Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam wkrecone Bosh 4-ro elektrodowe, czy to oznacza, ze nie sa to oryginalne swiece do M62B44TUB (Vanos)? Czy oryginalnie BMW montuje tylko NGK :?:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oryginalne świece BMW mają na sobie logo firmy.

Co do świec NGK to powinny być BKR6EK V-LINE 30, niestety na allegro często sprzedają BKR6EK V-LINE 20 i inne tańsze modele.

Np BKR6EK V-LINE 20 są w Intercars w detalu za 13zł

Opublikowano
Mam wkrecone Bosh 4-ro elektrodowe, czy to oznacza, ze nie sa to oryginalne swiece do M62B44TUB (Vanos)? Czy oryginalnie BMW montuje tylko NGK :?:

W instrukcji obsługi podane są dwie firmy: NGK i Bosch więc nie tylko NGK są dopuszczone do użytku, ale ile elektrod powinny posiadać to już zależy właśnie od modelu podanego w instrukcji

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
koledzy, jeździłem przez pół roku na tych platynówkach o których pisałem w pierwszym wątku i nie miałem z nimi problemów, jednak 2 tygodnie temu założyłem gaz (sekwencja stag 300plus) i zaczęły sie problemy, auto na wolnych obrotach przerywało, okazało sie że gaz nie toleruje świec platynowych. Musiałem zakupic oryginalne NGK 2-elektrodowe (takie jak zaleca producent) i jak ręka odjął, auto jeździ teraz na gazie lepiej niż na benzynce :-) Takze jak ktoś ma gaz niech nie wywala kasy na platynę.
Opublikowano
Koledzy. Chcę przyłączyc się do pytania. Zdjąłem obudowę i co dalej? Nad każdym cylindrem przykręcone są okrągłe elementy, do których dochodzą przewody wys. napięcia. Ponieważ pierwszy raz spotkałem się z tym rozwiązaniem, proszę o podpowiedź, jak dobrac się do świec? Z góry dziękuję.
Opublikowano
Koledzy. Chcę przyłączyc się do pytania. Zdjąłem obudowę i co dalej? Nad każdym cylindrem przykręcone są okrągłe elementy, do których dochodzą przewody wys. napięcia. Ponieważ pierwszy raz spotkałem się z tym rozwiązaniem, proszę o podpowiedź, jak dobrac się do świec? Z góry dziękuję.

W e39 nie ma przewodów wysokiego napięcia. Na każdej ze świec przykręcone są cewki zapłonowe - wysokiego napięcia. Każdą z cewek musisz odkręcić i będziesz miał dostęp do świec zapłonowych.

Pozdrawiam :mrgreen:

Sprzedam nową uszczelkę miski olejowej Elring do silników M50, M52 Vanos.
Opublikowano
Wielkie dzięki za poradę. Człowiek uczy się przez całe życie, szczególnie obsługi takiego wspaniałego auta jak e39.