Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Moje auto jest wyposażone w navi professional, zatem ma napęd dvd. Mp3 czytały mi obydwa napędy, a od pewnego czasu - żaden ! :( Płyta CD z nagranymi MP3 nie działa w "górnym" napędzie ani w napędzie DVD ani też w zmieniarce. Podobnie jest z płytą DVD, na której wypalone są mp3 - nie działa w napędzie DVD. Ogólnie napędy są sprawne - płyty audio działają, tak samo płyta od navi działa w napędzie DVD. Jaka może być tego przyczyna? Jak to naprawić? Czy problem może tkwić w prędkości, z jaką nagrywana jest płyta?

Problem ten zauważyłem po wizycie w ASO (wymiana płynów itp), nie wiem czy to może mieć jakiś związek :)

Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano

Jeśli problem wyszedł po wizycie w ASO, to bardzo możliwe, ze doszło nawet do niewielkiej zmiany softu i teraz nie chce czytać.

Dla pewności spróbuj wrzucić do napędów płytę czyszczącą, może laser troszkę kurzu złapał. Lub nagraj nową płytkę, czasem niewielkie ryski już dyskwalifikują CD/DVD i nie chce czytać. Pozdr!

Opublikowano

a czy każda bejka z navi professional czyta mp3?? bo nawet u siebie nie sprawdzalem.

Pozdro

BMW - Radość z jazdy

http://i46.tinypic.com/161kd53.jpg

Opublikowano
Niestety nie każda, raczej bym powiedział, ze mało która. Moja niestety też do nich nie należy :/ Pozdr!
Opublikowano
Witam. Byłem wczoraj w ASO M-Cars Kraków właśnie w sprawie aktualizacji softu oraz abym mógł odtwarzac mp3 w swoim aucie. Chciałem zaznaczyc iż mam auto z 09.2005 i mp3 nie działa. Wytłumaczono mi iż aktualizacja softu wcale nie powoduje możliwości odtwarzania mp3. Trzeba dodatkowo zrobic tzw. nadbudowę programową która pozwili na obsługiwania mp3. Usługa trwa od 3 do 8 godzin :shock: (każdy komputer podobno programuje sie różnie) oraz kosztuje od 600-800zł zależy od czasu. Auto najlepiej jest zostawi na całą noc w serwisie. Serwisant stwierdził że wkażdej bmw z professional można nadbudowac mp3 (chpciaż ja słyszałem że w modelach do stycznia 2005 nie jest to mozliwe) Pozdrawiam
Opublikowano

ja mam navi professional , autko z 11.2004 , mp3 czyta doskonale.

jak jest koledzy po aktualizacji softu ???

czy sa jakies znaczne zmiany, badz tez ulatwienia w obsludze i drive ???

jest sens tracic pieniadze na ta obsluge , bo zbliza mi sie za 1000km oil service ?

pozdrawiam

Opublikowano
Witam. Byłem wczoraj w ASO M-Cars Kraków właśnie w sprawie aktualizacji softu oraz abym mógł odtwarzac mp3 w swoim aucie. Chciałem zaznaczyc iż mam auto z 09.2005 i mp3 nie działa. Wytłumaczono mi iż aktualizacja softu wcale nie powoduje możliwości odtwarzania mp3. Trzeba dodatkowo zrobic tzw. nadbudowę programową która pozwili na obsługiwania mp3. Usługa trwa od 3 do 8 godzin :shock: (każdy komputer podobno programuje sie różnie) oraz kosztuje od 600-800zł zależy od czasu. Auto najlepiej jest zostawi na całą noc w serwisie. Serwisant stwierdził że wkażdej bmw z professional można nadbudowac mp3 (chpciaż ja słyszałem że w modelach do stycznia 2005 nie jest to mozliwe) Pozdrawiam

Ok, ale mi czytało wcześniej mp3 ;) więc zdaje się, że nie potrzeba robić nadbudowy programowej. Auto jest z 10.2006, zatem widzimy, że chyba nie ma reguły co zależności rocznik a mp3.

Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano

Dokładnie masz rację. Nie jest to zależne od rocznika lecz programu jaki mamy w aucie. I jeżeli wcześniej mp3 było sprawne to napewno sprawka serwisu

ps

tylko teraz im to udowodnij :?:

Opublikowano
Dokładnie masz rację. Nie jest to zależne od rocznika lecz programu jaki mamy w aucie. I jeżeli wcześniej mp3 było sprawne to napewno sprawka serwisu

ps

tylko teraz im to udowodnij :?:

No właśnie... Co gorsza, tydzień temu skończyła się gwarancja, także podejrzewam, że będzie kiepsko...

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Sorry, że post pod postem - odnawiam temat.

W piątek zaprowadziłem auto do serwisu - zaprosili mnie na darmową aktualizację softu już jakiś czas temu w ramach reklamacji (sprawa z niedziałającym mp3 po serwisie). No i się skusiłem :duh:

A teraz...

Auto od czwartku stoi u nich unieruchomione. Miało być gotowe na piątek - powiedzieli mi że coś tam nie przyjmuje sterownika i muszą jeszcze nad tym popracować - dokończyć robotę w poniedziałek. Ok, w poniedziałek miałem odebrać auto. Dzwonię - okazuje się, że auto nadal jest unieruchomione, nadal nie chce przyjąć softu. Dzisiaj dzwonię - to samo! :mad2: :cry2: Ponoć wysłali jakiś raport do BMW Polska. O co chodzi? Miał ktoś taki przypadek? Ile to może potrwać?

