby dobrze sprawdzic najlepiej tankowac na tej samej stacji przy tym samym dystrybutorze. I np 3-cie odbicie pistoletu.

Pomiar zrobic przy 3-ech kolejnych tankowaniach do pełna. Wiem ze u mnnie komputer przeklamuje o 20% ale zawsze tyle samo niezaleznie od tego czy trasa czy miasto. Poprostu mnoże wynik z kompa x 1,2 i wychodzi mi spalanie pod dystrybutorem - z dokladnoscia 0,1l. Sparwdzalem ze 20 razy.

pozdr

Średnie spalanie mi wyszło 5,6 (komputer pokazywał 5,8)

jechanych km (km)

ilość zuzytego paliwa (l)

przykład: przejechałem trasę 954 km, zużyłem do tego 53 l paliwa

53/954 x 100 = 5,66 l/100 km

W mieście spala mi ok 7 w trasie w okolicach 6 oczywiście wszystko zależy od warunków na drodze (korek, stylu jazdy)

Opublikowano

Nasuwa mi się głupie pytanie do wszystkich którym komputer pokazuje błędne wskazania spalania średniego : czy po tankowaniu resetujecie ten wskaźnik?

Jeśli odpowiedź brzmi nie, to oczywiście że wyjdzie wam inne wskazanie (będzie to średnie spalanie od ostatniego resetu tego wskaźnika), niż wynika z wytopionych litrów/przejechanych kilometrów ;)

Opublikowano

Mysle ze to jest tak oczywiste ze chyba jednak kazdy o tym wie ze jak tankujemy to kasujemy kompa.

Szkoda tylko ze ten komp jest taki glupi i ze jak przejezdza iles tam kilometrow na baku to nie moze tego skorygowac. Przeciez bak sie nie powieksza.

Czy po tankowaniu resetujecie ten wskaźnik?

Opublikowano

Z moich wstepnych obliczen wynika ze moja sztuka pali w miescie od 9 do 12 litrow srednio w automacie .

Warszawa to specyficzne miejsce :(!@@##@$#$%!!! :duh: @!##@%$#$ wiec wiekszosc czasu spedzam na biegu jalowym :(.

Na tiptronicu udaje mi sie zmiescic w 10 litrach .

Na trasie Warszawa-Szczecin natomiast sprawdzone spalanie w automacie i to przy dosc znacznych predkosciach (nie przekraczajacych oczywiscie 50km/h) wynioslo w granicach 6,2 litra.

W zwiazku z tym do pracy jezdze METREM gdyz podroze po Wawie ##$$#!!@@#$ sa "stresujace" :mad2:

E46 ToUrInG M57
Opublikowano
Witam koledzy, tak czytam i zastanawiam sie jak wy jeździcie... bo też mam 320d i w jeździe mieszanej ze średnią prędkością z kompa 45-50km/h robię spalanie ok 5,5l/100km, raz zaryzykowałem i wyjeździłem prawie do pusta, (tzn zostało z 5l w baku) to zrobiłem na baku 1160km, jeżdżę w miarę "EKO" bo uważam, że w takiej miejskiej jeżdzie to nie ma sensu żyłować mojej buni, żeby być uczciwym to powiem, że na te 1000 km z hakiem na baku to jest jakieś 100-150km w trasie z v-max 110-120km/h. Pozdrawiam...:)