Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A już,tak szybko nadeszła wymiana? :norty:

Sam olej to ok.400-500 zł,plus robocizna i filtry

Około 600-700 zł za całość w serwisie.Bliżej 700 lub nawet wyżej.

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

Nie wiem dlaczego,ale nie mogę wysłac wiadomości do Ciebie na priv (od Ciebie przychodzą).Więc jesli możesz wyslij mi maila na priv.

Pozdro

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
Na tym przeznaczonym do BMW-LONGLIFE.Jest drogi miedzy innymi dlatego,ze jest wystarczający na 30 tys.km.Tak naprawde płace tyle samo co inni-ja po prostu wymieniam raz podczas gdy inni 2 razy.

MIKE

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
olej w Polsce kosztuje około 100 za litr, ten sam olej u zachodnich sąsiadów kosztuje coś około 8,45 Euro. Skąd taka różnica? Kto przy takiej cenie wymienia w ASO? Polecam castrola - to podobno ten sam olej także LL 04 5W30 cena około 45 zł/litr
Opublikowano

14.10.09 wymiana oleju, płynu hamulcowego i mikrofiltra w ASO Bońkowscy Szczecin.

Wymiana oleju robocizna: 65,88 pln

olej - castrol 0w30 edge - powiedziano mi w aso jaki kupic i kupiłem w hurtowni za 254 pln - 5 litrów, czwórka i jedynka opakowanie, filtr oleju firmy bosch równiez samemu w hurtowni za 37,34 pln

płyn hamulcowy + robocizna - całość - 165,47 pln (płynu na własną reke kupić nie mogłem bo w aso powiedziano mi, że mają urządznie cisnieniowe do wstrzykiwania i jak im przyniosę 1ltr w opakowaniu to nie maja możliwości aby go wlać - ale jest to też castrol

mikrofiltr robocizna - 21,96 pln - filtr firmy knecht kupiłem sam w hurtowni za 99,55 pln

wszystkie ceny brutto

materiały w hurtowni autocars, www.autocars.pl - maja wyszukiwarke można sobie wyszukac podstawowe materiały i od razu mamy ceny na stronie

zatem sam olej w aso szczecin kosztował - 357,22 pln

a całość olej, płyn hamulcowy i mikrofiltr kostował mnie - 644,20 pln

Opublikowano
aha jeszcze jedno - jak sie zapytalem w aso czy wykasuja mi komputer jak zrobie to wszystko gdzie indziej na wlasna reke to powiedzieli ze nie moga tego zrobic bo nie wykonali uslugi i nie biora za to odpowiedzialnosci, ok zgadzam sie z tym, natomiast w przykladowo jak zapytalem sie poza aso bmw szczecin o wymiane olju, mikrofiltra i plynu to powiedziano mi, że ok olej i mikrofiltr tak ale plyn hamulcowy zaczeli jeczec ze to bmw ze trzeba odpowietrzac ze nie sa pewni itd. i takie tam pierdoły jakby w innym aucie nie trzeba bylo odpowietrzac, moze wiec z plynem nie warto jechac gdzie indziej. no i mam wpis do ksiązeczki serwisowej z aso. a pierdzielic sie z tym wykasowaniem komputera gdzies na wlasna reke chyba nie warto.
Opublikowano (edytowane)
W Szczecinie korzystałem już z serwisu i jak na razie wysoko ich oceniam. Kiedyś dowiadywałem się w kilku ASO o cenę jakieś usługi i u nich cena była najniższa. Co do wymiany co 30 tys - to od dawna np Renault Megane zaleca taki przebieg i to na dużo tańszym oleju. Więc nie jest do końca prawdą to, że płacimy tyle samo co inni. Filtr mikropyłkowy można wymienić samemu - opisałem to w dziale Zrób to sam, a kasowanie inspekcji też jest opisane i wg opisu banalnie proste. Nie miałem okazji na razie tego zrobić więc nie moge stwierdzić na 100 %, że to działa. A ten filtr warto zmieniać częściej. U siebie zaobserwowałem natomiast cos dziwnego. Inspekcja hamulców z tyłu przez długi czas utrzymywała się na 26 tys. A ostatnio zmieniła się na ... 27 tys. Inne maleją. Edytowane przez irekka
Opublikowano

Ja robiłem serwis olejowy w Warszawie i zapłaciłem za usługę ok 200 zł :mad2:

Olej kupiłem na ebay i wyszedł o wiele taniej :mrgreen:

Opublikowano

Co do hamulców-czujniki dość czesto zawodzą-ja przez kwartał miałem 15 tys do wymiany podczas gdy klocki juz były na granicy rozsądku :mad2:

Traktuję to jako pomoc ale nic poza tym. Chcoiaż od ostatniej wymiany pieknie mi oblicza i nic sie nie zacina.Przy okazji: wymiane robiłem w maju-z 46 i 40 tys (nówki) zostało mi po pół roku odpowiednio 27 i 22 tys. (oczywiście przebieg zdecydowanie mniejszy zrobiłem)-to chyba ta "SPORTOWA" jazda :dance:

p.s.Oprócz Renault jeszcze ktoś robi zmiane oleju co 30-35 tys?

MIKE

Opublikowano
a pierdzielic sie z tym wykasowaniem komputera gdzies na wlasna reke chyba nie warto.

zeby wykasowac inspekacje trzeba dluzej przytyrzymac przycisk od kasowania dziennego przebiegu, pokaze sie specjalne menu po ktorym poruszamy sie tym pstryczkiem od OBC.

wykasowalem w ten sposob informacje po wymianie filtra przeciwpyłkowego. a sama wymiana filtra zajela mi 20 minut wliczajac w to podjechanie do sklepu :)

Opublikowano
Okazało sie, ze wymiana oleju u Smorawinskiego w Poznaniu to 650 zl ( z robocizną). To bym jeszcze przeżyła, a tu sie okazało, że mam jeszcze filtr silnika do wymiany :mad2:
Opublikowano
Co do hamulców-czujniki dość czesto zawodzą-ja przez kwartał miałem 15 tys do wymiany podczas gdy klocki juz były na granicy rozsądku

A ile u Ciebie wynosiła ta granica?

Chodzi mi o grubość klocka ale bez tej metalowej części...

Bo u mnie właśnie się jakoś podejrzanie zatrzymało na 17kkm...

Pozdroofka

TT

Opublikowano
Trotom-nie powiem Ci ile mm było,chłopaki na Carmanie powiedzieli,że są na wykończeniu i potwierdziło sie to.Popiskiwały juz mi podczas normlanej jazdy,dodatkowo nie uciekała liczba km do wymiany-to juz był znak, że zbiednieję o kilka stów :-)

MIKE