Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiatam mam e46 330xd i opony 225/45 r17 i jest tragedia auto ma sprawne zawieszenie a ucieka mi na wszystkie strony, jestem załamany maiałem wcześniej e39 i super się jeździło a w tej jest walka zamiast frajdy nawet kierownicy nie można puścić, na równej drodze prowadzi się pięknie ale w naszym kraju nie wiele jest takich dróg.

Czy dobrym rozwiązaniem będą opony 205 na 50 dodam że mam oryginalne felgi, mam nadzieje że się poprawi.

Proszę o poradę.

Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
niewiem czy to cos da, moze troszke, zona ma 235/40r17 w e36 i dla auta nieistnieją koleiny, najwazniejsze jest odpowiednie ET w feldze, no i opona,
www.auto-optima.pl
Opublikowano
Wiatam mam e46 330xd i opony 225/45 r17 i jest tragedia auto ma sprawne zawieszenie a ucieka mi na wszystkie strony, jestem załamany maiałem wcześniej e39 i super się jeździło a w tej jest walka zamiast frajdy nawet kierownicy nie można puścić, na równej drodze prowadzi się pięknie ale w naszym kraju nie wiele jest takich dróg.

Czy dobrym rozwiązaniem będą opony 205 na 50 dodam że mam oryginalne felgi, mam nadzieje że się poprawi.

Proszę o poradę.

Hmmm - ja mam identyczne opony jak ty i nie czuję aż tak mocnego wyrywania kierownicy. Może zrób sobie dokłady pomiar geometrii zawieszenia oraz geometrii układu kierowniczego.

Nie wiem czy przejście na 205 coś pomoże.

Pzdr,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem czy aż tak mocno wyrywa kierownicę trudno mi powiedzieć faktem jest że w koleinach nawet małych jest źle i i z wypowiedzi na forumwidzę że dużo osób ma takie problemy podobno mają pomóc opony 205 bo wszystko co powyżej nosi na koleinach a ile w tym prawdy to nie wiem :roll:
Pozdrawiam
Opublikowano

ja mialem 235 z przodu i 255 z tylu na 17"kach i roniez nie mialem problemu z koleinami. felgi mam orginalne i prawidlowe et dla e34.

teraz mam 215 z przodu i 225 z tylu i tez jest ok.

(zmienilem na wezsze bo jednak 2.0 jest za slabe zeby jezdzic na takich walcach)

moze twoje felgi maja zle et i zbyt wystaja ? wystarczy 1cm i juz pojawiaja sie problemy.

kumpel wsadzil do e36 felgi z e34 (wystawaly bardzo ) to nie dalo sie jezdzci, on twierdzil ze jest ok, ale dla mnie to hardcore. zamiast jezdzc przyjemnie ciagle trzeba bylo walczyc z kierownica.

Opublikowano
to normalne ze odczules roznice przy wezszych oponach, ale winowajca jest blednie dobrane et felg. jak masz prawidlowo to wezsza opona nie powoduje juz tak drastycznego obnizenia komfortu jazdy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Felgi mam oryginalne więc myślę że to nie wiena felg a opon.

Na równej drodze i na ładnym asfalcjie super jazda szczególnie w zakrętach (4x4) ale na dziurach i koleinach dwie ręce na kierownicy bo strach

Pozdrawiam
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Coś musi być nie tak... 225x45x17 to też przecież nie wiadomo jaki walec... u mnie nie rwie, żeby się trzeba było siłować...

dla przykładu - dużo lepiej mi się prowadzi niż e36 na 205x55x16

a wracając do tematu - opony na zimę

Opony na zimę dobre, sprawdź tylko jak szerokie masz felgi, żeby się nie okazało, że będzie na nie za wąska...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Problem rozwiązany zakupiłem 4 nowe opony zimowe 205/50r17 i ustąpiły objawy myszkowania wogóle super się prowadzi i jakby mocniejsz betka teraz jest

Polecam wszystkim ten zabieg tymbardziej że zima idzie :D

Pozdrawiam
Opublikowano
Dlatego byłem zdziwiony, że ostatnio narzekałeś na prowadzenie trójki. Ja jestem zadowolony i w sumie pozytywnie zaskoczony. Cooper to jest hard core :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Te oponki mam bridgestone blizzak LM-22 kupiłem je razem z felgami stalowymi,

Samochód prowadzi się super jestem bardzo zadowolony. Jedyna rzecz jaka zwróciła moją uwagę to jak zdejmowałem sztare felgi te co mi tak rwało(myszkowało), to te felgi jakieś strasznie szerokie mi się wydają wielkie walce, teraz nie wiem może poprzedni właściciel założył jakieś szersze felgi i dlatego tak strasznie się jeździło - gdzie sprawdzić jakie to felgi chodzi mi o wymiary w którym to miejscu jest napisane na feldze?

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

zimówki TYLKO nowe, prędzej letnie kupie urzywki,

Kupiłem razem z felgami stalowymi opony bridgestone blizzak za 2000 opony są z 2007roku

Już się biorę za sprawdzanie tych felg, pewnie kolego miałeś racje że to ET sie nie zgadza albo coś tam, Walce jak cholera te felgi.

Pozdrawiam
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Kupiłem razem z felgami stalowymi opony bridgestone blizzak za 2000 opony są z 2007roku

Jak możesz to podeślij na PW jakieś namiary - cena dobra zdaje się.

Już się biorę za sprawdzanie tych felg, pewnie kolego miałeś racje że to ET sie nie zgadza albo coś tam, Walce jak cholera te felgi.

To, że szerokie nie znaczy, że złe :wink: seryjnie mogły być 8 cali, ale faktycznie może masz złe ET?

Ja mam Styling 68 i przednia ma 7,5 cala, tylna 8,5 cala (więc o 205x50 na zimę na nich mogę zapomnieć :mrgreen: )

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kurcze to teraz mam znowu problem - nie mogę kupić na lato 205 bo nie da rady ich wsadzić na te felgi i pytanie czy możliwe jest aby zła i zdarta opona powodowała takie zachowanie samochodu (myszkowanie i uciekanie na koleinach) czy raczej czepiać się rozmiaru niż stanu opony??
Pozdrawiam
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Może zobacz jak się prowadzi na szerokich auto Jakuba (też jest z Włocławka)? Bo może masz inne "odczucie" ciągania, lub faktycznie z tamtymi coś nie tak...

ja mam szerokie i nie walczę o pozycję na pasie :wink:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też o tym myślałem nawet rozmawialiśmy na ten temat. Myśle sobie że te opony które zdiąłem to poprosty kawał szrotu i tu leży przyczyna. Najważniejsze że teraz jest ok a już się bałem że maglownica albo jeszcze coś drogiego :twisted2:
Pozdrawiam
Opublikowano
Kolego sprawdz sobie lepiej zawieszenie bo zmiana opon może być tylko chwilową radością. Ja mam ten sam rozmiar opon co ty i ten sam model 330xd a auto nawet po dziurach idzie jak po sznurku, kierownicę można trzymać jedną reką i trzyma sie pewnie drogi. Sprawdz gumy na stabilizatorach i reszte zawieszenia bo może być tak że gumy wyglądają na dobre ale moga być zwiotczałe i zbyt elastycznie się zachowują.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja uważam że opony które zdjąłem to poprostu szroty teraz na 10cm koleinach mogę puścić kierak i nic się nie dzieje a wczesniej sam wyjezdzał z koleiny :)
Pozdrawiam