Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie odnośnie ustalenia daty produkcji szyb samochodowych. Doszedłem już do tego, że oznaczenie producenta oraz cala masa innych kodów literowo-cyfrowych powinna się znajdować w prawym dolnym rogu każdej z szyb.

W ciągu tych oznaczeń kodów powinna się pokazać cyfra i gwiazdki odpowiednio z przodu cyfry lub z tyłu, co oznaczać będzie: cyfra - to ostatnia cyfra rocznika, a gwiazdka przed cyfrą to miesiące od stycznia do czerwca, a za cyfrą to miesiące od lipca do grudnia.

Wszystko wydaje się proste ale co zrobić jeśli na szybach nie ma takowego oznaczenia a wszystkie są oznakowane producentem i dodatkowo logiem BMW. W moim przypadku to są boczne przednie PILKINGTON, a tylne boczne to SAINT-GOBAIN.

I w związku z tym mam pytanie czy to możliwe że są one różnych producentów (z zaznaczeniem że posiadają logo BMW) i w jaki sposób odczytać ich datę produkcji jeśli nie mogę doszukać się tej cholernej cyfry z gwiazdkami. Czy to oznacza że BMW inaczej koduje datę produkcji szyb - czy może wszystkie szyby mam wymienione. Możliwość druga skłoni mnie chyba do jazdy rowerem.

Bardzo proszę znawców tematu o odpowiedź w miarę możliwości.

Pozdrawiam:

meggiel :modlitwa:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie jest tak samo - szyby są rożnych producentów. Dokładnie tak jak to opisałeś. To normalne. Nie słyszałem aby ktoś potrafił odczytać datę produkcji oryginalnych szyb w BMW.
Opublikowano

Dziki DRAY za uspokojenie mojej ciekawości przynajmniej w części. Mam nadzieje ze zasnę spokojnie i nie będą mi się śniły koszmary typu "Jak z Poloneza zrobić BMW" - poradnik małego inżyniera.

pozdrawiam

meggiel