Skocz do zawartości

Pomocy! autem trzesie, wibruje na prostej drodze co to jest?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ale jeśli wszystko jest wyważone to z jakiego powodu tuleje dostają drgawek i trzęsie całą budą?

Właśnie czekam na telefon od znajomego. Oddałem mu tarcze do przetoczenia i zobaczymy.

Opublikowano

Panowie. Sprawdźcie tarcze. U mnie po przetoczeniu jest dobrze. W końcu mogę normalnie jeździć. Teraz już kaman o co biega. Niedawno zmieniłem klocki na textary. Znajomy, który toczył mi tarcze powiedział, że textary są bardzo twarde. I to by się zgadzało. Twardszy klocek, słabsze hamulce, większa żywotność klocka, przegrzewanie tarcz co w efekcie daje zwichrowaną tarczę. Chyba zaczynam szukać klocków ATE tak jak było w oryginale.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam Wszystkich !

Dodam coś od siebie. Z całą pewnością trzeba sprawdzić wszystkie tuleje wahaczy, ale z własnego doświadczenia wiem, że jak miałem je uszkodzone w przednich wahaczach, to drgania zaczynały się dopiero przy prędkościach ok. 80 i wzwyż, ale tylko podczas delikatnego hamowania. Przy normalnej jeździe na równej nawierzchni nic się nie działo. Miałem natomiast podobny przypadek drgań i nikt nie wpadł co jest przyczyną, sam doszedłem. Kolega nic nie wspomina czy jest pewien, że ma odpowiednie felgi. Chodzi o średnicę środkowego otworu w feldze ! Jeśli jest minimalnie większy (gołym okiem nie jest to widoczne, tylko pomiar) to może być taki objaw. Wystarczy dokupić odpowiednie pierścienie centrujące i po kłopocie. Ja założyłem te nowe felgi do opon zimowych. Felgi kupiłem wysyłkowo, miały wybite wszystkie oznaczenia identyczne z tymi jakie miałem na felgach letnich, łącznie ze znakiem BMW, rozmiarem etc. i wyszedł taki zonk !

Reasumując - najprościej podstawić inne koła i zrobić jazdę próbną. Może to jest przyczyna.