Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,w jaki sposób wymienić płyn chłodniczy w układzie.Oczywiście samo spuszczenie jest stosunkowo proste,chodzi mi o to jak zrobić żeby układ się nie zapowietrzył, słyszałem że mogą z tym być problemy.Poza tym jaki płyn zastosować?Pozdrawiam
Opublikowano

spuścić tak by się nie zapowietrzył ?

żeby takie coś uzyskać to jedyne rozwiązanie spuścić troche płynu i w to miejsce dolać koncentratu - ale pewnie nie o take coś pytasz

Opublikowano
Napisałem może mało precyzyjnie,oczywiście jeśli spuścimy płyn z układu w to miejsce dostanie się powietrze,ale jak póżniej się go stamtąd pozbyć? w grę wchodzi wymiana całego płynu,ponieważ jego poziom w moim aucie jest niewielki,a nie wiem jakiego używał mój poprzednik,dlatego dolewka raczej nie wchodzi w grę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Poszukaj na forum opisów odpowietrzania < jest ich kilka >

Bez odpowietrzania się nie uda.

Masz odpowietrzniki na chłodnicy i na obudowie termostatu.

A wiesz gdzie masz korki spustowe do zlewania płynu?

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Jak nie wiesz, gdzie są korki to podaję: jeden po lewej stronie chłodnicy, na dole (spłynie płyn z chłodnicy i częściowo z węży), drugi to samotna śruba pod kolektorem wydechowym (spłynie płyn z bloku silnika)...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
płyny na bazie glikolu (zielono-niebieskie) są ze sobą mieszalne tak więc ja bym dolał jakiegoś dobrego np dynagel i sie nie przejmował