Skocz do zawartości

320d - jak długo świeci Wam kontrolka od świec żarowych?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie odnośnie kontrolki świec żarowych - czy to normalne, że ona praktycznie mi tylko błyska a nie zaświeca się na kilka sekund?

Jak jest u Was?

rychu
Opublikowano
Witam.

Mam pytanie odnośnie kontrolki świec żarowych - czy to normalne, że ona praktycznie mi tylko błyska a nie zaświeca się na kilka sekund?

Jak jest u Was?

U mnie jak jest w miarę ciepło to w zasadzie błyśnie i już. Ale jak w nocy i nad ranem było zimno to świeci kilka sekund...podejrzewam, że zimą jeszcze dłużej będzie świeciła...

Opublikowano

u mnie też tylko mignie więc chyba normalka

pzdr :)

czasami na drogach można spotkać wariatów co pędzą ponad swoje umiejętności na złamanie karku no na prawdę, aż czasami ciężko ich wyprzedzić.....:)
Opublikowano

No to u mnie chyba jakaś lipa jest, bo parę dni temu samochód mi stał na polu a było już koło 0 i jak go zapalałem to kontrolka jedynie migła a później musiałem biedaka troszkę pokręcić :/.

Świece mam 3 nowe jedną urwaną (niestety) - ale przy trzech nie powinno być problemu (tym bardziej przy zerowej temperaturze)...

rychu
Opublikowano

W takim razie masz jakiś problem z podgrzewaniem, niekoniecznie ze świecami, ale niekiedy jedna swieca mniej i dużo gorzej odpala. Problemem może być przekaźnik/sterownik, który odpowiada za podgrzewanie, jak również sam akumulator.

Ostatnio u ojca sprinter zaczął gorzej odpalać po wymianie świec trochę się poprawiło, ale jeszcze nie było to, po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że jedna świeca ne grzeje, cos nadpaliło się w sterowniku, po naprawie tego było lepiej, ale jeszcze czegoś brakowało, po wymianie aku na nowy pali z dotyku, ciężko było stwierdzić czy wymienić aku, ponieważ kręcił normalnie, a jednak diesel potrzebuje powera przy rozruchu.

E39 530d brata przy tych temp.pali z dotyku, a kontrolka tylko mrugnie.

http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png
Opublikowano
Problemem może być przekaźnik/sterownik, który odpowiada za podgrzewanie,

Jak go sprawdzić? Gdzie on jest (patrząc na wcześniej załączone zdjęcie) ?

jak również sam akumulator.

Czy da się jakoś sprawdzić jakość akumulatora? Mam miernik cęgowy więc mogę sprawdzić pobór prądu przy zapalaniu oraz napięcie - ale czy to coś da?

rychu
Opublikowano

Udało mi się odnaleźć ten przekaźnik (z pomocą TISa) i:

1) faktycznie mam sprawne 3 z 4 świec - to już wiedziałem :)

2) niestety po przekręceniu kluczyka do świec nie płynie prąd (sprawdzałem miernikiem cęgowym)

3) do przekaźnika dochodzi napięcie (takim grubym czerwonym kablem)

Teraz muszę zlokalizować "kable sterujące przekaźnikiem" - chyba że ktoś zna inny sposób na jego sprawdzenie?

Ten "sterownik" o którym pisał Krzysztof325 to coś innego niż przekaźnik - jeśli tak to gdzie tego szukać :) ?

rychu
Opublikowano
Witam.Jak jest ciepło to kontrolka pali sie dosłownie chwilke,teraz jak sa juz chłodniejsze dni to pali sie troszke dłuzej a zima zapewne bedzie dłuzej sie paliła.U mnie ostatnio autko gorzej odpalało i juz miałem zmieniac swiece itd. ale jak autko postało i radyjko było włączone i oświetlenie to juz go nie odpaliłem i wszystko jasne aku to podstawa a nie sadziłem tak bo krecił bez problemu. :dance:
Opublikowano

Właśnie doczytałem w TIS'ie, że świece grzeją odpowiednio:

- 0 sekund jeśli temperatura płynu chłodniczego jest wyższa niż 5 stopni

- od 4 sekund (przy 5 stopniach) do 9 (przy -25)

W garażu miałem na pewno ponad 5 stopni :).

rychu
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
koledzy, w czym może tkwić problem, jeśli zawsze z rana w chłodne i mroźne dni przy pierwszym odpaleniu auta zapalają się kontrolki od abs i asc. Chodzi o to, że te pierwsze, poranne odpalenie jest strasznie ciężkie, tak jakby musiał pokonać jakiś opór, przełamać się. Dodam, że w lato tylko trącał i na aku widać zieloną kontrolkę. Czy może to wynikać z tego, że mam zalany olej 10w40?
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Właśnie doczytałem w TIS'ie, że świece grzeją odpowiednio:

- 0 sekund jeśli temperatura płynu chłodniczego jest wyższa niż 5 stopni

- od 4 sekund (przy 5 stopniach) do 9 (przy -25)

W garażu miałem na pewno ponad 5 stopni :).

Tutaj kolega ma rację. jak powyżej 5 stopni na + to lampka grzania świec tylko miga 1 s. A max się może świecić 9s. jak temp -20stopni. Ale zauważyłem jeszcze jedna rzecz jak ostatnio mierzyłem napięcie na pinach przekaźnika od świec żarowych. świece grzeją dłużej niż świeci się lampka. Dłużej jest podawane napięcie. Lamka np po 1 s. gaśnie, a rzeczywisty czas kiedy przekaźnik podaje napięcie na świece i tym samym świece grzeją to było ok 5-6 s. I dopiero wtedy było drugie "pyk" i przekaźnik się rozłączał. Wychodzi na to że lampka od świec żarowych na desce rozdzielczej nam mówi kiedy możemy zacząć kręcić silnikiem. A świece jeszcze troche podgrzewają aby silnik równo chodził. Na pewno czas świecenia kontrolki nie jest równoznaczny z czasem grzania świec.

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Udało mi się odnaleźć ten przekaźnik (z pomocą TISa) i:

1) faktycznie mam sprawne 3 z 4 świec - to już wiedziałem :)

2) niestety po przekręceniu kluczyka do świec nie płynie prąd (sprawdzałem miernikiem cęgowym)

3) do przekaźnika dochodzi napięcie (takim grubym czerwonym kablem)

Teraz muszę zlokalizować "kable sterujące przekaźnikiem" - chyba że ktoś zna inny sposób na jego sprawdzenie?

Ten "sterownik" o którym pisał Krzysztof325 to coś innego niż przekaźnik - jeśli tak to gdzie tego szukać :) ?

Jak silnik ma odpowiednia temperature to niepodaje pradu na swiece a w audi jak jest uszkodzona 1 swieca to niezapalisz