Skocz do zawartości

rok.2000 Czujnik zajecia fotela (mata)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
USZKODZONY CZUJNIK ZAJECIA FOTELA PASAZERA.CZY KTOS WIE JAK MOZNA GO ZASYMULOWAC.WSTAWIC REZYSTOR,DIODE ETC... POSIADAM URZADZENIE DO RESETOWANIA.POZDRAWIAM................................ :?
Opublikowano
A skad wiesz ze masz uszkodzona mate?? Domyslam sie ze chodzi ci o diode od airbagow ( pewnie sie swieci). Z tego co wiem to w BMW swiecaca sie dioda od airbagow to norma. W mojej beti juz 2 razy sie zaswiecila. Jak za 1 razem pojechalem do ASO powiedzieli mi tez ze komputer wskazal na uszkodzenie maty i czujnikow po prawej i lewej stronie ( w drzwiach).Blad usuneli i przestalo swiecic. Jak zmienialem kola na zimowe to znowu sie zaswiecila.Jak narazie nie mam czasu podjechac zeby mi to ktos skasowal wiec nadal sie swieci.Czasem wystarczy mocno odsunac fotel albo tak jak w moim przypadku przechylic samochod a kontrolka sie zaswieci.Radzilbym jak masz zestaw do kasowania skasowac i jezdzic dalej.No chyba ze nie da sie tego bledu u Ciebie skasowac to pewnie bedziesz musial wymienic mate bo raczej takich przerobek o jakich piszesz bym nie polecal.
Opublikowano

czujnik zajęcia miejsca pasażera symulujesz diodą

wskazal na uszkodzenie maty i czujnikow po prawej i lewej stronie ( w drzwiach)

czujniki są na podłodze pod fotelami ,a nie w drzwiach

Jak zmienialem kola na zimowe to znowu sie zaswiecila.

pewnie masz uszkodzoną kleme pirotechniczną przy akumulatorze

Opublikowano
Nie wiem gdzie sa dokladnie czujniki bo nie sprawdzalem. Powtarzam tylko to co powiedzial gosc z ASO.Mowil o czujnikach od airbagow w drzwiach.Klema pirotechniczna? Jakbys mogl to napisz dokladniej o co chodzi z ta klema bo nie wiem za bardzo :mad2: . Jakie moga byc przyczyny jej uszkodzenia i jakie sa tego objawy?
Opublikowano
klema odpowiada za odcięcie zasilania w razie wypadku.Przyczyny jej uszkodzenia to najczęściej wypadek,a objawy to świecąca sie kontrolka AIRBAG
Opublikowano
Hmm wydaje mi sie ze komp w ASO powinien wykryc ta usterke.Nic mi tem nie powiedzieli o tej klemie.Za 1 razem kontrolka mi sie zaswiecila jak ktos nacisna dzwignie od podnoszenia fotela pasazera i ten z duza sila "wyskoczyl" do gory. A poza tym auto jest bezwypadkowe.
Opublikowano

WIEM NA 100% ZE TO JEST TEN CZUJNIK.POSIADAM URZADZENIE DO ODCZYTYWANIA KODOW SRS W BMW AMERKANSKIEJ FIRMY PEAKE R5/SRS.MAM TYLKO PROBLEM GDZIE WLUTOWAC DIODE .BO POD SIEDZENIEM ZNAJDUJE SIE PUDELKO TZW.PRZETWORNIK SYGNALU DO ,KTOREGO DOCHODZA 3 KABLE I WYCHODZA 2 KABLE BIALY I NIEBIESKI DO MATY FOTELA.

Opublikowano

DZIEKI NAPRAWILEM..................................

Opublikowano

Pisales o instalowaniu diody zamiast maty. Moglbys sie podzielic informacja w jaki sposob to naprawiles? Moze kiedys sie przyda..... :)

Opublikowano

Pisales o instalowaniu diody zamiast maty. Moglbys sie podzielic informacja w jaki sposob to naprawiles? Moze kiedys sie przyda..... :)

:lol:

DIODE INSTALUJESZ POD FOTELEM ZA TZW.PRZETWORNIKIEM SYGNALU.PRZETWORNIK TEN TO UKLAD ELEKTRONICZNY ZAMKNIETY W MALYM PUDELKU WIELKOSCI PACZKI ZAPALEK.DO PRZETWORNIKA DOCHODZA TRZY KABLE OD GNIAZDA FOTELA I NAPINACZA PASOW.KABLI TYCH NIE NALEZY RUSZAC.DWA KABLE KTORE WYCHODZA DO MATY W FOTELU O KOLORACH BIALY I NIEBIESKI ,WYSTARCZY WNIE WLUTOWAC DIODE ZROBIC ZWYKLY MOSTEK I ROBOTA ZROBIONA.RESETUJESZ SYSTEM.KONIEC. POZDRAWIAM............

Opublikowano

DIODE INSTALUJESZ POD FOTELEM ZA TZW.PRZETWORNIKIEM SYGNALU.PRZETWORNIK TEN TO UKLAD ELEKTRONICZNY ZAMKNIETY W MALYM PUDELKU WIELKOSCI PACZKI ZAPALEK.DO PRZETWORNIKA DOCHODZA TRZY KABLE OD GNIAZDA FOTELA I NAPINACZA PASOW.KABLI TYCH NIE NALEZY RUSZAC.DWA KABLE KTORE WYCHODZA DO MATY W FOTELU O KOLORACH BIALY I NIEBIESKI ,WYSTARCZY WNIE WLUTOWAC DIODE ZROBIC ZWYKLY MOSTEK I ROBOTA ZROBIONA.RESETUJESZ SYSTEM.KONIEC. POZDRAWIAM............

