Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktoś się orientuje jak to jest gdy sprzeajemy auto, w okresie krótszym niż 6 mies od momentu sprowadzenia go na polski obszar celny. Ponoć trzeba płacić podatek w skarbówce. Jak to się odbywa?
Opublikowano
19% od różnicy kwoty, za którą kupiłeś auto i kwoty, za którą auto sprzedałeś. Wypełniasz dodatkowy PIT i składasz w skarbówce. Aha, no i oczywiście płacisz :D
Opublikowano
a jak by sprzedal ze strata?

Wtedy nie zapłaci podatku - gdyż podatki płaci się od zysków (przychodów) a nie od strat.

Jeśli cena będzie zbyt niska - urząd może zażądać podstawy dlaczego poniosłeś stratę sprzedając pojazd.

Przy uwzględnianiu zysków ze sprzedaży możesz uwzględnić strate wynikającą z zapłaty podatku od czynności cywilno-prawnych oraz ewentualnych napraw pojazdu ( jednakże musisz mieć na to rachunki ),

Pzdr,

Opublikowano
A jak wyglada sytuacja w ktorej auto nabylem za granica, przyjechalem do Polski i nie zarejstrowalem, czy takie auto moge sprzedac i w umowie sprzedazy wpisac cene mniej wiecej taka za ile nabylem zeby jak najmniej zaplacic podatku??
Opublikowano
A jak wyglada sytuacja w ktorej auto nabylem za granica, przyjechalem do Polski i nie zarejstrowalem, czy takie auto moge sprzedac i w umowie sprzedazy wpisac cene mniej wiecej taka za ile nabylem zeby jak najmniej zaplacic podatku??

Wg mnie od takiego postępowania płaci się podwójną akcyzę. Sprzedaż auta sprowadzonego - a nie zarejestrowanego w Polsce.

Pzdr,

Opublikowano

Wg mnie od takiego postępowania płaci się podwójną akcyzę. Sprzedaż auta sprowadzonego - a nie zarejestrowanego w Polsce.

Pzdr,

Dobrze gadasz ;)

Opublikowano

Pzdr,

Tylko pokaz mi kogos kto placi 2 akcyzy ,daja dalej do lapy rachunek a klient z podniecenia wpisuje tam swoje dane przekonany ze taki Niemiec zyje za Odra i mial takie auto :modlitwa:

Diesel Forever x5
Opublikowano

Tylko pokaz mi kogos kto placi 2 akcyzy ,daja dalej do lapy rachunek a klient z podniecenia wpisuje tam swoje dane przekonany ze taki Niemiec zyje za Odra i mial takie auto :modlitwa:

Wiesz - jeśli nie jesteś wpisany w briefie jako właściciel - to możesz sobie zakombinować z pustą umową. Gorzej jeśli jesteś tam już wpisany i próbujesz sprzedać auto, za które akcyza nie została opłacona.

A co do pustych umów - to niech wpisują swoje dane bez sprawdzenia - jeden bardziej dociekliwy celnik - i może sie okazać wtopa - a co gorsza gdy takiego właściciela nie było :P:P:P - lub był i jeździł "trabantem"

pzdr,