Skocz do zawartości

Czy wskazówka przepływki wychodzi za skalę?? filmik

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Jak w temacie, czy w waszych 330xd, 330d, ekonomizer wychodzi za 20 litrów tak z 2mm, bo u mnie nie, dochodzi gdzieś do 19 a na filmikach z youtube widze że powinna wychodzić za skalę

dwa filmiki z mojego Xd

http://www.youtube.com/watch?v=uZJViU_vlfk

0-100

http://www.youtube.com/watch?v=9IOG3JdosAg

Edytowane przez hunter
Pozdrawiam
Opublikowano
Jak w temacie, czy w waszych 330xd, 330d, przepływka wychodzi za 20 litrów tak z 2mm, bo u mnie nie, dochodzi gdzieś do 19 a na filmikach z youtube widze że powinna wychodzić za skalę

dwa filmiki z mojego Xd

http://www.youtube.com/watch?v=_Hhv8Zu_D4I

0-100

http://www.youtube.com/watch?v=7oCjGUkkf98

To sie kolego nazywa ekonmizer,ewentualnie wskaźnik chwilowego spalania.Przepływka to zupełnie inna bajka.

A little piece of heaven in my hands
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli przepływka jest zepsuta to między innymi można to poznać po ekonomizerze że się np. zacina

W moim przypadku wskazówka nie wychodzi za skalę, może świadczy to o niesprawnym działaniu przepływki

Pozdrawiam
Opublikowano
Jeśli dochodzi tylko do 19l to napewno jest coś nie tak. Powinno wychylać się lekko poza skalę. Bo jeśli 330d przy wciśnięciu pedału gazu do oporu spala 19l to cuda jednak się zdarzają :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też mi się tak wydaje a nawet na 1-szym biegu dochodzi do 19 i co ciekawe idzie jak rakieta dopiero powyżej 100km/h odczuwalne jest że auto nie idzie tak jak powinno. mam powównanie bo miałem 525d i tam do 200 szło że aż głowe urywało
Pozdrawiam
Opublikowano
u mnie przy mocnym depnieciu na pedał gazu na kazdym biegu ekonomizer sie zamyka lekko poza skale. Skasuj srednie spalanie na komputerze i rusz ostro wtedy pokazuje przez moment chwilowe spalanie, mi na jedynce dochodzi do 40l/100km
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
u mnie przy mocnym depnieciu na pedał gazu na kazdym biegu ekonomizer sie zamyka lekko poza skale. Skasuj srednie spalanie na komputerze i rusz ostro wtedy pokazuje przez moment chwilowe spalanie, mi na jedynce dochodzi do 40l/100km

Kolego obejrzyj te filmiki i powiedz mi jak to wygląda w porównaniu z Twoją 330 ten filmik gdzie prędkość przekracza 100km/h

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A na kompie nie pokazuje że masz walnięta przepływke ??

Na kompie nic nie pokazuje żadnych błędów.

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jak odepniesz przepływkę to masz jakieś odczuwalne zmiany ?? A tak w ogóle to dlaczego myślisz że masz coś nie tak z przepływomierzem ???
Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jak odepniesz przepływkę to masz jakieś odczuwalne zmiany ?? A tak w ogóle to dlaczego myślisz że masz coś nie tak z przepływomierzem ???

Wcześniej miałem 525d i chyba lepiej przyśpieszała ale nie wiem czy jej z chipem nie miałem :mad2:

Dlatego tak wierce temat,

Pozdrawiam
Opublikowano
A na kompie nie pokazuje że masz walnięta przepływke ??

Komputer nie pokaże błędu przepływki. Dzieję się tak dlatego, że to przepływka "rządzi" i komputer auta dopasowuje dawkę paliwa do odczytów przepływki. Dobry diagnosta podłączy kompa diagnostycznego, zrobi jazdę próbną, sprawdzi parametry przepływki i porówna z wartościami prawidłowymi.

Hunter- masz ewidentnie zbyt ubogą mieszankę. oznacza to, że przepływka zaniża ilości powietrza i komp dostosowuje do tego małą dawkę paliwa. Sprawdź czy przepływka nie jest np brudna.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Już ją wyczyściłem i nic a troszke bez sensu kupować nową i się okaze że to nie to a serwis najblirzej 100km, :cry2:

Chyba się wkurze i kupie mam tu u siebie na miejscu sklep co ma przepływki jakieś wrc jak się poprawi to wtedy do serwisu uderzę po oryginał.

Pozdrawiam
Opublikowano
na 4 biegu pedał w podłogę , wskazówka powinna dojść do końca skali.Jeżeli nie dojdzie to na 100% coś nie tak z przepływką.
BMW do końca.
Opublikowano
Już ją wyczyściłem i nic a troszke bez sensu kupować nową i się okaze że to nie to a serwis najblirzej 100km, :cry2:

Chyba się wkurze i kupie mam tu u siebie na miejscu sklep co ma przepływki jakieś wrc jak się poprawi to wtedy do serwisu uderzę po oryginał.

na niefirmowej przeplywce moze byc gorzej jak na popsutej, wiec raczej zostaje Ci podmiana z kims.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odpiąłem przepływle i też na skali dochodzi do 19,5 litra i gorzej jedzie i myśle że poprostu tak ma być patrzyłem na inne filmiki i przyśpieszenie wygląda podobnie tyle że u mnie nie wychodzi ekonomizer za skale.

Coraz bardziej chips mi chodzi po głowie tak na 210koników

Pozdrawiam
Opublikowano
w moim a mam 2.0d zawsze przy bucie idzie ona na maxa i tak trzyma , widzę kolego że miał byś spore kłopoty startując ze mną , myslałem że 3.0d jest dużo szybsze bo ale pewnie napęd robi swoje więc chipuj i to szybko a na pewno się zmieni bo i program będzie inny , czasami chip pomaga :mrgreen:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w moim a mam 2.0d zawsze przy bucie idzie ona na maxa i tak trzyma , widzę kolego że miał byś spore kłopoty startując ze mną , myslałem że 3.0d jest dużo szybsze bo ale pewnie napęd robi swoje więc chipuj i to szybko a na pewno się zmieni bo i program będzie inny , czasami chip pomaga :mrgreen:

ile masz koni po chipsie

Pozdrawiam
Opublikowano

ile masz koni po chipsie

Ty miałbyś problem z Alfą 136 konną mojej mamy. Masz popsute auto, chipowanie zostaw na później.

Opublikowano

ile masz koni po chipsie

ja mam 2.0d w serii była 150 konna , ważne że ma ciąg od dołu i powyżej 100 a u Ciebie widzę normalnie muła , jedż z nim na serwis bo to gnębi , taka jednostka niepowinna mieć porównania do R4 nawet po chipie w przedziale od 120-200km/h, możesz sprawdzić z wartościami seryjnymi i zmierzyć czasy i porównać

zobacz tu na ekonomizer , idzie na full i trzyma

a tu masz taki jak mój tylko że w serii i też idzie na maxa