Skocz do zawartości

Felgi do e46 compact od X5 18' wejdą ?odp nie fotorelacja:P

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam chciałem sie zapytać jak myślicie o ile spadnie przyspieszenie tzn czy będzie to odczuwalna różnica czy raczej nie

a felga jaką teraz mam to 16' 205/55

a zamierzam dać 18' 255/55 od bmw x5

to czy wejdą nie pytam bo sobie sprawdzę jak odbiorę felgę bo już ją kupiłem bo była tanio jak nie wejdzie przezimuje ją i na wiosnę sprzedam ale zależy mi wiedzieć jak będzie z przyspieszeniem bo fela zdaje mi sie sporo większa ;/

pozdrawiam

:norty:

Edytowane przez konradbmka
czasami na drogach można spotkać wariatów co pędzą ponad swoje umiejętności na złamanie karku no na prawdę, aż czasami ciężko ich wyprzedzić.....:)
Opublikowano
nie wejdą, wieć o przyśpieszeniu nawet szkoda gadać....ale skoro już podjąłeś temat to samochód po primo nie będzie skręcać a na prostej strata na przyśpieszeniu będzie zdecydowanie zauważalna, ja u siebie w 330i przesiadam się z 245 na 225
Opublikowano

dlaczego nie będzie skręcać przecież ta fela ma tylko 8,5 cala przy et 48 mały dystans i wejdą :P no ale to sie zobaczy

a możesz mi powiedzieć jakie powinienem mieć fele i oponkę żeby nie stracić zbyt wiele na przyspieszeniu ? przy felach np 18 i 17 bo takie mnie interesują jaką oponkę powinienem mieć

a tak nawiasem co ma do przyspieszenia to że dasz węższą oponkę tarcie będzie aż an tyle mniejsze żeby coś poczuć ?

pzdr :norty:

czasami na drogach można spotkać wariatów co pędzą ponad swoje umiejętności na złamanie karku no na prawdę, aż czasami ciężko ich wyprzedzić.....:)
Opublikowano
dlaczego nie będzie skręcać przecież ta fela ma tylko 8,5 cala przy et 48 mały dystans i wejdą :P no ale to sie zobaczy

a możesz mi powiedzieć jakie powinienem mieć fele i oponkę żeby nie stracić zbyt wiele na przyspieszeniu ? przy felach np 18 i 17 bo takie mnie interesują jaką oponkę powinienem mieć

a tak nawiasem co ma do przyspieszenia to że dasz węższą oponkę tarcie będzie aż an tyle mniejsze żeby coś poczuć ?

pzdr :norty:

to koło od x5 nie tylko jest wielkie na szerokość ale przedewszystkim na wysokość, jeżeli chodzi o dobór opon to do każdego modelu masz przez producenta tzw. rozmiary dedykowane i tak u mnie 205/50/17, 225/45/17, 225/45/17-245/40/17, 255/35/18. Większa opona i felga to większa masa, większe opory toczenia......ja polecam od 205 do 225

Opublikowano

no ale wysokość to nie jest aż tak dużo moja jest wysoka oponka na /55 16 cali a tamta jest wysoka na /55 i 18 cali czyli o 2 cale różnicy z resztą zobaczy sie obeznanie mam jak nie przypasują to mam na sprzedaż ładne fele od X% jak by ktoś chciał ;]

pozdr :norty:

Opublikowano

jak jeden cal to 1 cal = 2,54 centymetra

czyli 5,08 cm a 5 cm to mam spokojny zapas w nadkolu nie będę sie starał wcisnąć na siłę bo mówię jak nie na auto to na handel kupiłem założę wyjadę z garażu cyknę sobie kilka fotek i ściągnę jak będzie źle :P

a dużo nie dałem więc i tak sie cieszę ;]

Opublikowano

Ja na 18kach mam 245 a na 16" 205i powiem tak - odczucie na 18" jest tak jakbym woził 300kg w bagażniku , co za tym idzie i spalanie większe...

