Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja uważam że opony które zdjąłem to poprostu szroty teraz na 10cm koleinach mogę puścić kierak i nic się nie dzieje a wczesniej sam wyjezdzał z koleiny :)

Ja też mogę puścić kierownicę i nic się nie dzieje. Specjalnie dzisiaj sprawdzałem. Co do felg, to masz oryginalne BMW.

• Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Na felge 8 cali minimum to 215 a idealnie to 225 ale 205 to będzie efekt grzybka , felga szersza od opony

No dokładnie - z swoją drogą - GERMAN STYLE:P - beczółka. Wiele razy widziałem takie zastosowanie w VW :P:P:P

Do 205 dobra będzie felga o szerokości 7 cali.

Pzdr,

Opublikowano

Witam koledzy czy laczki od E34 będą pasowały do mojej e46? Poniżej opis:

2 OPONY TO: Fulda Kristal Montero 205/65R15 WYSOKOŚĆ BIEŻNIKA 6mm

2 OPONY TO: Fulda Kristal Gravito 205/65R15 WYSOKOŚĆ BIEŻNIKA 5mm

ROZSTAW 120 x 5

Proszę o pomoc..

Opublikowano

opony jak najbardziej,

ale skoro podajesz rozstaw srub wnioskuje ze przekladasz z felgami.

felgi juz nie beda pasowac, inne et. jak zalozysz fele z e34 to kola beda ci wystawaly na zewnatrz auta. roznica jest znaczna, widoczna golym okiem, moze sie okazac ze z tylu beda ci ocierac o nadkola a z przodu bedziesz mial utrudnione skrecanie.

Opublikowano
opony jak najbardziej,

ale skoro podajesz rozstaw srub wnioskuje ze przekladasz z felgami.

felgi juz nie beda pasowac, inne et. jak zalozysz fele z e34 to kola beda ci wystawaly na zewnatrz auta. roznica jest znaczna, widoczna golym okiem, moze sie okazac ze z tylu beda ci ocierac o nadkola a z przodu bedziesz mial utrudnione skrecanie.

Dziękuję kolego! Szukam dalej..

Opublikowano (edytowane)

ROZSTAW 120 x 5

Proszę o pomoc..

Moja zdanie o fulda - ZLOM, szrot. Szkoda wydawac kase.

Mialem letnie fuldy i na mokrym zle odprowadzaly wode i sciagaly. Faktem jest,ze nie pamietam modelu ale fulde omijam szerokim lukiem.

Na zime mam Dunlop Sport 3D (o ile pamietam) 205/55/R16 i to juz drugi sezon - rewelacyjne gumy!

Kupilem komplet uzywek rok temu za 1200zl (mialy wloski)

Letnie mam Pirelki (nie pomne modelu) za komplet 1400zl (tez mialy wloski) i powiem szczerze,ze tak wspanialych kapci, jesli chodzi o prowadzenie i odprowadzanie wody to ja w zadnym aucie nie mialem.

Nowek nie kupuje, bo uzywki mam sprawdzone,przetestowane i sprzedawca zimuje/letniuje mi oponki z wymiana za 70zl :)

:mrgreen:

Edytowane przez papik
Opublikowano

Moja zdanie o fulda - ZLOM, szrot. Szkoda wydawac kase.

Jestem na etapie szukania opon zimowych - i wiele opinii na temat tych opon jest własnie takich jak podał papik.

Inną rzeczą jest głębokość bieżnika. Czy jest sens kupować oponę zimową, która ma 5 mm bieznika - a niektóre opony zimowe przestają dobrze zachowywać się na śniegu gdy mają 4mm bieznika.

Polecam nowe.

pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak zimówki to tylko nowe, opony dbają o bezpieczeństwo nasze i naszych bliskich oczywiście rozsadek jak najbardziej też.

Ja przy kupnie pomyślałem że jak kupie używki jakieś i później gdzieś przywale to sobie nie wybacze a tak mam świadomość że mam prawie 1cm bierznika i czekam na śnieg :D

Pozdrawiam
  • Członkowie klubu
Opublikowano

ROZSTAW 120 x 5

Proszę o pomoc..

A jak Ty chcesz założyć 15tki do 330d?

Jestem na etapie szukania opon zimowych

I do czego się skłaniasz?

Ja chyba kupię Vredestein Wintrac Extreme, albo jakieś GY, lub Conti TS810 jeśli z droższych.

