Skocz do zawartości

Wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegow GM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jest mozliwe ze filtr oleju do abs kosztuje 58 zl bez znizek a intercar-sie ?

i powiem Wam ze zastanawiam sie nad wymiana oleju samemu - tylko boje sie bede mial zly filtr , no a autko tam gdzie bede to robil dluzej nie moze stac

a jak wyglada sytuacja z uszczelka ? trzeba ja wymieniac ?

i gdzie dostane zlacze ktore jest na przewodzie przed chlodnica oleju abs ( tam mam wyciek) jak wogole to rozczepic ?

a wlasnie - ktos mi powiedzial ze potrzebny jest bagnet serwisowy - czy to prawda ?

bagnetu w tych skrzniach nie ma , olej sprawdzasz odkręcając korek, przewody do chłodnicy oleju zamocowane sa na szybkozłączki aby je rozłączyć musisz miec bardzo cienki płaski wkrętak i powyginać trzeba blaszki które są w zapięciu

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
automax - 450 zl

tylko on powiedzial ze nie slyszal o takim oleju jak texamatic ! czli co leja ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
czy ma ktos zdjecie filtra oleju oraz uszczelki pod miske - chcialbym wiedziec jak to wyglada , zeby nie kuppic zlego

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

• Moderatorzy
Opublikowano
czy ma ktos zdjecie filtra oleju oraz uszczelki pod miske - chcialbym wiedziec jak to wyglada , zeby nie kuppic zlego

Patrz tu:http://moto.allegro.pl/item475756974_bmw_e39_e46_z3_filtr_oleju_uszczelka_gm_5l40e.html

Opublikowano
no prosze szukam szukam a tu pod nosem - wielkie dzieki

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
Dziei za ten link do sklepu z olejem! Ja kupilem olej w serwisie ale dostalem go w butelkach litrowych po oleju silnikowym, czyli lany z beczki,..... czego nieeenawidze i niepozwalam wlewac serwisa beczkowanego oleju, bo w takich beczkach serwisowych moze byc wszystko!
KORZYSTASZ Z WIEDZY BMW KLUB POLSKA? PODZIEL SIĘ WIEDZĄ Z KLUBEM !
Opublikowano

olej udalo mi sie dzisiaj dostac za 22 zl - mysle ze dobra cena

filtr oleju za 52 zl

no ale problem z uszczelka chca 88 zl ??

gdzie kupic mozna w normalnej cenie ( na slasku ) ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

• Moderatorzy
Opublikowano
olej udalo mi sie dzisiaj dostac za 22 zl - mysle ze dobra cena

filtr oleju za 52 zl

no ale problem z uszczelka chca 88 zl ??

gdzie kupic mozna w normalnej cenie ( na slasku ) ?

Było kupić z Allegro.Pod likiem który podałem zestaw uszczelka i filtr 67zł.

Opublikowano
tylko zanim to dojdzie do mnie to troszke czasu zejdzie - ja mam zamiar jutro zrobic autko od kumpla no i ewentualnie moje - zobacze w jakim stanie jest stara uszczelka - moze bedzie szlo ja wykorzystac jeszcze.

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
Wydaje mi się,że BMW to nie trabant...czy może się mylę? :mrgreen:
KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info
Opublikowano

nie oszczedzam ale nie dam 80 zl za gumowa uszczelke !!! pewnie za te 80 zl bedzie aluminiowa ale obedzie sie bez tego.

ja juz jestem po wymienia oleju - robilem przeplukiwanie no i powiem wam ze 10 litrow bedzie malo - tak tez sie stalo a mialem 10 litrow wiec autko stoi do jutra :(

zdjecia foto z wymiany

www.garage.tychy.pl/bmw/

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
nie oszczedzam ale nie dam 80 zl za gumowa uszczelke !!! pewnie za te 80 zl bedzie aluminiowa ale obedzie sie bez tego.

ja juz jestem po wymienia oleju - robilem przeplukiwanie no i powiem wam ze 10 litrow bedzie malo - tak tez sie stalo a mialem 10 litrow wiec autko stoi do jutra :(

zdjecia foto z wymiany

www.garage.tychy.pl/bmw/

rozumiem:) widac na foto ze troszke opiłkow było chyba ?? nie??

e90 330i manual :D http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=180705

///M - The most powerful letter in the world!

• Moderatorzy
Opublikowano

zdjecia foto z wymiany

www.garage.tychy.pl/bmw/

rozumiem:) widac na foto ze troszke opiłkow było chyba ?? nie??

Raczej nawet sporo tych opiłków.