Wybór jest indywidualny ... albo 18" i lans albo 16" i niezapomniane wrażenia z jazdy po naszych pięknych drogach :)

"A Pan 9mm Jest Pasterzem Chroniącym Moją Sprawiedliwą Dupę W dolinie Ciemności..."
Opublikowano
Koło od x5 będzie dokładnie o 11 cm wyższe i będxzie miało 17% większy obwód. Spadnie przyspienie, komfort, wskazania licznika. O wyglądzie nie wspomnę.
Opublikowano
jak jeden cal to 1 cal = 2,54 centymetra

czyli 5,08 cm a 5 cm to mam spokojny zapas w nadkolu.

Hmmmm -

205/55/R16 - wysokość całego koła wynosi:

16*25,4mm+2*112,75mm=631,9mm

255/55/R18 - wysokość całego koła wynosi:

18*25,4mm+2*140,25mm=737,7mm

Różnica wysokości :

737,7-631,9=105,8mm = 10,6 cm.

Myślę iż to może być już za dużo aby koło zmieściło się w nadkole.

Pzdr,

Opublikowano
nie ma szans na tej oponie tego tam wsadzic by nie obcierało przy pelnym stanie pasażerów. Pozatym jak to bedzie wyglądało tragedia
Opublikowano

wszystkim co mówili że nie wejdzie przyznaję rację :)

nie ma bata w nadkole sie mieści ale auto może stać tylko na lewarku bo nawet nie da sie przykręcić a jak sie przykręci i opuści z lewarka to koło będzie stało na zasadzie że opona będzie zapierała o nadkole i nawet sprężyna nie ugnie sie tyle co normalnie :P

niestety zdjęcia robione po 2dniowym okresie nieużytkowania bryki i tarcze pordzewiały :roll:

http://img186.imageshack.us/img186/669/19179137tb3.jpg

http://img185.imageshack.us/img185/2514/38560640dn6.jpg

http://img513.imageshack.us/img513/8789/82167258xs1.jpg

%5B500%3A480%5Dhttp%3A//img185.imageshack.us/img185/2403/64027925dt6.jpg

a więc felgi są na sprzedaż oponki 3 mają po ok 3mm a jedna 7 mm (chyba komuś pękła i dokupił nową) :P

pozdrawiam :norty:

Opublikowano
przeciez do e46 spokojnie wchodzą koła 18', może pomyśl nad zakupem opon węższych i niższych, myśle że przy profilu 40 albo 35 napewno by pasowały, pozostaje jeszcze kwestia odsadzenia (et), o ile dobrze pamiętam to powinno byc cos kolo 35, wiec mogą pasowac a jak nie to mały dystans i bedzie ok :)
........srebrne beem wjeżdża na teren........
Opublikowano

na odsadzenie będą pasować bo patrz ost foto idą ciut za nadkole a nie są nawet nałożone tylko stoi tak obok więc się jeszcze trochę schowa tyle że ja jednak doszedłem do wniosku jak je zobaczyłem chodzi mi o samą felgę 18

że to za dużo jak na nasze drogi a ja cenię sobie komfort myślę nad kupnem albo ładnej 16 albo ładnej 17 ;P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie że 18tki wchodzą ale nie przy profilu 55 :duh: :duh: :duh: To jest przecież wartość wynikowa zależna od szerokości i wysokości opony, a nie stała.....

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Ważne w doborze kół jest to, żeby średnica nowej felgi i opony była równa lub też zbliżona do fabrycznej średnicy koła.

U ciebie jest 10 cm róznicy, wiec nawet gdyby weszło ( a wiemy, ze nie pasuje) to i tak nie powinno sie jeżdzić przy takiej różnicy. Ma to znaczenie, żeby licznik prędkości i przebiegu wskazywał prawidłowo.

Jeśli średnica będzie mniejsza, to licznik będzie pokazywał, że jedzie sie szybciej i pokaże też, że przejedzie sie wiecej km niż w rzeczywistości. Z moich doświadczeń: dystans 65 km w rzeczywistości, a licznik pokazywał 70 km. Prędkosć na GPS 100 km/h, licznik pokazuje 115 km/h, wiec musiałem kółka zmienić.