Skocz do zawartości

Poziom oleju w 3.0d 530d - poraz ostatni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No niestety - wskazanie poziomu oleju w e39 jest trochę skopane. Także się przyzwyczaiłem, że aby w miarę wiarygodnie odczytać poziom oleju to zanim wyciągnę bagnet to obracam go w gnieździe dookoła i dopiero wyciągam. Taki pomiar robię ze 3-4 razy i dopiero na tej podstawie oceniam ile jest oleju.

Nie wiem dlaczego tak jest ale na forach wiele osób pisało o takim dziwnym wskazywaniu poziomu oleju na bagnecie - może dlatego, ze jest on wygięty w takie lekkie "S"(?). I dzieję się tak odkąd mam to auto więc nie jest to problem, który pojawił się nagle.

W 2 innych autach, które często też użytkuję (Fiat 500 żony i Toyota Yaris w rodzinie) nie ma najmniejszych problemów - poziom oleju jest bardzo dobrze widoczny już przy pierwszym odczycie. Choć muszę zauważyć, że w tych autach bagnety nie są ukształtowane w jakieś esy-floresy więc może w tym jest istota sprawy.

Pzdr.

Opublikowano

W astrze wystarczy raz sprawdzić bez zbędnego kręcenia. Tutaj bez tego będę miał dziwnie po skosie lekko maźnięty bagnet olejem.

Po prostu wytrzeć, włożyć (ja lekko wyciągam bagnet bo stawia opór bez tego) i dopiero wsadzić, można jeszcze raz przekręcić wtedy jest ładnie widoczny pomiar.

Opublikowano

Nie dawało mi to spokoju, ale sprawa już się wyjaśniła. To nic innego, tylko czysta fizyka. Bagnet wsuwamy do rurki, pochwy i ta rurka jest dłuższa od bagnetu. Z racji tego,że bagnet przy uchwycie ma oring po włożeniu bagnetu zamyka on szczelnie rurkę. Po wyłączeniu silnika ciśnienie panujące w rurce nie pozwala wpłynąć olejowi do rurki. Sprawa sprawdzona, przez to my mamy czyste bagnety, a w innych wynalazkach bagnet jest zawsze mokry.

Nie zmienia to faktu, by prwidłowo sprawdzić poziom oleju we wszystkich autach trzeba wyjąć bagnet, wytrzeć ponownie wsunąć i znów wyjąć i odczytać poziom.

Pozdrawiam!