Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie do użytkowników 330-ek. Czy ktoś z was zakładał może do 330 i lub d felgi 16''? Wiem że w instrukcji jest napisane że 17'' powinny być na zimę (w poprzednim aucie zalecane miałem 14 a jeździłem na 13 i było ok). Mam poprostu możliwość ściągnięcia przez kolegę z Niemczech komplet bardzo ładnych stalówek 16" z oponkami 215/55/16 w dobrej cenie ale nie wiem czy wejdą one na zaciski. Może ktoś próbował kiedyś zakładać 16''?

Opublikowano
Też zadawałem takie pytanie i dostałem taką sama odpowiedź. Ale i tak postanowiłem sprawdzić bo miałem 16 stalowe i nie weszły. Jeśli chodzi o średnice tarcz to w 330 są najprawdopodobniej większe zaciski i 16 nie wchodzą.
BMW E60 530xd :)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Poczytajcie dokładnie są modele 16 które wchodzą i było to ostatnio opisane w 330d.

Problem w tym, że są raczej nie do dostania a i sami właściciele nie są w stanie podać konkretnego modelu.

Z tego powodu po wstępnym rekonesansie kupiłem 17" i Tobie też polecam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
na 100 nie wchodza bo sam kupiłem ładne 16 z dobrymi zimowymi oponami 4x8 mm i musiałem je sprzedac bo nie wchodziły. wiec zacznij rozgladac sie za 17

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Jakub, idąc tym tokiem myślenia, to i 13 cali by weszła, z dystansem 25cm...

Skoro producent przewidział 17 cali, to nie po to, by mądry polaczek mu robił na złość i zakładał 16tki, tylko po to, żeby również tarcza się odpowiednio chłodziła.

Opublikowano
Jakub, idąc tym tokiem myślenia, to i 13 cali by weszła, z dystansem 25cm...

Skoro producent przewidział 17 cali, to nie po to, by mądry polaczek mu robił na złość i zakładał 16tki, tylko po to, żeby również tarcza się odpowiednio chłodziła.

Do 13 calowej felgi według moich wyliczeń wystarczy dystans 10 cm, pod warunkiem, że felga ma 5,5 cala szerokości.

Jeśli do cięższego i równie szybkiego 530d (tarcze też duże) producent przewiduje felgi 16 calowe to nie widzę przeciwskazań aby takie zastosować w e46. Sekret tkwi w et felgi. E39 ma koła osadzone dalej d piasty i dlatego zacisk przy 16 nie przeszkadza (tardze mają podobny wymiar). Zastosowanie dystansu 1-1,5 cm (felga 7 cali) powinno załatwić sprawę w e46 i nie nadwyrężyć zbytnio zawieszenia i konstrukcji. Tym bardziej, że tym zabiegiem zmniejszymy masę nieresorowaną, poprawiając tym samym komfort podróżowania.