Skocz do zawartości

Nierówna praca na wolnych obrotach 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurcze pojawił się jakis problem z silnikiem .Normalnie pracuje idealnie przyspiesza i nie kopci ale na wolnych obrotach czasami zaczyna drgać tak jakby wpadał jeden cylinder i obroty silnik ma ok. 550 !!??

Czy ktoś z Kolegów spotkał sie z podobnym przypadkiem??

Opublikowano
Pozwolę sobie zażartować: pewno nie ma czasami iskry na jednym cylindrze :mrgreen:.

Wielkie dzięki koledzy.

Że mam jechać na komputer wiem ale chwilowo nie mam takiej możliwości więc pytam grzecznie ale zamiast odpowiedzi tylko głupie żarty :mad2: :mad2:

Może jednak ktoś miał taki problem? :modlitwa:

Opublikowano

Udało mi sie podłaczyć do kompa u kolegi i jest tylko jeden bład tj." 3505 blow system" co by wskazywało na uszkodzenie świec żarowych.

Tylko0 powiedzcie mi co maja świece żarowe do nierównych wolnych obrotów w 530d i to rozgrzanym ??

Opublikowano
[...]pytam grzecznie ale zamiast odpowiedzi tylko głupie żarty :mad2: :mad2: [...]

Nie gniewaj się... Jest oczywiste, że - przed demontażem wszystkiego - poszukiwanie usterki najlepiej zacząć od kompa...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
[...]pytam grzecznie ale zamiast odpowiedzi tylko głupie żarty :mad2: :mad2: [...]

Nie gniewaj się... Jest oczywiste, że - przed demontażem wszystkiego - poszukiwanie usterki najlepiej zacząć od kompa...

Nie gniewam się ale sam pewnie wiesz jak to jest gdy potrzebujesz pilnej odpowiedzi a tu tylko żarty :norty:

Nadal szukam kogoś kto wie czy uszkodzone świece żarowe mają wpływ na pracę ciepłego 3.0d na wolnych obrotach.

Opublikowano

O ile mnie pamieć nie myli było już o tym nie raz na forum.

Pewnie któryś wtryskiwacz odmawia. Jedź na kompa, niech Ci sprawdzą dawki poszczególnych wtrysków.

Bo niby co jeszcze na logikę może być nie tak? Kompresja odbiega znacząco na którymś cylindrze?

Opublikowano

Wiem jak to jest... Sam założyłem swego czasu kilka tematów dotyczących - jak się później okazało - prostych rzeczy i takich, z którymi wielu kolegów się spotykało i pozostały one bez odpowiedzi...

A czy jesteś pewien, że to chodzi o świece żarowe?

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Wiem jak to jest... Sam założyłem swego czasu kilka tematów dotyczących - jak się później okazało - prostych rzeczy i takich, z którymi wielu kolegów się spotykało i pozostały one bez odpowiedzi...

A czy jesteś pewien, że to chodzi o świece żarowe?

Jest tylko ten jeden błąd a kiedyś na forum ktoś pisał o jakim powiązaniu świec żarowych z nierówną pracą.Generalnie silnik chodzi pięknie w całym zakresie obrotów tylko czasmi na wolnych go telepie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
silnik 3.0d zapala i pracuje normalnie bez sprawnych swiec zarowych (no chyba, ze jest -20 stopni) - ja bym raczej stawial na wtryski

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Moderatorzy
Opublikowano
Raczej wskazany komputer gdyż najczęstszą przyczyną takiego zachowania są wtryski lub czujnik wału.
Opublikowano

Swiece zarowe, to bylby "glow system"

Blow, to z angielskiego bylby jakis system nadmuchu, badz cos podobnego... Nie potrafie, jednak, jednoznacznie stwiedzic, co to jest.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

Swiece zarowe, to bylby "glow system"

Blow, to z angielskiego bylby jakis system nadmuchu, badz cos podobnego... Nie potrafie, jednak, jednoznacznie stwiedzic, co to jest.

Jasne że "glow system" pomyliłem się.