Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nadszedł czas aby zmienić auto, obecne z 97 roku trochę nie bardzo nadaje się na roczne przebiegi przekraczające 40 tyś km.

Planuję kupić X5 z 04-05 roku i chcę przeznaczyć ok. 100 tyś zł, myślę że połowę wezmę w kredyt.

Gdzie warto kupić auto ? Salon polska ? salon europa ? A może znów na allegro ? ... choć z tym ostatnim to mam obawy bo po ostatnim zakupie musiałem sporo kasy włożyć aby wszystko porobić ... :roll:

Opublikowano
Trochę się już naczytałem o tym jak niektórzy jechali do niemiec i tylko tracili czas ... kurcze, bałbym się kupić w polsce na aukcji, a co dopiero jechać do niemiec i tam kupować na giełdach ...
Opublikowano

na jakich gieldach? po 1 szukasz tylko ogłoszeń prywatnych, po drugie i najważniejsze kupujesz od niemca a nie turka, araba, polaka ruska czy innego ktory nie wygląda na czytej krwi aryjczyka :) Nie ma obaw, ja wiele razy jezdzilem po auta, z tymi z wyzszej polki nie ma zazwyczaj problemow jesli bedziesz sie trzymał wyzej przezemnie opisanych zasad.

Pozdrawiam

Opublikowano

tak jak pisał kolega

jedź to Niemiec kup od prywatnego

( z tym że musisz do opłat jeszcze dołożyć 13.6% akcyzy od wartości rynkowej auta )

:twisted:

Opublikowano

OK, a więc powiedzmy że pojadę po : http://auto.vlan.be/fr/voiture-occasion/BMW/X5/Pack_Sport-1819716-a-vendre?id=1819716&zid=365291&cc=45

mam kumpla w belgii ktory obejzy auto i powie czy przyjechac.

Co musze i ile doliczyc aby juz wszystko tu bylo zalatwione ?

Autem chce przyjechac na kolach. Troche w temacie nie siedzialem a duzo rzeczy sie pozmienialo, ile kosztow musze dodac do ceny auta z tej aukcji ?

Opublikowano

powiem Ci w przyblizeniu bo nie pamietam.

akcyza 13.6%

oplata recyklingowa 500 zl

tlumaczenie dokumentow okolo 200

przeglad techniczny okolo 200

no i zarejestrowanie tez okolo 200.

poprawcie mnie jezeli sie myle :mrgreen:

Opublikowano
powiem Ci w przyblizeniu bo nie pamietam.

akcyza 13.6%

oplata recyklingowa 500 zl

tlumaczenie dokumentow okolo 200

przeglad techniczny okolo 200

no i zarejestrowanie tez okolo 200.

poprawcie mnie jezeli sie myle :mrgreen:

Skarbówka jeszcze VAT-24, wydział komunikacji podnieśli do 750 zł, tłumaczenia u mnie 100 zł w mieście, przegląd 1 150 zł.

BMW i wszystko jasne...
Opublikowano

23500 EUR x 3,70 zl = 86950 zl

akzyca 13,2% = 11477 zl

recykling 500 zl

tlumaczenie 200 zl

wydz. komunikacji 750 zl

przeglad 200 zl

+ vat24

---------------------------

suma : 100077 zl + vat24 + koszt transportu w obie strony .... czyli w sumie jakies 101000 zl + vat24 ... co to ten vat 24 i ile wynosi ?

Tak czy inaczej troche duza ta suma wychodzi .... a moze tylko mi sie tak wydaje ?

Opublikowano
Kupując auto w belgi lub holandii to tak samo jak kupic od turka albo araba w niemczech albo jeszcze gorzej. Pozatym w komunikacyjnym placac w sumie 750 zł w tym masz juz wliczony recykling wiec nie dodajesz dodatkowo 500zł, vat 24 to zdaje sie koszt 150zł. Pozatym na umowie wpisz sobie 15-16tys euro i spróbuj naliczyc sobie od tego akcyze, najwyzej ci lekko podniosa.
Opublikowano

Przeglądałem narazie same oferty z Niemiec, ale zaraz popatrzę na Szwajcarię .... kraj ten kojaży mi się z dobrobytem więc może nie trafię na jakiegoś krętacza ... choć z tym różnie bywa.

Czy kupując auto za granicą trzeba mieć zawsze gotówkę ? Możliwy jest kredyt czy tez nie ? Przeglądałem auta na allegro ... ceny EUR poszły w górę i zastanawiam się czy jest sens dla 5 tyś zł jechać do innego kraju po auto i później jeszcze srać się z akcyzami, VATem itp ... co o tym sądzicie ?

Opublikowano
ale zaraz popatrzę na Szwajcarię .... kraj ten kojaży mi się z dobrobytem

kraj ten kojarzy się z dobrym wyposażeniem auta

:twisted:

Opublikowano
..... silnikami o dużej pojemnosci oraz w 95% to automaty, których nie wszyscy lubią, a upolowanie czegoś fajnego w dieslu i manualu, graniczy z cudownym fartem. Rzeczywiscie ciężko spotkać tam tzw. golasa.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Przeglądałem narazie same oferty z Niemiec, ale zaraz popatrzę na Szwajcarię .... kraj ten kojaży mi się z dobrobytem więc może nie trafię na jakiegoś krętacza ... choć z tym różnie bywa.

Czy kupując auto za granicą trzeba mieć zawsze gotówkę ? Możliwy jest kredyt czy tez nie ? Przeglądałem auta na allegro ... ceny EUR poszły w górę i zastanawiam się czy jest sens dla 5 tyś zł jechać do innego kraju po auto i później jeszcze srać się z akcyzami, VATem itp ... co o tym sądzicie ?

To chyba jest jeszcze aktualny kalkulator TU

Opublikowano

Skoro od nowego roku akzyza ma wyniesc 18,6 % to zastanawiam sie czy nie kupic auta na dniach ?

niby teraz zaplace wiecej bo auto jeszcze rocznikowo nie jest stare, ale za to po nowym roku dojdzie mi 5tys zl wiecej do zaplaty za akcyze.

No chyba ze w lutym auto bylyby juz o tyle tansze rocznikowo ze akcyze mi pokryja.... sam nie wiem co robic :/