Opublikowano

powiem tak - wzialem to pod mikroskop ( tzn nie ja ) no nie bylo tam zadnego wiekszego ziarnka - przypomina to konsystencje zelu do wlosow badz kremu - nie grozne - normalny "szlam" po prawie 200 tys km

ogolnie to skrzynia czysciutka

efekt po wymianie : nic sie nie pogorszylo no a na pewno jest zauwazalna ( mniej wyczuwalna) zmiana biegow

tak dla wiadomosci - z przeplukiwaniem chlodnicy i wezy wyszlo mi okolo 11,5 litra oleju.. no i mysle ze jeszcze jakies 100 ml wejdzie po przejechaniu kilku kilometrow

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

• Moderatorzy
Opublikowano
Porównuje do mojej.U mnie przy przebiegu ponad 300tys. opiłków było dużo mniej.
Opublikowano

pewnie miales olej zmieniany - ponoc ta ilosc co ja mialem to jest nic i mozliwe ze tez mialem olej zmieniany -wypowiedz serwisanta bmw

a co do wymiany oleju - dzisiaj zajrzalem pod auto a konkretnie aby sprawdzic stan oleju w skrzyni -- jak wlewalem olej to bylo na styk - olej sie prawie przelewal przez otwor - dzisiaj chcialem dolac no bo pomyslalem ze moze on sobie tam wszedzie konkretnie powchodzi no i moze go troszke brakowac - odkrecam korek a tutaj olej sie mocno leje - zlalem ponad 200ml aby byl stan -- czy to normalne ??? mozliwe jest ze jakas delikatna roznica temperatury i taka roznica stanu oleju ? olej dzisiaj mial okolo 50 st

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

• Moderatorzy
Opublikowano
Prawidłowy stan jest przy 50st. :wink:
Opublikowano

2. Jak widac, jest pare wersji tej skrzyni

06/1999 09/2000 A5S 360R - VT

09/2000 09/2001 A5S 390R - WG

09/2001 09/2002 A5S 390R - WZ

09/2002 09/2003 A5S 390R - YP

09/2002 A5S 390R - ZM

Na prawej sronie skrzyni znajduje sie tabliczka znamionowa latwo zauwazalna oraz blizej silnika naklejka a w kodzie symbl skrzyni (np YP)

4. Ja znalazlem YP, czyli skrzynia A5S390R YP . OK, tyle ze malo info jest pod tym symblem BMW. Poszedlem tropem i dowiedzialem sie (net), ze w GM funcjonuje jako 5L50E. Jezeli masz skrzynie A5S 360R masz skrzynie GM 5L40E . Nie interesowalem sie roznicami pomiedzy "WG,W,ZM" a YP ale znalazlem znaczace info:

A5S360R /5L40E ma wytrzymalosc ograniczona softem w celu ochrony 1,2,3 do 340 NM

A5S390R/5L50E -------------------------------------------------------------------- do 420 NM

A5S390R/5L50E YP ma podniesiona wytrzymalosc do 500NM

Jeszczenie sprawdzalem w katalogu, ale sugeruja ze roznica lezy po stronie konwertera.

Witam,

a wie kolega moze co oznacza typ skrzyni YJ ? Bo rozumie ze typ skrzni to te dwie najwieksze litery na tabliczce znamionowej ?

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
W wolnej chwili poszperam jak dostane nocna chandre na szperanie;) Napisz mi czy masz krzynie GM czy ZF to mi ulatwi sprawe. Na radzie mam dola, bo mi w 1 dzien koles cofnal w drzwi kangurem a jak wieczorem wpadli znajomi by mnie pocieszyc, przy ogledzinach na parkingu zobaczylem przetarty zderzak z drugiej strony :duh: Tak wiec na spokojnie daj mi troche czasu;)
KORZYSTASZ Z WIEDZY BMW KLUB POLSKA? PODZIEL SIĘ WIEDZĄ Z KLUBEM !
Opublikowano
W wolnej chwili poszperam jak dostane nocna chandre na szperanie;) Napisz mi czy masz krzynie GM czy ZF to mi ulatwi sprawe. Na radzie mam dola, bo mi w 1 dzien koles cofnal w drzwi kangurem a jak wieczorem wpadli znajomi by mnie pocieszyc, przy ogledzinach na parkingu zobaczylem przetarty zderzak z drugiej strony :duh: Tak wiec na spokojnie daj mi troche czasu;)

Wporzadku, wiem co to za nieszczescie bo mi mniej wiecej 2 lub 3 lata temu ktos cale drzwi w E36 przerysowal i co gorsza pojechal sobie :|

Skrzynia to GM oczywiscie.

Tak wyglada tabliczka znamionowa

http://img201.imageshack.us/img201/1103/dsc02254sp2.th.jpg

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
  • 3 lata później...
Opublikowano

Panowie, pomóżcie, bo sprawa pilna jak cholera :/

Czy do skrzyni A5S 360R mogę wlać Dextron III zamiast ETL 7045E?

Bo podejrzewam, że zostałem przy wymianie załadowany w konia, a nie chciałbym skopać jej....

Nie mogę nigdzie się dogooglać do specyfikacji (parametrów) oleju ETL 7045E... Pomógłby ktoś?

• Członkowie klubu
Opublikowano
Dexron III (a nie Dextron!!) to norma, czy też parametry techniczne oleju, stosowana przez producenta skrzyń GM, a nie nazwa oleju ... To, że olej spełnia normę Dexron III wcale nie oznacza, że się do tej skrzynki nadaje. Moim zdaniem jak nie masz ETL7045e w skrzyni to prosisz się o problem. Swoją drogą to niezłego trupa wykopałeś z szafy, na temat oleju do skrzyni GM napisano tu bardzo wiele i wniosek już dawno jest jeden.