Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio spierałem się z kolegą, który szukał zimówek z indeksem prędkości do 240 km/h. Popukałem się w głowę.

a ile dni w zimę jeździmy po śniegu?? śnieg nie pada codziennie przez te 4 miesiące, a nawet nasze leniwe służby drogowe dość szybko odśnieżą asfalt

więc przez większość czasu i tak jeździmy po asfalcie a nie po śniegu

czy wąska czy szeroka opona zimowa poradzi sobie z tymi kilkoma dniami ze śniegiem na drodze, a na suchym jak wiadomo szerzej będzie lepiej, więc niekoniecznie trzeba zakładać najwęższe co się da, nie mieszkamy w kole podbiegunowym

• Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
a ile dni w zimę jeździmy po śniegu??

Optymistyczne podejscie, ale wystarczy 5 minut jazdy po mokrym sniegu, by miec "przypadek". Osobiscie uwazam, ze posiadanie opon zimowych ma sens jak maja one minimum 5 mm bieznika, inaczej to iluzja opony zimowej, ktora moze ratowac tylko mieksza mieszanka lepiej "lapiaca" w chlodne dni na suchym ale na sniegu jezdzi jak letnia... Inna kwestia na glupote nie ma opony, wiec teoretycznie lepsza wezsza, praktycznie lepsza ta, ktora kieruje rozsadny kierowca, pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To my dbamy o bezpieczeństwo a nie opony.

jakub a co ja niby napisałem?

Jak zimówki to tylko nowe, opony dbają o bezpieczeństwo nasze i naszych bliskich oczywiście rozsadek jak najbardziej też.

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a ile dni w zimę jeździmy po śniegu?? śnieg nie pada codziennie przez te 4 miesiące, a nawet nasze leniwe służby drogowe dość szybko odśnieżą asfalt

więc przez większość czasu i tak jeździmy po asfalcie a nie po śniegu

czy wąska czy szeroka opona zimowa poradzi sobie z tymi kilkoma dniami ze śniegiem na drodze, a na suchym jak wiadomo szerzej będzie lepiej, więc niekoniecznie trzeba zakładać najwęższe co się da, nie mieszkamy w kole podbiegunowym

Z takim podejście nie ma sensu wcale kupować opon zimowych. Przypomnij sobie zime z przed trzech lat :duh:

Gdybym nie miał dobrych zimówek to bym nawet z garażu nie wyjechał, oczywiście może takiej zimy nie będzie, ale jak będzie i wtedy pojedziesz po opony to zapłacisz jak za złoto.

Pozdrawiam
Opublikowano
Mam e46 od tygodnia.. widziałem kilka 3jek na 15.. rzeczywiście nie były to 330 tylko 320 ale myślałem że to nie robi..

Doradźcie proszę jaki rozmiar do e46 330d? letnie mam 17/225/45..

do 330d 205/50r17 tylko felga musi być 7cali na węższych lepiej się po śniegu jeździ

a widziałeś w stolicy na przykład w zeszłym roku śnieg? :norty:

chyba, że ktoś w Alpy jedzie....

ta właściwa beemka gdzieś na mnie czeka...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wala: a co to ma do rzeczy? Wystarczy, że będzie -10 i nie bedzie śniegu, a Twoje letnie gumki przestaną się trzymać się drogi tak jak zrobiły by to zimówki. A tak na marginesie to ja was ludzie nie rozumiem, przecież zakładając, że nie zmieniacie opon na zime to zmniejszacie czas eksploatacji letnich o ten okres kiedy jeździcie na nich w zimie. :duh: Co to one się w zimie nie zużywają?
Opublikowano
Witam Panowie tylko nie zróbcie takiego błedu jak ja przed miesiącem kupiłem felgi i opony 195/65/R15 i niestety felgi nie wchodzą do mojego E46 touring 2,0 D (trą o zacisk hamulca) mam teraz dylemat co z tym robic ??? nie mam pojęcia wydałem 1200 zł załamka poprostu a tak mi fachowcy doradzali w sumie to wystarczyło poczytać naklejkę na słupku a tam nie ma 15 jako mozliwość zastosowania

niech ktoś mądry mi wytłumaczy jak to jest że jedni mają 15 w trójkach a inni nie mogą na nich jeździć???????

mój kumpel ma 15 w e46 318D

według stronki www.opona.pl poniżej pasujące wymiary!