Bardzo dobra informacja :clap:

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
mam problem z czujnikiem zajęcia fotela pasażera, czytałem ze ktos tu miał juz taki problem i ze da sie go rozwiązac bez wybulenia siedmiu stówek na nowy czujnik . PROSZE O PORADE
Opublikowano
Sluchajcie mam pytanko!! bo u mnie byla kasowana ta poduszka swiecaca sie!! Nie mialem nigdy stuczki anie nic takiego!!! Byla kasowan oprogramowaniem BOSCHA! Jak skasowal komputer to sie nie swiecila ze dwa dni po czym znowu sie swieci!! I moje pytanie!! Czy ten program BOSCHA moze byc kiepski??? Czy lepiej orginalnie do BMW znalezdz i tym skasowac i bedzie oki? Help bo to czerwone swiatelko mnie tak wkurza ze nie moge!!! BMW 97r E39 520i
BMW a to dobre jest!!!!!
Opublikowano
Sluchajcie mam pytanko!! bo u mnie byla kasowana ta poduszka swiecaca sie!! Nie mialem nigdy stuczki anie nic takiego!!! Byla kasowan oprogramowaniem BOSCHA! Jak skasowal komputer to sie nie swiecila ze dwa dni po czym znowu sie swieci!! I moje pytanie!! Czy ten program BOSCHA moze byc kiepski??? Czy lepiej orginalnie do BMW znalezdz i tym skasowac i bedzie oki? Help bo to czerwone swiatelko mnie tak wkurza ze nie moge!!! BMW 97r E39 520i

Jezeli masz uszkodzona mate i jej nie wymieniles lub naprawiles to blad nawet po skasowaniu za jakis czas wroci.

Opublikowano

Jeśli masz uszkodzoną mate to mimo iz skasujesz bład to możliwe że wszystko było dobrze do chwili gdy pasażer nie usiadł na swoim miejscu i to spowodowało ponowne wyświetlenie błędu airbagu.Jedynym wyjściem jest wymiana maty cena około 340zł +wymiana ,lub tak jak napisał marcinpb wstaw diode która bedzie symulowć mate.Jest też taka możliwość że jest uszkodzony sterownik maty ,czyli przetwornik syganłu(CONTROL ELECTRONICS, SEAT OCCUPANCY) numer 5 na rysunku http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CG31&mospid=47456&btnr=65_1097&hg=65&fg=65&hl=16

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact

Opublikowano
czesc, labrador napisał ze kosz maty czujnika zajęcia fotela to 340 zł, prosze mi powiedziec gdzie mozna w takiej cenie kupic, bo mój mechanik twierdzi ze kosztuje 700zł i nie wiem czy zamawiac, dlatego spróbuje rozwiązania z diodą na razie
Opublikowano
czesc, labrador napisał ze kosz maty czujnika zajęcia fotela to 340 zł, prosze mi powiedziec gdzie mozna w takiej cenie kupic, bo mój mechanik twierdzi ze kosztuje 700zł i nie wiem czy zamawiac, dlatego spróbuje rozwiązania z diodą na razie

Ta cena dotyczy E36 w ASO ,być może do E46 jest droższa i kosztuje tak jak piszesz 700zł.

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Czy możesz podać mi parametry diody do wlutowania zamiast maty? Zz pomoc z góry dziękuję.

Opublikowano
Witam!! U mnie dalej sie swieci ta kontrolka od AIR-BAG Powiedzcie jak to zrobic jaka diode wlutowac i mniej wiecej w jaki kabel, z gory dzieki!!
BMW a to dobre jest!!!!!
Opublikowano
Witam!! U mnie dalej sie swieci ta kontrolka od AIR-BAG Powiedzcie jak to zrobic jaka diode wlutowac i mniej wiecej w jaki kabel, z gory dzieki!!

W e46 kabelek od maty jest pod siedzeniem na maxa z tylu. Wlutowywujesz tam jakakolwiek diode (miedzy biały i niebieski kabelek), pozniej MUSISZ skasowac błąd i to wszystko. Zadna filozofia, a slyszalem ze nie jeden magik od airbagow tego nie potrafi zrobic. Dodatkowo slyszalem ze owa mata psuje sie najczesciej po tzw praniu auta (wodne czyszczenie tapiecerki). Powodzenia

Xdrive

Koder

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam,

Ja mam jeszcze jedno alternatywne rozwiazanie.

Jakoze nie znam sie na samochodach i lutowaniu, a nie mam ochoty wywalac teraz kilkuset zlotych na naprawy... znalazlem na allegro oferty sprzedazy EMULATOROW MATY ZAJECIA MIEJSCA PASAZERA do BMW!!! :lol:

Niektore dupki sprzedaja za 100 PLN, ale znalazlem identyczne i za 20 PLN, wiec nie dajcie sie naciagnac.

Jeszcze mi kolega jutro obejrzy, co z tym mozna zrobic, ale jesli nic - to kupie taki (podobno jest instrukcja i laik sam sobie moze zainstalowac) i zobaczymy, czy pomoglo...

20 PLN, to zawsze mniej, niz 250... 500... albo 800! :roll: