Skocz do zawartości

Katalogowe pomiary elastyczności automat vs manual

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niech mi ktoś wytłumaczy, wyjaśni skąd się biorą rozbieżności w wynikach elastyczności automat vs manual skoro chodzi o ten sam motor. I tak gazeta motoryzacyjna podaje dla motoru 3.0i (e46):

manual (6-bieg)

60-100 - 7,6 s

80-120 - 10,1 s :roll:

automat (6-bieg)

60-100 - 3,9 s

80-120 - 4,9 s :jawdrop:

Jedyne co przychodzi mi do głowy to kickdown, czyli jedziemy na 4 tym biegu, but i ... wychodzi owe 3,9 s. Ale moim zdaniem to nie ma nic wspólnego z elastycznością, bo automat redukuje do najniższego z możliwych biegów w danej sytuacji. Spojrzałem na wersję 530i e 60 i tam identyczne rozbieżności

:shock:

Opublikowano
w automacie nie ma takiej możliwości bo przy kick down redukuje na najniższy bieg i rura a w manualu możesz się rozpędzać na 6 biegu , ja mam w automacie 2.0d jakieś 7s 80-120 więc sam wyciągnij wnioski , redukuje mi na 3 bieg i nic nie poradzę
Opublikowano
w automacie nie ma takiej możliwości bo przy kick down redukuje na najniższy bieg i rura a w manualu możesz się rozpędzać na 6 biegu , ja mam w automacie 2.0d jakieś 7s 80-120 więc sam wyciągnij wnioski , redukuje mi na 3 bieg i nic nie poradzę

Nie upieram się przy ww. wartościach, tylko dlaczego automat wypada lepiej w stosunku do manualnej skrzyni? Kiedyś w czasopismach fachowych podawali info "nie zmierzalne" i to było logiczne, więc nie wiem jak to teraz jest?

Opublikowano
ja próbowałem elastyczność zmierzyć na 4 biegu i nie da się chyba że bez pełnego gazu ale to bez sensu , nawet po przestawieniu gałki na manual i tak przy kick down zmienia bieg na najszybszy
Opublikowano
Czyli w gazetach brednie piszą o 4 biegu i 5 tym w kontekście elastyczności, a te fenomenalne wyniki biorą się z kickdownu?

dokładnie , powinni też podawać jakie ma wartości manual na 3 biegu , całkiem inne porównanie bo jak wyprzedzasz to redukujesz a nie ciągniesz na 6 biegu , w automacie tobi to automat.

Jedynie mercedes z lat 2003-2006 ma szybsze automaty od manualu a obecne skrzynki DSG (Direct Shift Gearbox) czy tego typu już są szybsze od manuali Cały proces zmiany biegów trwa zaledwie parę setnych sekundy.

Opublikowano
dlaczego niektorzy zadawaja takie banalne pytania..proste kolego..bo w tym automacie nie przyspieszasz na 5 ani szostym biegu tylko jak go juz masz i wciszniesz pedal przyspieszenia to skrzynka i tak zredukuje biegi zeby jak najszybciej przyspieszyc..tak jak kolega wyzej mowi w manualu musialbys miec ok 3 biegu ... :modlitwa:
Opublikowano
a jak chcesz porownania to stan na prostej z manualem i od zera wystartujcie..jest szanasa ze wygrasz automatem..zalezy kto bedzie machal biegami w tym manualu...ja kolege moja w automacie rozkladam.. :wink:
Opublikowano
dlaczego niektorzy zadawaja takie banalne pytania..proste kolego..bo w tym automacie nie przyspieszasz na 5 ani szostym biegu tylko jak go juz masz i wciszniesz pedal przyspieszenia to skrzynka i tak zredukuje biegi zeby jak najszybciej przyspieszyc..tak jak kolega wyzej mowi w manualu musialbys miec ok 3 biegu ... :modlitwa:

Nigdy nie posiadałem na stałe "automata" jedynie jeździłem parę razy. W pytaniu chodziło mi o ścisłość w opisach gazetowych, które dla laika mogą być mylące. Ja wiem że te dane elastyczności przy "manualu" dla PB są po nic, bo wystarczy redukcja i odjeżdżamy, ale jeśli ktoś porównuje przed kupnem, np nowego lub używanego samochodu i widzi że automat lepiej przyspiesza na 4 i 5 lub 6-tym biegu, to uzna że manualna skrzynia jest do bani.

Opublikowano
a jak chcesz porownania to stan na prostej z manualem i od zera wystartujcie..jest szanasa ze wygrasz automatem..zalezy kto bedzie machal biegami w tym manualu...ja kolege moja w automacie rozkladam.. :wink:

jest 330xd 204KM(sprzedam) a za ile ?

Opublikowano

http://otomoto.pl/bmw-330-xd-C5745748.html tutaj jest ogloszonko :D

Opublikowano

jest 330xd 204KM(sprzedam) a za ile ?

.... i zdjatko po kompanku pierwszy link tam pod kreska heh na image shacku :dance: