Skocz do zawartości

Wymiana żarówki ksenonowej E39 po lifcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jak w temacie jak się zabrać za wymiane żarówki.Jedna strona chyba się przepaliła.Szukałem jakoś i nie mogłem znależć.Kombinuje i nie moge jej wyciagnąć.Może ktoś ma jakiś schemat jak to zrobić.Do czego doszło,że nie wiem jak w tym aucie wymienić żarówke :oops: :mrgreen:
Opublikowano
Witam jak w temacie jak się zabrać za wymiane żarówki.Jedna strona chyba się przepaliła.Szukałem jakoś i nie mogłem znależć.Kombinuje i nie moge jej wyciagnąć.Może ktoś ma jakiś schemat jak to zrobić.Do czego doszło,że nie wiem jak w tym aucie wymienić żarówke :oops: :mrgreen:

Odpinasz wtyczkę od palnika przekręcając ją w lewo lub w prawo nie pamiętam ale da się tylko w jedną stronę :] Wyjmujesz całkowicie osłonę gumową i zobaczysz pierścień trzymający żarnik, przekręcasz go w lewo (ciężko) i wyjmujesz. Palnik wolny. Montaż w odwrotnej kolejności.

Opublikowano
Dzięki kolego :cool2: Ale to było proste,aż wstyd mi :oops: Ale lepiej się zapytać niż coś póżniej urwać.Myślałem,że ta guma jest na stałe,gdyż ciężko schodziła i bałem sie,że ją porwe :mrgreen: :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Radzę przeczyścić styki od przewodów przy wymianie i dokładnie włożyć wtyczkę. U mnie tego nie zrobiono i w ciągu kilku godzin oprawka nowej żarówki się stopiła. Na szczęście robili to w ASO więc w ramach reklamacji włożyli mi nową żarówkę, wcześniej czyszcząc styki.
Opublikowano
Dzięki kolego :cool2: Ale to było proste,aż wstyd mi :oops: Ale lepiej się zapytać niż coś póżniej urwać.Myślałem,że ta guma jest na stałe,gdyż ciężko schodziła i bałem sie,że ją porwe :mrgreen: :cool2:

Spoko, nie ma się czego wstydzić, lepiej zapytać niż coś spaścić :] Przyczepności tam.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Ja mam 6000K i uważam osobiście, że to jest max. Moim skromnym zdaniem świeci lepiej niż 4300K, ale oczywiście szanuję, jeśli ktoś uważa inaczej. Najlepiej porównaj 4300K i 6000K i sam zadecyduj, bylebyś tylko wymienił OBA PALNIKI :cool2:
Opublikowano
A jeszcze małe pytanko jaki żarnik wybrać 4300K czy 6000K.Wydaje mi się,że 4300K będzie jak oryginał :D

Barwa 4300K jest montowana fabrycznie i jest to optymalna temperatura światła.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Odpinasz wtyczkę od palnika przekręcając ją w lewo lub w prawo nie pamiętam ale da się tylko w jedną stronę :] Wyjmujesz całkowicie osłonę gumową i zobaczysz pierścień trzymający żarnik, przekręcasz go w lewo (ciężko) i wyjmujesz. Palnik wolny. Montaż w odwrotnej kolejności.

a mi ta guma nie chce zejsc a boje sie cos na sile robic... :?

schodzi tylko ten zewnetrzny, wiekszy pierscien. Ten maly, przylegający do żarnika, w zaden sposob nie chce zejsc. Jest jakas metoda na to?

Opublikowano
Ten maly, przylegający do żarnika, w zaden sposob nie chce zejsc. Jest jakas metoda na to?

Ten trzymający do żarnik jest plastikowy i naprawdę trzeba użyć siły aby go przekręcić - w kierunku przeciwnym ruchowi wskazówek zegara.

Nie bój, nic nie zepsujesz.

Opublikowano
Ten maly, przylegający do żarnika, w zaden sposob nie chce zejsc. Jest jakas metoda na to?

Ten trzymający do żarnik jest plastikowy i naprawdę trzeba użyć siły aby go przekręcić - w kierunku przeciwnym ruchowi wskazówek zegara.

Nie bój, nic nie zepsujesz.

udalo sie, dzieki :)

• 3 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Na przyszłość, bo może się przydać.

http://images37.fotosik.pl/46/199f02dd85682601med.jpg

http://images31.fotosik.pl/435/d259052a0043c660med.jpg

Od prawej do lewej w kolejności:

ksenon 6000k made in China - e39 FL

ksenon 4300k made by Phillips - e39 FL

żarówka halogenowa zwykła - e39