Pluję sobie w brodę, że skusiłem się. Teraz drżę, że coś będzie nie tak po całym tym procesie. Po co mi te Mp3 było... :mad2:

Już nie chodzi o to że nie mam czym jeździć, bo dostałem zastępcze. Gdybym miał gwarancję, że np. oddają mi auto za 2 tygodnie i będzie ok to byłbym spokojny, a tak...

Jednak stare Krzysztofowe powiedzenie się sprawdza - "Don't change the running system". Pamiętajcie o tym.

Opublikowano
Czy to jest takie zabawne?
Opublikowano

sorka nie te ikony mi sie wcisnęły!

kto tu mówi o zabawie? tez bym się wqr... jak by mi takie coś odwalili

BMW - Radość z jazdy

http://i46.tinypic.com/161kd53.jpg

Opublikowano
Kurka. Wyrazy współczucia. Sam też myślałem o oddaniu autka w celu zmiany softu na "czytający mp3" ale powoli zastanawiam się nad tym czy w ogóle to robić :?

BMW to jest to co lubię najbardziej! Freude am Fahren!

http://img.userbars.pl/120/23959.gif

http://img153.imageshack.us/img153/6728/aaad.jpg

Opublikowano

Wiem że nie jest zabawne ale tylko próbowałem Cię rozweselić a nie dokuczać.

Mogę Cię pocieszyć jedynie ze auto jest w ASO i muszą oddać Ci je sprawne.U innych rzemieslników bywa to różnie np. kolega Bono i AutoJózefów.

Głowa do góry najwyżej wymienią pół auta na nowe for free.

hej

Opublikowano

Tora, spoko , nie zrozumieliśmy się - chodziło mi o post Żuq'a z tymi denerwującymi emotami, ale wytłumaczył że nie było to jego zamiarem. Swoją drogą dzięki za wsparcie ;)

Jarek - lepiej nie ruszaj, chyba że masz jakiś naprawdę zaufany warsztat, choć zawsze jest jakieś ryzyko.

pzdr

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czarnula wróciła do domu ! :)

Dzisiaj odebrałem. Z tego co zrozumiałem wymienili radio itd., twierdzą, że stare nie chciało wpuścić nowego softu.

Mp3 działa, idrive nie zacina się i wygląda ładniej (szaro-pomarańczowe barwy). Ponadto z tego co zauważyłem - prawe lusterko nie zmienia ustawienia przy cofaniu - co było bardzo denerwujące.

Ale oczywiście byłoby zbyt pięknie... w domu zorientowałem się, że nie ma płyty navi w napędzie! Zatem znowu będę musiał coś egzekwować...

Za update nie zapłaciłem ani grosza - co mnie cieszy, bo twierdzą, że to co wymienili to koszt ponad 10k zł. Ale łaski nie zrobili, kto zepsuł - naprawia. Najbardziej jestem zadowolony z tego, że po dwutygodniowej przygodzie ze 118d (swoją drogą fajne autko) - piątka powróciła.

Mam jeszcze pytanie co do softu: czy taki update to update całego softu auta czy tylko elektroniki pokładowej? Tzn. czy wpływa on na działanie np. skrzyni biegów, bo odczuwam, że lepiej zmienia biegi, choć może to subiektywne odczucie, gdyż dwa tygodnie musiałem wajchować.

Pzdr.

Opublikowano
Czarnula wróciła do domu ! :)

Dzisiaj odebrałem. Z tego co zrozumiałem wymienili radio itd., twierdzą, że stare nie chciało wpuścić nowego softu.

Mp3 działa, idrive nie zacina się i wygląda ładniej (szaro-pomarańczowe barwy). Ponadto z tego co zauważyłem - prawe lusterko nie zmienia ustawienia przy cofaniu - co było bardzo denerwujące.

Ale oczywiście byłoby zbyt pięknie... w domu zorientowałem się, że nie ma płyty navi w napędzie! Zatem znowu będę musiał coś egzekwować...

Za update nie zapłaciłem ani grosza - co mnie cieszy, bo twierdzą, że to co wymienili to koszt ponad 10k zł. Ale łaski nie zrobili, kto zepsuł - naprawia. Najbardziej jestem zadowolony z tego, że po dwutygodniowej przygodzie ze 118d (swoją drogą fajne autko) - piątka powróciła.

Mam jeszcze pytanie co do softu: czy taki update to update całego softu auta czy tylko elektroniki pokładowej? Tzn. czy wpływa on na działanie np. skrzyni biegów, bo odczuwam, że lepiej zmienia biegi, choć może to subiektywne odczucie, gdyż dwa tygodnie musiałem wajchować.

Pzdr.

Żeby prawe lusterko nie onizalo sie przy cofaniu wystarczy przelaczyc sterowanie lusterek na prawe.

Update softu robi sie jako komplet - wszystkie sterowniki.

Da sie programowac sterowniki osobno, ale jest to praktykowane w wyjatkowych sytuacjach. (zaslyszane w ASO)