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//generacja-t.org/dr/Schowek02.jpg

• Członkowie klubu
Opublikowano
tarcza hamulcowa jest większa i nie mieści się mniejsza felga

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Witam Panowie tylko nie zróbcie takiego błedu jak ja przed miesiącem kupiłem felgi i opony 195/65/R15 i niestety felgi nie wchodzą do mojego E46 touring 2,0 D (trą o zacisk hamulca) mam teraz dylemat co z tym robic ??? nie mam pojęcia wydałem 1200 zł załamka poprostu a tak mi fachowcy doradzali w sumie to wystarczyło poczytać naklejkę na słupku a tam nie ma 15 jako mozliwość zastosowania

niech ktoś mądry mi wytłumaczy jak to jest że jedni mają 15 w trójkach a inni nie mogą na nich jeździć???????

mój kumpel ma 15 w e46 318D

według stronki www.opona.pl poniżej pasujące wymiary!

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//generacja-t.org/dr/Schowek02.jpg

330..to minimum 17cali..nie miesci sie zacisk w mniejszej..srednica tarczy wieksza
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
po wewnętrznej stronie szukaj wymiaru, pewnie jest 8 cali

albo na tej stronie znajdź wzór i też się dowiesz jaki wymiar ma

http://felgenkatalog.auto-treff.com/

zimówki kupowałeś nowe? jaki koszt?

Nie chcę tworzyć nowego wątku, a chcę się poradzić. Musze kupić opony i felgi na zimę do e46 330i (m-pakiet). Jakie 17ki wybrać tzn opony, który rozmiar jest optymalny na zimę, bo nie mam pojęcia. Druga rzecz czy lepiej stalowe czy kupić alu np. używane.

• Członkowie klubu
Opublikowano

205/50R17

lub

225/45/17

Ja mam M-Pakietowe felgi (7,5 i 8,5 cala), a chciałem na zimę 205/50, więc musiałem kupić drugie felgi (węższe - 7 cali).

Stalowych nie mogłem przełknąć, alu nie BMW mi jakoś nie podchodziły. Kupiłem używane Styling73 za 1200zł. Felgi jak nowe.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
205/50R17

lub

225/45/17

Ja mam M-Pakietowe felgi (7,5 i 8,5 cala), a chciałem na zimę 205/50, więc musiałem kupić drugie felgi (węższe - 7 cali).

Stalowych nie mogłem przełknąć, alu nie BMW mi jakoś nie podchodziły. Kupiłem używane Styling73 za 1200zł. Felgi jak nowe.

Masz jakieś pewne żródło do felg używanych? Myślałem o felgach "Styling 137" lub "Styling 68" co o tym sądzisz?

• Członkowie klubu
Opublikowano

Niestety nie... ja szukałem z miesiąc, aż w końcu trafiły się w mojej okolicy, więc mogłem zerknąć na nie przed zakupem...

Co do Twojego wyboru. Pod jakie opony chcesz felgi?

Obie pasują do E46, a wygląd to rzecz gustu.

Średnio pasują pod 205/50.

Styling68 (to są moje M-Pakietowe) - musiałbyś kupić cztery "przednie" bo na 8,5 cala to nawet 225/45 jest już rozciągnięte trochę...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Ja mam na felgach alu "spider spoke 137" 8Jx17 , założone opony 205/50 R17 Michelin Alpin i lezą idealnie.