Jeszcze tylko się zastanawiam czy kupić 225x45 i założyć na te felgi co mam, czy kupić 205x50 i kupić drugie felgi...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeszcze tylko się zastanawiam czy kupić 225x45 i założyć na te felgi co mam, czy kupić 205x50 i kupić drugie felgi

Miałem ten sam problem ale decyzja zapadła że felgi stalowe plus oponki 205/50

W zimie bywa różnie a aluminiową felgę w mróz łatwo zniszczyć i koszty mocno rosną :(

Pozdrawiam
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Niby tak, ale wygląd... :wink: myślę o tym czy nie kupić teraz stalówek i się "przemęczyć", żeby mieć węższe jednak, a na następną zimę kupiłbym sobie jakieś alu pod te opony...

Do E36 mam dwa kompletu alu, odpukać :wink: nic się nie dzieje...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Nowe stalówki 17' dużo kosztują (plus śruby) niewiele mniej niż aluminiowe.

Ja kupiłem używane alu orginalne BMW i wyszło 200 zł więcej niż nowe stalowe.

• Członkowie klubu
Opublikowano
przy założeniu - stalowe na jeden sezon - myślę o używkach (500-600zł za 4szt.)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

No używki mi nie odpowiadają za drogie auto, a felgi zawsze można sprzedać oddzielnie,

Ja kupiłem używki stalowe za 400 zł jak nowe :D

Edytowane przez hunter
Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

17" stalówki? :cry2: wyglądają jak kółka w toczkach :) Poważnie, nawet kołpaków na to nie ma za bardzo tylko takie dekle na same piaste i śruby. Sam miałem dylemat zeszłej jesieni i zostałem na ALU, szkoda kasy na te felgi, lepiej dołożyć do opon i zapłacić wymiane.

Pozdro.

• Członkowie klubu
Opublikowano
No używki mi nie odpowiadają za drogie auto, a felgi zawsze można sprzedać oddzielnie

Ale ja pisałem o używanych stalowych felgach, żeby mieć na jeden sezon :wink:

nie widzę nic złego w używanych felgach

opony oczywiście nowe

17" stalówki? :cry2: wyglądają jak kółka w toczkach :) Poważnie, nawet kołpaków na to nie ma za bardzo tylko takie dekle na same piaste i śruby.

Mnie też wygląd odstrasza... ale na kupno drugich alu mogę nie mieć teraz kasy (stąd pomysł używanych stalowych na jeden sezon), a na te co mam nie założę opony 205.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Ja kupiłem sobie używane felgi stalowe 16' i do tego opony zimowe - Frigo 2. Po przeczytaniu wielu opinii na temat opon (w serwisach opon) doszedłem do wniosku iż jest to dobra jakość za przystepną cenę.

Dlatego 205/55/R16 - zima - na stalówkach

225/45/R17 - lato - na alusach.

W grę wchodziły jeszcze Klebery krisalp HP - (również wiele pozytywnych opinii śród użytkowników).

pzdr,

Opublikowano

ROZSTAW 120 x 5

Proszę o pomoc..

A jak Ty chcesz założyć 15tki do 330d?

Mam e46 od tygodnia.. :D widziałem kilka 3jek na 15.. rzeczywiście nie były to 330 tylko 320 ale myślałem że to nie robi..

Doradźcie proszę jaki rozmiar do e46 330d? letnie mam 17/225/45..

• Członkowie klubu
Opublikowano

Za instrukcją obsługi: 225x45x17, lub 205x50x17

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam e46 od tygodnia.. widziałem kilka 3jek na 15.. rzeczywiście nie były to 330 tylko 320 ale myślałem że to nie robi..

do 330d 205/50r17 tylko felga musi być 7cali na węższych lepiej się po śniegu jeździ

Pozdrawiam
Opublikowano
Witam Panowie tylko nie zróbcie takiego błedu jak ja przed miesiącem kupiłem felgi i opony 195/65/R15 i niestety felgi nie wchodzą do mojego E46 touring 2,0 D (trą o zacisk hamulca) mam teraz dylemat co z tym robic ??? nie mam pojęcia wydałem 1200 zł załamka poprostu a tak mi fachowcy doradzali w sumie to wystarczyło poczytać naklejkę na słupku a tam nie ma 15 jako mozliwość zastosowania
Opublikowano
Jak zimówki to tylko nowe, opony dbają o bezpieczeństwo nasze i naszych bliskich oczywiście rozsadek jak najbardziej też.

Ja przy kupnie pomyślałem że jak kupie używki jakieś i później gdzieś przywale to sobie nie wybacze a tak mam świadomość że mam prawie 1cm bierznika i czekam na śnieg :D

To my dbamy o bezpieczeństwo a nie opony.

Ostatnio spierałem się z kolegą, który szukał zimówek z indeksem prędkości do 240 km/h. Popukałem się w głowę.