Skocz do zawartości

540i manual dziwne szarpanie przy max obciazeniu silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam od roku jestem "szcześliwym" posiadaczem 540 98' 6manual i jak na razie było ok tylko jak to zwykle bywa do czasu :/ najpierw wysypały sie hamulce ( spoko eksploatacja wiemy o co cho..) po paru "chwilach" wykończyłem sprzęgło( myślałem ze to auto bedzie duzo "twardsze" i spokojniej bedzie przyjmowało moje kopy w pedały :/ ) mniejsza o to po wpakowaniu 5tys w samochód (wiedziałem co kupuje ... mniej wiecej :/ ) niby wszystko ok , jak zwykle do czasu :/ o co chodzi.. tak wiec auto szarpie w trakcie ostrego przyspieszania i powoli staje sie to bardzo irytujace bo poczatkowo dzialo sie tak tylko na 5 i 6 biegu a teraz doszło juz do 3 zaznacze ze przed wymiana sprzegła chyba jesli dobrze pamietam nie bylo tego problemu :/ .Tak wiec 1,2,i coraz rzadziej 3 bez objawów a pozniej takie jakby opoznianie jakby wypadał zaplon czy cos :/ sam juz nie wiem prosze o pomoc nie potrafie rzeczowo tego opisac i ciezko to wyczuc bo pedał musi byc w deske w, a wiadomo ze u nas nie ma gdzie :/ na 4 i 5 jest to najbardziej odczuwalne.. takie jakby spadki mocy nie szarpniecie ale wyczuwalna utrata ciagu :duh: sam nie wiem jak to opisac :/ pomozcie postaram sie odpowiadac na pytania ..
Opublikowano

Temat czasem spotykany w 540i, raczej żadna poważna awaria.

Nie obstawiam zaworu ciśnienie na listwie, bo by było czuć owo przerwanie na 1 i 2.

Na moje oko, przepływka, a najbardziej czujnik wałka rozrządu.

Opublikowano

przypuszczam ze przepoływomierz...(ale ratuje cie podpiecie do kompa)

miałem podobna sytuacje z 328i okazał sie przepływomierz...

ale wczesniej sprawdz...

elo

BMW & CYPRESS HILL

http://img201.imageshack.us/img201/299/podpis2zk3.jpg

Opublikowano
wstepnie dzieki ale jakby ktos jeszcze mial jakies ciekawe pomysly to prosze o info.. a co do kompa to kts wykazał brak usterek :/ przepływka niby sprawna ale w piatek sprawdze jeszcze na mega max-ie i dam znac co wyszło.. ps. a nie moze to byc przytkany filtr lub szczelona cewka?? bo takie sugestie tez mialem :jawdrop:
Opublikowano
chodzilo mi rzecz jasna o filtr paliwa.. jest jakas mozliwosc sprawdzenia prezepływki na "krótko" :o tzn np odlaczenie jej?? dodam ze problem pojawia sie nie zawsze :/ ile nowy przeplywomierz i czy warto inwestowac np w "chinski" made in podrób bo oryginał chyba cos kolo 2tysi :/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czujnik wałka odpada, check engine musiałby się odezwać, przepływka bardziej pasuje, ale bez podłączenia do kompa się nie obejdzie.

Jestem tuż przed wymianą czujnika wałka rozrządu. Na kompie pojawił się błąd, po skasowaniu i ponownej diagnostyce błąd występował ponownie. Samochód czasem dawał lekkie objawy w braku płynności w przyspieszaniu i czasem się przyduszał przy hamowaniu na wolnych obrotach. CHECK nie zapalił się nigdy.