Skocz do zawartości

Jak spasować tylny zderzak w e46 ? (zdjęcia)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam zauważyłem, że w co drugiej e46 tylny zderzak delikatnie odstaje z obu stron, zapewne jest to wynikiem jakiegoś lekkiego puknięcia i połamaniem zaczepów(?). Ja również mam ten problem w e46 i chciałbym aby wyjaśnił mi ktoś jak to spasować i czy jest to łatwe ? Ewentualnie ile za taką usługę może sobie zażyczyć blacharz. Poniżej zamieszczam zdjęcia, które pokazują miejsca o które mi chodzi:

http://img137.imageshack.us/img137/4897/dsc00540mf5.th.jpghttp://img137.imageshack.us/images/thpix.gif

Na poniższym zdjęciu może dokładnie tego nie widać ale generalnie jak się przyjrzeć z bliska to z obu stron odstaje właśnie w zaznaczonych miejscach.

http://img381.imageshack.us/img381/8362/dsc00538tp8.th.jpghttp://img381.imageshack.us/images/thpix.gif

Edytowane przez ShakeIt
Opublikowano
Masz zapewne wyrobione takie male blaszane spinki spinajace zderzak (od zdejmowania go juz kiedys) z blotnikiem . Kup nowe w ASO, komplet na zderzak wyjdzie max 25 zl .
Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Dzięki Panowie za szybką odpowiedź :cool2: Czyli wystarczy wymienić część nr 10 ? Trzeba ściągać cały zderzak czy jak pozdejmuje koła i poodkręcam nadkola to też dam radę to wymienić ? Na pewno nie trzeba kupić też części 15 i 16 ? Z góry dzięki za pomoc.
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Dzięki Panowie za szybką odpowiedź :cool2: Czyli wystarczy wymienić część nr 10 ? Trzeba ściągać cały zderzak czy jak pozdejmuje koła i poodkręcam nadkola to też dam radę to wymienić ? Na pewno nie trzeba kupić też części 15 i 16 ? Z góry dzięki za pomoc.

I jak, poradziłeś sobie z problemem, zdejmowałeś zderzak, czy wystarczyło odkrecić nadkole? Mam to samo i nie wiem czy robić sam czy zlecić blacharzowi?

Opublikowano
I jak, poradziłeś sobie z problemem, zdejmowałeś zderzak, czy wystarczyło odkrecić nadkole? Mam to samo i nie wiem czy robić sam czy zlecić blacharzowi?

Zderzaka nie trzeba zdejmować, wystarczy odkręcić koło i zdemontować nadkole. Więc sugerując się wypowiedziami kolegów wyżej zakupiłem element nr 15 z tego rysunku oraz element nr 9, którego kupno zasugerował mi kolega Kicker. Uważam iż zupełnie niepotrzebnie bo nie ma on żadnego związku z odstawaniem tylnego zderzaka w miejscu które pokazałem powyżej. W miejscu odstawania znajdują się po wewnętrznej stronie zderzaka te blaszane spinki czyli część nr 15, które mają za zadanie właśnie tam go mocować do błotnika, więc przekonany że na pewno to one są rozwiązaniem mojego problemu zacząłem ich wymianę, która zajmuje kilka minut. Jakież było moje zdziwienie gdy po wymianie tych blaszek i nawet części nr 9 efekt był taki, że ... no właśnie, efektu nie było żadnego, zderzak jak odstawał tak odstaje i przestałem tym sobie zawracać głowę, choć wydaję mi się, że odstaje już trochę mniej. Myślę, że może zderzak jest jakoś delikatnie wygięty i tego nie widać. Jednak gdybym miał próbować w innym e46 to na pewno zaczął bym od tych blaszek bo często są one połamane lub wygięte jednak nie daję gwarancji, że to pomoże. A oddawać do blacharza odradzam gdyż pewnie albo odwali jakąś prowizorkę albo zmieni te blaszki a skasuje jak za zboże ;)

Koszt tych blaszanych spinek to chyba ponad 2zł za sztukę, ale najpierw sprawdź w jakim są stanie. Tak czy siak daj znać jak poszło.

tak to jest jak ktoś nie zakończy swojego tematu :mad2:

Kolego skoro tak bardzo było Ci to potrzebne to wystarczyło zdjąć koło wraz z nadkolem i samemu spojrzeć co jest połamane, że chyba poza waleniem głową w mur innych zdolności nie posiadasz. Pozdrawiam i bez urazy... ;)

Opublikowano

Kolego jak bym miał ze wszystkim zchodzić do auta i sprawdzać jak się to robi to po jaki czort czytać forum , ba i po jaki czort pisać na forum skoro każdy sam może zrobić to samo co ty niech sam se zrobi i sprawdzi co będziesz mu ułatwiał ...........

nie ma rady widze że musze :mad2: bez urazy........

Opublikowano
Kolego jak bym miał ze wszystkim zchodzić do auta i sprawdzać jak się to robi to po jaki czort czytać forum (...)

A może masz tak awaryjne auto, że masz już dość schodzenia do niego :mrgreen: Poza tym nie pompuj się tak, oczekujesz jasnych odpowiedzi to i zachowuj się jak należy a nie jak dzieciak, który chciałby żeby mu wszystko podać na tacy. Wystarczyło od razu grzecznie spytać ;) Nie chcę już robić więcej OT więc jak masz zamiar jeszcze coś dopowiedzieć to może lepiej zrób to na PW. Pzdr ;)

Opublikowano
Jeśli pamiętasz to napisz jeszcze ile kosztował ten element. Pzdr.

Cholera za Chiny ludowe sobie nie przypomnę. W każdym bądź razie na pewno nie wiele :roll:

U mnie było wyłamane to oczko na końcu gdzie przykręca się śrubeczkę :).

Pzdr.

Opublikowano
Szczerze mówiąc myślałem, że poza tą blaszaną spinką nie ma innej opcji ale będę musiał to sprawdzić :P Wielkie dzięki :cool2:

Też wcześniej zamówiłem to oczko-blaszkę ale powiem Ci szczerze, że można ją sobie w pupę wsadzić :), żadnego praktycznego wykorzystania.

Sprawdź, sprawdź bo może być pęknięty ten plastik. Delikatnie wysuń zderzak i wsuń w nowy plastik, szybka robota. Dasz radę :)

Pzdr.