Skocz do zawartości

Kotrolki ABS i ASC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja wymontowywałem go jakieś 60 min. Najpierw urwałem kabel od starego czujnika, potem próbowałem śrubokrętami i... NIC :!: dopiero po wkręceniu cienkiego blachowkręta do środka czujnika i obruszaniu go trochę na boki wyszedł. Potem delikatne czyszczenie otworu, wkładasz nowy, zakręcasz śrubkę i powinno śmigać :) A i na 100% będą Ci świeciły kontrolki dopuki nie przejedziesz się samochodem, żadne kręcenie kołem i w przód czy to w tył nie pomoże. Tylko jazda.

Miłej zabawy :) Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Więc tak:

1. Złączka jest pod nadkolem, jeśli lekko odegniesz nadkole od tylnej części to na 100% zobaczysz, idź za kablem, na 100% znajdziesz i do rozpięcia nie jest potrzebne ściąganie całego nadkola, wystarczy tylko poodpinać w tylnej części spinki czy co tam jest (chyba tylko dwie), odgiąć i wyciągać, potem zakładasz kabel dokładnie tak jak był żeby się jak najmniej przycierał,

2. Śrubka chyba na imbus 6 (ale mogę się mylić) jest troszkę poniżej kabla przy samym czujniku, wkręcana w piastę, możliwe iż u ciebie jest oderwana od czujnika (efekt starości). Obejrzyj dokładnie nowy czujnik to na 100% będziesz widział gdzie ma to być. Jeśli nie chce Ci się szukać to na zdjęciu poniżej widać gdzie ta śrubka powinna się znajdować (zaznaczone na czerwono):

http://images31.fotosik.pl/385/bff3c4c784cf3adc.jpeg

Dokładnie nie pamiętam jak on tam ma iść ale chyba tą końcówką która jest widoczna na zdjęciu od góry trzeba obrócić w stronę koła i tyle. jak wyciągniesz stary czujnik to jest później 10 min roboty z zakręceniem koła. Dasz sobie radę, inaczej niż poprawnie nie da się włożyć tego czujnika chyba, że będziesz po nim prał młotkiem to go wepchniesz nawet odwrotnie całego :)

Opublikowano
Jeszcze nie kupilem =,bylem dzisiaj w kilku sklepach i wlasnie maja same te tanie jedynie jeszcze siemens,ale 350zl.ATE widzialem na allegro,nie wiem ktory kupic.POZD.
Opublikowano
u mnie czasem przy zapalaniu ASC i ABS zaswieca i nie gasna nawet ponowne odpalenie nie pomaga, wyczailem jakies bezpieczniki i przekazniki z tylu nad akumulatorem i jak poruszam nimi to wszystko wraca do normy ostatnio przeczyscilem troszke te styki i mam spokój. Pozdrawiam :)
Opublikowano

kilka dni temu miałem tosamo swieciły sie kontrolki od abs i asc...

w moim przypadku był to czujnik w prawym przednim kole...

czyli opcja czujnik lub sterownik................elo

BMW & CYPRESS HILL

http://img201.imageshack.us/img201/299/podpis2zk3.jpg

Opublikowano
zamienilem czujniki,lewy dalem na prawy ,a prawu nalewy i ta sama popcja swieca sie kontrolki i nie ma predkosciomierza,obrotomierza chyba nie ma sensu jechac na kompa skoro jest to samo.Jak radzicie?
Opublikowano
Witam k631 tak jezdze caly czas teraz po zamianie stron i jest to samo czyli swieca kontrolkii nie dziala predkosciomierz,obrotomierz,ekonomizer,wskaznik temperatury i swieci sie kontrolka dde(tzn.predkosciomierz z reszta wskaznikow bez kontrolek abs asc po postoju samoch.dziala po przejechaniu kilku km.juz nie dzialaja,a abs i asc swieca sie juz teraz caly czas.POZD.
Opublikowano

na 100% masz uwalony sterownik :( Żeby sprawdzic to sama zamiana nie wystrcza. żeby miec pewnisc robie sie to tak.

Kasuje błedy na kompie,

Zamienia czujniki stronami

Odczytuje błedy jesli pokazuje sie nadal ten sam bład sterownk ubity na 100%

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

Więc teraz ja mam pytanie - Carsoft pokazuje mi błąd nr 31 i 32, 32 to jest uszkodzony prawy przedni czujnik (przynajmniej tak pisze). Czyli teraz mam opcję, że albo mam uszkodzony ten czujnik, albo że sterownik :?:

Wymieniłem lewy tylni czujnik i chwile było spokoju teraz znów świeci.

A jeśli chodzi o sterownik to tam podobno padają te zimne luty czy jakoś tak :?: bialy2005 ty to chyba robisz o ile dobrze pamiętam :?:

Opublikowano

nom robie te sterowniki. A co do lutów to wogóle ich tam nie ma w tym sterowniku nie ma nawet grama cyny :)

a jaki opis ma bład 31 bo juz nie pamitam. Jesli chcesz sparawdzic to zamien czujniki stronami i zrób ponowna diagnoze

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

No właśnie nie mam opisu błędu nr 31.

A czy można spokojnie zmienić sterowniki z innej E39 bez żadnej obawy iż uszkodzę ten drugi :?:

Czujniki dopiero zamienię w poniedziałek bo będę robił z autem parę rzeczy.

EDIT:

Właśnie znalazłem co oznacza błąd nr 31: right rear wheel speed sensor cable (kolega sebos76 miał taki błąd), 32 right front wheel speed sensor cable. Jutro podłącze jeszcze interface i zobaczę co się będzie działo.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Koledzy mam podobny problem, ASC+ABS po uruchomieniu silnika gasną lecz po 1 minucie ponownie się świecą. Diagnozowałem Carsoftem i lewy przedni czujnik jest uszkodzony, czyściłem sam czujnik ale nie było żadnych efektów. Pytanie jest takie czy ktoś ma schemat "wtyczki" do sterownika ABS. Może ktoś miał identyczną historię?
LW