Zdjęcia w linku z mojego podpisu.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Mam u siebie noweczki Conti WinterContact TS830 nowy model na oblodzone drogi i sa swietne. Autko trzyma sie zakretow, na sniegu wszystko pod kontrola. Polecam ten model. Felga 16, rozmiar 205/55.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Które to zdjęcie, żeby było widać jak leży?

U mnie na 8,5 cala opona 225/45 jest już nieco rozciągnięta. Widać bardzo dobrze jak powinna leżeć porównując do przedniej 7,5cala.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
A jakie są dobre i w przystępnej cenie opony do tego samochodu? Miałem kiedyś tej firmy ale czy do BMW się nadają TU?

Może to Ci pomoże trochę...

http://www.motoricus.pl/testy_opon/as_43_08z

http://www.motoricus.pl/testy_opon/asp_11_08z

Ja kupiłem Nokiany WR G2 bo trafiły się po 417zł sztuka.

Opon po 600zł w górę nie brałem pod uwagę.

Wybierałem między

Nokian WR G2

Dunlop SP 3D

Good Year UG Performance

Vredestein Wintrac Xtreme (bo mi się wzór bieżnika bardzo podoba :mrgreen: )

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Które to zdjęcie, żeby było widać jak leży?

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img225.imageshack.us/img225/8306/88586667mp6.jpg

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

GR>>> Chyba mamy podobny zestaw ja na zimę mam Nokiany WRG2 205/50 r17 na aluminiowych felgach (7" używane BMW).

Na tych kołach i oponach jeździ mi się wyśmienicie, nie ma problemu z koleinami.

Natomiast na letnich jest już inaczej, przód 225/45 r17 felga 7,5", tył 245/40 r17 na feldze 8,5.

Na takim zestawie czuje koleiny a nawet pochylenie drogi. Natomiast nie jest aż tak, że muszę trzymać kierownicę dwoma rękami.

Opony z przodu mam nowe a tył to 50% zużycia 2004r.

Zawieszenie w pełni sprawne a jednak wozi na boki.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Albo faktycznie się nie rozciąga, albo na tym zdjęciu tego nie widać.

Jak umyje letnie to zrobię zdjęcie i wkleję. Albo jak znajdę jakieś na kompie.

GR>>> Chyba mamy podobny zestaw ja na zimę mam Nokiany WRG2 205/50 r17 na aluminiowych felgach (7" używane BMW).

Na tych kołach i oponach jeździ mi się wyśmienicie, nie ma problemu z koleinami.

Natomiast na letnich jest już inaczej, przód 225/45 r17 felga 7,5", tył 245/40 r17 na feldze 8,5.

Na takim zestawie czuje koleiny a nawet pochylenie drogi. Natomiast nie jest aż tak, że muszę trzymać kierownicę dwoma rękami.

Opony z przodu mam nowe a tył to 50% zużycia 2004r.

Zawieszenie w pełni sprawne a jednak wozi na boki.

Ja mam odwrotne spostrzeżenia :wink:

Na lato mam cztery 225/45R17 na felgach 7,5 i 8,5.

Opony ContiSportContact3.

I przy obecnych temperaturach zdecydowanie mniej włączało się DSC na Conti, a w koleinach nie bardzo widzę różnicę. Może to kwestia tej 245 z tyłu?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Grzesiu jest dobrze, uwierz mi. Zresztą kolega gumiarz powiedział ze bedą lezeć idealnie, bo tez miałem obawy czy 8j nie jest za szerokie do 205. Są w przekroju kwadratu a jak wiadomo tak ułozona opona mniej sie kołysze jak w formie "balonu".

A Conti to fenomen, ja mam co prawda 2-jki na lato ale przy 235 z tyłu jest idelanie. Teraz na 205 ASC praktycznie ciagle mruga, tym bardziej przy moich 500 NM.

P.S. Załozone mam 235 na 8,5 J z tyłu :D Ślicznie leżą.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....