Skocz do zawartości

Pytanie do użytkowników diesel 330xd

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nigdy nie napisałem że auto jeździ gorzej od czasów fabrycznych jakie są dla 330xd pytałem się czy wskazówka ekonomizera nie powinna iść dalej i wkleiłem filmiki z przyśpieszeniem, Ty na to, że to muł.

Oczywiście 330d jeździ lepiej od xd ale nie trzeba było pisać z bardzo dużym przekonaniem że mam auto popsute!!!!

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Opublikowano
Nie napisałeś, ale podesłałeś mi link do strony służącej do porówań. Tam były dane fabryczne Twojego auta. Jeśli dobrze pamiętam powino być 6,9s 80-120 IV bieg.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Mój błąd sprawdziłem, natomiast w instrukcji obsługi piszą już bardziej realne rzeczy. To co w instrukcji bardziej mnie przekonuje.

Tabela dla touring

http://images41.fotosik.pl/25/134fe2165787d6bcm.jpg' alt='134fe2165787d6bcm.jpg'>

Edytowane przez hunter
Pozdrawiam
Opublikowano

Niemożliwe, że moje auto jest elastyczniejsze od Twojego (tzn było przed wirusem) :)

Coś mi w tych danych nie gra. Porównaj 330i/330xi oraz 330d/330xd. Według mnie diesel zbyt mocno odczuwa 4x4

Opublikowano

Obejrzałem filmiki i aż mnie zabolało

kolego jak ty zmieniasz biegi !!!!! nie widziałem dobrze obrotomierza ale z tego co widziałem to tracisz mase przy takich zmianach

to nie benazyna !!! kto kręci disla do odciecia !!!

disel ma największą moc w zakresie 2000 - 4000 - kręcenie powyżej nic ci nie daje - tracisz na tym nie mówiąc że silnik katujesz i po prostu niszczysz go , to wolnobrotowy silnik a nie kosiarka

z tego co widziałem to zmieniasz biegi tak że obrotomierz nie spada poniżej 3000 obrotów ,

spróbuj zmieniać biegi tak by mieścić się w przedziale mniej wiecej 2000 - 4000 max !!!!!!

zobaczysz wtedy ja to przyśpiesza

benzyna ma największą moc od 4000 obrotów do odcięcia !!! - jest to właśnie podstawowy błąd tych co się przesiadają z benzyny na disla

zrób tak jak ci mówie i pokaż co ci wyszło :)

bedziesz zadowlony :))

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

Rado_! - wiesz o czym piszesz?

disel ma największą moc w zakresie 2000 - 4000

Moc maksymalną ma przy danej liczbie obrotów i na pewno nie jest to 2000obr/min, lecz okolice 4000obr/min jak nie wyżej.

z tego co widziałem to zmieniasz biegi tak że obrotomierz nie spada poniżej 3000 obrotów,

spróbuj zmieniać biegi tak by mieścić się w przedziale mniej wiecej 2000 - 4000 max !!!!!!

zobaczysz wtedy ja to przyśpiesza

Jak kolega ściga się na ćwiartkę lub sprawdza przyspieszenie, to dobrze robi. Ma krecić do obrótów, przy których silnik osiąga moc maksymalną.

A jazda, kiedy przy zmianie biegu na wyższy obroty spadają do 2000obr/min może być nazwana jazdą ekonomiczną, ewentualnie normalną (nie mieszać z 'dobrym' przyspieszaniem).

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

jak zwykle poplątanie z pomieszaniem

każdy chip ingerencja w silnik zmienia jego parametry - mówimy o seri czy znowu o tiunigu ,

kręc dalej do odcięcia disla :cool2:

ja mówie z własnego doświadczenia a testowałem to i mówie wam że powyzej 4000 obrotów tracisz , obroty wzrastają ale nic wiecej a najlepiej to widać jak się ścigasz z kim i w tym momencie widzisz jak ci odjeżdza, jak zmienisz bieg zaczynasz go wyprzedzać

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego może masz rację normalnie tak się nie jeździ to było tylko na poczet filmiku, jeszcze musiałem telefon trzymać :duh:
Pozdrawiam
Opublikowano

ciekawie mnie jak ci wyjdzie z taką zmianą biegów ,

zamieść filmik :) od zmiany biegów sporo zależy , może błednie zmieniam ale tak doszedłem metodą prób i błedów , disle się nie kręci do odcięcia bo to nic nie daje

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
Jak tylko nagram to zamieszcze, max mówisz do 4000?

ja staram się nie przekraczać 4500 ale cięzko bo zwłaszcza na 1 biegach to szybko wskazówka leci i też czasem mi się zdaża przeciagnąc ale dla mnie to jest strata , mniej wiecej jak zmieniasz biegi z 4000-4500 to spada ci obrotomiez do 2000 - 2500 , sam musze dokładniej się temu przyjżeć - mniej wiecej tak to wygląda

ale na filmiku bedzie widać :)

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS