Skocz do zawartości

Pytanie do użytkowników diesel 330xd

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

Panowie może porównamy sobie osiągi naszych 3-litrowych XD , w ten sposób określimy czy wszystko z naszymi autami jest ok.

Chodzi mi o czas przyśpieszenia:

1. 80 do 120 na 4 biegu

2. 80 do 120 na 5 biegu

3. 120 do 150 na 5 biegu,

proszę o wypowiedzi, tak na marginesie moje xd spala według dystrybutora 7do 8 litrów w trasie no 8,3 jak sie bardzo śpiesze, a jak wasze czteronapędowce?? :D

Pozdrawiam
Opublikowano

Ostatnio na dystansie 200 km 50/50 miasto/trasa.

3 osoby, dużo przyspieszania i wysokie prędkości.

10l/100km

Miasto swobodnie traktując gaz w dzień i w nocy.

11l/100km.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oj to nie oszczędzasz ropki.

Ciekawiąmnie jeszcze przyspieszenia jednak ten napęd troszke mocy odbiera w porównaniu do tylnonapędowców

Pozdrawiam
Opublikowano

Moja Niunia jeśli chodzi o spalanie wygląda bardzo podobnie (automat)

Na trasie przy szybkiej jeździe ok. 8,3, natomiast miasto... przy normalnej, ale żwawej jeździe 10,5 - 11 l.

Jeśli chodzi o przyspieszenia, nie sprawdzałem tego. Jak tylko zmierzę - napiszę :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W instrukcji auto 4wd spala o litr więcej niż normalny. Dzisiaj swoją pomierze to napisze ale jeździłem po grząskim piachu wyłączyłem dsc i bajer jak nie wiem gaz w podłoge i zero kopania poszła jak z procy i to mi się podoba :dance:
Pozdrawiam
Opublikowano
Oj to nie oszczędzasz ropki.

Ciekawiąmnie jeszcze przyspieszenia jednak ten napęd troszke mocy odbiera w porównaniu do tylnonapędowców

Na pewno napęd trochę spowalnia, ale jedno jest pewne - kiedy masz xd, bardzo ciężko jest jakiejkolwiek innej Buni mnie wyprzedzić do 100km/h.

Nie mówię o takim dniu jak wczoraj kiedy padało, bo wtedy m3 wyprzedza mnie przy 130 - 140km/h :mrgreen:

Z ciekawości sprawdzę dzisiaj ile ona ma do 100 km/h

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko ciekawe na ile te pomiary będą rzeczywiste, jak to pomierzyć ze stoperem czy co? może jakimś programem pod gps ale jakoś im nie ufam tym programom
Pozdrawiam
Opublikowano

Myślę, że w mieście będzie 10l, trasa 7-8l jak pisałeś.

To co podałem to maksymalne spalanie jakie zbadałem licząc na stacji, a nie z komputera.

Generalnie duże korki to jednak spore spalanie Do pracy jadę 10 km ok 30-35 min :mad2: .

Przyspeszeń nie badałem, jestem zadowolony.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Generalnie duże korki to jednak spore spalanie Do pracy jadę 10 km ok 30-35 min .

Szybciej byś rowerem dojechał i zero spalania :lol:

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ha przeprowadziłem pomiar przyśpieszenia, może troche prymitywny sposób bo stoper w komórce ale wyniki są takie:

trzy pomiary od 80-120 na 4 biegu

7,25

8,5

7,9

Pozdrawiam
Opublikowano
...spalanko,bez zwracania uwagi (steptronik) na oszczednosc to ok 8,5-9ltr trasa..miasto(odcinek ok 100km) ..przyspieszenie teoretycznie tylnonapedowy ma lepsze ale moj kolega ma taka w manualu i nie daje rady..poprostu trzeba by bylo (zeby ta sekunde nadrobic) w idealnym momencie zmieniac biegi..i powiem ze jak go pierwszy raz przewiozlem swoja , byl pod wrazeniem jak automat smiga..a przy predkosci ok 120-140 na tempomacie ta sama trasa bez wariacji to poziom ok 6,5-6,7ltr
Opublikowano (edytowane)

ale myślałem o tobie :twisted2: :twisted2: a ile to ma do 100 km? z 8,7?

a jak tam półosie napędowe, sprawdzałeś przed zakupem?

Edytowane przez dentysta1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

EEEEEEEEtam ja to wstawiłem bo wydaje mi się że coś z autem coś nie tak, czy ekonomizer nie powinien się wychylać dalej??

Piszcie co sądzicie.

Pozdrawiam
Opublikowano

Nie chcę Cię dołować, ale wygląda na to, że 330xd to muł straszny.

Nie będę porównywał do benzyny, ale wziąłem na pomiary Alfę 156 2,4 JTD (136 KM). 80-120 na 4 biegu wyszła średnio z trzech pomiarów 8 sekund. Nie uważam tej Alfy za szybkie auto.

Opublikowano

Moim zdaniem idzie jak na 330xd przystało!

Mój ma 7 lat, opony 225 i z dwoma osobami w aucie wyszło mi jakieś 9,5s do setki (automat).

Spalanie średnio 10l.

Alfa 156 waży pewnie połowę tego co 330xd i nie ma napędu 4x4 więc moim zdaniem porównanie nie jest zbyt trafne!

Dentysta, a co z tymi półosiami napędowymi? mi coś delikatnie huczy powyżej 60-70km/h. przy 80-110 trochę się uspokaja i najwięcej to tak przy 120-130. łożyska kół badane dwukrotnie. opony - był zmieniany cały komplet. Może coś z półosiami?

Może ktoś z ma jakieś inne pomysły?

.valdek
Opublikowano

Tak masz rację, Alfa waży około 800 kg czyli tyle ile 126p.

Półosie napędowe (przód), a konkretnie przeguby to słaby punkt. Tyle tylko, że dotyczy to wszystkich przednionapędówek. Mocne wychylenie przednich kół połączone z dużą mocą i chęcią kręcenia bączków na asfalcie powduje skutki w postaci ukręconych przegubów.

Opublikowano

Półosie napędowe (przód), a konkretnie przeguby to słaby punkt. Tyle tylko, że dotyczy to wszystkich przednionapędówek. Mocne wychylenie przednich kół połączone z dużą mocą i chęcią kręcenia bączków na asfalcie powduje skutki w postaci ukręconych przegubów.

Jaaaakie teorie..masakra...pewnie ze jazda w takim stylu wykancze te podzespoly..ale zabrzmialo to tak jakby skrecenie kol i zabuksownie mialo wszytko urwac,to sie ima takze tylno napedowek ..koncza sie mosty kolego itd a w kombajnie z czasem hedery..itd poprostu nie buksuje sie kolami i lata bokami i nie wjezdza kombajnem w krzaki i wtedy sie nic nie dzieje..,przy normalnym uzytkowaniu auta te podzespoly bez wiekszych problemow smigaja po 300 i wiecej tys..
Opublikowano
oczywiście, że alfa nie waży tyle co maluch, ale 300kg to naprawdę duża różnica na przyspieszeniu.
.valdek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moim zdaniem idzie jak na 330xd przystało!

Mój ma 7 lat, opony 225 i z dwoma osobami w aucie wyszło mi jakieś 9,5s do setki (automat).

Spalanie średnio 10l.

Kolego masz racje tak właśnie przyśpiesza xd niestety napęd na 4 koła to jest duża strata w przeniesieniu napędu. Moje xd jest jak najbardziej sprawne było na hamowni i jest wszystko ok ma 192 koniki i 377 nm

Troszke ją podkręciłem ale naprawde troszke link do postu

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=95584

Do jakuba - widzisz nie mam popsutego auta i z samochodzikiem jest wszystko jak najbardziej ok, pisałeś że muł straszny żebym go naprawił

po co piszesz skoro nie jesteś pewien??

Później się dziwić że połowa treści w necie to bzdury.

:jawdrop:

Pozdrawiam
Opublikowano
Do jakuba - widzisz nie mam popsutego auta i z samochodzikiem jest wszystko jak najbardziej ok, pisałeś że muł straszny żebym go naprawił

po co piszesz skoro nie jesteś pewien??

Później się dziwić że połowa treści w necie to bzdury.

Chciałbym zauważyć, że to Ty zacząłeś pisząc, że coś z autem jest nie tak, że 525d to była przy tym rakieta. Później podałeś czasy przyspieszeń, które są gorsze (w najlepszym przypadku) o 1-1,5 sekundy od danych fabrycznych.

Więc kto zaczął pisać głupoty?

Opublikowano

Jaaaakie teorie..masakra...pewnie ze jazda w takim stylu wykancze te podzespoly..ale zabrzmialo to tak jakby skrecenie kol i zabuksownie mialo wszytko urwac,to sie ima takze tylno napedowek ..koncza sie mosty kolego itd a w kombajnie z czasem hedery..itd poprostu nie buksuje sie kolami i lata bokami i nie wjezdza kombajnem w krzaki i wtedy sie nic nie dzieje..,przy normalnym uzytkowaniu auta te podzespoly bez wiekszych problemow smigaja po 300 i wiecej tys..

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem, przemyśl, a później dojdziesz do wniosku, że napisałeś to samo.