Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja podam przykład na moim bylym BMW E36 2.0 91. Pewnego dnia samochod odmowil posluszenstwa jak sie okazalo gasl tylko na wolnych obrotach. Udalo mi sie dojechac do ASO BOSH. Tam samochod zostal podpiety pod elegancki komputer i stwierdzono awarie silnika krokowego lub jak inaczej go nazywaja regulatora biegu jalowego.

Koszt:

podlaczenie pod komputer 150 zł

wycena wymiany silniczka: 1100 zl orginal BOSH lub 950 zl zamiennik + 350 zl wymiana(sciagniecie glowicy i wymiana uszczelki)

a ze byl to samochod (kwiecien 2006) za ktory zapacilem 7500 a po miesiacu na dzien dobry taka kwota odstawilem samochod do garazu. Nieprzespana noc i ide do garazu wyciagam ten silniczek bez sciagania kolektora i glowicy :lol: przeczyszczam i z radoscia odpalilem samochod.

Nie dajcie sie naciagac na ASO pytajcie najlepiej w kilku miejscach o koszty a napewno w waszych portfelach zostanie na przyjemniejsze rzeczy :wink:

Bo w każdym ASO części się nie naprawia, nie czyści tylko wymienia - Klient kupuje nową część ze sporą marżą i stary klocek w układance jest zastępowany przez nowy. Miałem kiedyś 3-letnią Astrę II, pękła mi obudowa skrzyni biegów - oczywiście jedyne rozwiązane jakie zna ASO to wymiana skrzyni na nową 12 000zł + robocizna. Ostatecznie naprawa kosztowała mnie 3000zł.

Jeśli chodzi komputer oryginalny czy nieoryginalny - przykład z życia - mam błąd 171 (błąd zasilania paliwem) - oba komputery to odczytają i dalej wszystko w rękach mechaniora.

Opublikowano
panowie jest roznica jak nic ja juz nie raz sie o tym przekonalem...znam goscia ktory robi wszystko oryginalna maszyna do bmw...za dobre pieniazki..serwis to dokladnie 353zl brutto..(zdiagnozowanie auta) kiedys robilem u takiego co biegal z jakimis pudelkami i po nim pojechalem do serwisu z ciekawosci..polowy rzeczy nie pokasowal...oryginalna maszynka do bmw...kosztuje okolo 60tys :DDDD i on takie cos ma,ale zajmuje sie tylko bmw..do tego dochodzi aktualizacja programu ktora tez kosztuje...wiec tak jak kolega na poczatku stwierdzil nie warto tymbardziej ze byle "fachowiec" tez wezmie pewnie ok 100zl :DDD
Opublikowano
W dzisiejszych czasach, wystarczy technikum, albo dobra zawodówka zeby odpalic samemu sobie DIS'a, we własnym zakresie jest doskonałym narzędziem, no ale trzeba jeszcze chcieć.... :mrgreen:

Xdrive

Koder

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
pewnie ze tez duzo zalezy od mechanika, komputer wszystkiego nie pokaze, i dokładnie nie wykarze którą częśc nalezy wymienic. Komputer pokazuje jaki jest problem, a mechanik swoim doświaqdczeniem musi zlokalizowac element dokładnie. A druga złota zasada to taka ze wymiana tylko na oryginalne części. Mozna kupic oryginalne części taniej, a nie w ASO. Bo pewnie ktos powie ze kupił np przepływke firmy krzak i działa, ok, jednemu bedzie działać, drugiemu nie, kupno takich chińskich zamienników itp to istna loteria. i będziemy potem szukać dalej usterki, myśląc ze to napewno cos innego bo jakąs częśc wymieniliśmy na zamiennik, a tu ona moze dalej nie funkcjonowac. i wtedy to jest szukanie igły w stogu siana.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
  • 2 lata później...
Opublikowano

z doswiadczenia serwis SCANIA TARNOWO kolo poznania sprzet narzedzia warunki najwyzsza połeczka do ustawienia geometri tylnej osi czas 7 god czujniki laserowe 4 (fachowcow) i zje..na robota ,jedna godzina robocza 170pln=1900 +vat i czesci ktore sami uszkodzili 4500+vat naprawde długo by opowiadac :duh: zadzwonilem do mechanika spytac co z tym zrobic powiedział resor ma swoje miejsce na sercowce dobrze i delikatnie spasowac solidnie skrecic przejechac sie szczepionym zestawem jak rama jest ok niema sily ze bedzie cos nie tak no i zabralem sie do tego 2 god z przerwa na sniadanko ja i pomocnik

innym razem jedno co naprawili dobrze to kimatyzacja ale cene mieli jak zawsze 1600 brutto z czescia tj. termostat za 320pln :mad2:

serwis opel baranowo 2 lata temu na pytanie o kilka czesci nie wiedzieli o czym my do nich gadamy i nie ukrywali tego

podsumowując nie sprzet a ludzie naprawią twoje cudo i to ludzie z doswiadczeniem :cool2:

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

:duh: o matko, wiesz co to kropka, przecinek?

BTW: temat ma DWA lata.

Opublikowano
ale sie czepiacie, ja tu od nie dawna rezyduje wiec se czytam i w miare jak mam cos do powiedzenia to se tak merytorycznie nawiążę do tematu, moze komus sie przyda :cool2:
  • 1 rok później...