Skocz do zawartości

Temperatura na maxa, spadek mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,mam taki problem, odpalilem auto, przejechalem ok 6km, w pewnym czasie podczas ruszania stracilem moc, temperatura poszla na maxa i chyba wlaczyl sie tryb awaryjny bo 2 tys i wiecej nie moglem osoagnac, zatrzymalem sie, probowalem odkrecic korek ale bylo straszne podcisnienie, po ok 15 min, stopniowo go odkrecilem, odczekalem kolejne 15 min i zapalilem auto bez korka, chodzilo ok 20 min i wszystko ok, temperatura jak zawsze pionowa, zalozylem korek lecz nie dokrecalem go do konca, przejechalem z 300 m i znowu ten problem, spadek mocy i temperatura na maxa.Co moglo sie stac??Dodam ze jest to bmw 525td, 116KM, przebieg 110 tys km
Opublikowano
...........w pewnym czasie podczas ruszania stracilem moc, temperatura poszla na maxa........

Wygląda na pompę wody. Masz zbiorniczek wyrównawczy osobno czy na chłodnicy? Jak osobno to zobacz na chodzie czy przelewowym leci płyn, jak nie to pompa zmarła lub układ jest zapowietrzony.

Tu poczytaj, może się przyda:

http://www.vabikbmw.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=646

Opublikowano
zbiorniczek mam osobno, wlasnie domyslalem sie ze to pompa??Jaki jest koszt naprawy??I wielkie dzieki za pomoc ponizszym linkiem.Pozdrawiam

Pompa Febi Bilstein około 290 zeta, SKF 280 zeta. Ceny dla detalistów w IC.

Na allegro znajdziesz tańsze np. Meyle :/

Opublikowano
zbiorniczek mam osobno, wlasnie domyslalem sie ze to pompa??Jaki jest koszt naprawy??I wielkie dzieki za pomoc ponizszym linkiem.Pozdrawiam

Pompa Febi Bilstein około 290 zeta, SKF 280 zeta. Ceny dla detalistów w IC.

Na allegro znajdziesz tańsze np. Meyle :/

Hi

Pompę Meyle można kupić w detalu do 80 do 110 zł. W ubiegłym tygodniu wymieniłem pompę (profilaktycznie) bo na forum naczytałem się sporo o wirnikach plastikowych, które są przyczyną takich historii jak twoja, a ciągłe spoglądanie na temperaturę w czasie jazdy już mi się znudziło! Nie wiem jak inne pompy, ale Myle ma wirnik metalowy i myślę, że jest to dobry towar za rozsądną cenę. :cool2:

pozdrawiam

Opublikowano
A e39 530d jaka ma pompe tak z ciekawości zapytam :D

Droższą :] Febi prawie 490 zeta, taka sama w wersjach przed i po lifcie.

• Moderatorzy
Opublikowano
A e39 530d jaka ma pompe tak z ciekawości zapytam :D

Droższą :] Febi prawie 490 zeta, taka sama w wersjach przed i po lifcie.

Kupowałem SKF za 270zł

• Członkowie klubu
Opublikowano

SKF za 270zł ,to chyba do E34

FEBI BILSTEIN do E39 3.0d kosztuje 490 zł, no chyba że ktoś ma zniżki to wtedy 340zł - źródło IC

Pozdro

003.jpg