Skocz do zawartości

Kotrolki ABS i ASC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Dziaiaj jezdzilem autkiem i w pewnym momecie zaswiecily sie oby dwie kontrolki ABS i ASC w czasie jazdy :(:( :mad2:

Sprawdzalem czy sie jakis czujnik nie urwal ale wszystkie sa na swoim miejscu.

Kilka razy zagasly po ponownym uruchomieniu ale po przekechaniu kilku matrów lub kilometrów zas sie zaswiecaja:(:(

Co moze byc przyczyna tego ze swieca.

Koledzy prosze o pomoc :modlitwa: jak ktos wie co moze byc przyczyna tego.

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

dziekuje koledzy ale bede musial poczekac do poniedzialku zeby podjechac do elektryka na diagnoze :)

Moze jeszcze poczyszcze czujniki zobacze co bedzie sie dzialo:):)

Opublikowano
nie ma co gdybać- jakbyś miał interface to bez problemu sam bys sobie zdiagnozował co jest grane- pozostaje elektyryk- tematów na ten temat jest mnóstwo
Opublikowano
Tylko spokojnie, podlacz pod kompa, ale stawiam na jeden z czujnikow. Istnieje pewne prawdopodobienstwo, ze padl Ci sterownik, ale na 99% konczy Ci sie czujnik.

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Okolo miesiaca temu spotklao mnie to samo. Pojawila sie choinka na zegarach: DSC, DBC i ABS swiecace na zolto.

Podlaczylem komputer - diagnoza lewy przedni czujnik ABS uszkodzony.

Zanabylem czujnik w ASO, 310 zetow, wymienilem wlasnorecznie.

Na Allegro sa znacznie tansze, ale nie mam zaufania do towarow kupowanych ta droga.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

[...]Na Allegro sa znacznie tansze, ale nie mam zaufania do towarow kupowanych ta droga.

U mnie padł czujnik od T/P koła w lutym, zaryzykowałem TOPRAN/Hans Pries, który ze zniżkami wyniósł mnie 106 PLN i do tej pory nie ma problemów... Gwarancja rok...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

Opublikowano

Dzieki koledzy ale nic samemu nie ustalilem.

Pozostaje jutro jechac do kumpla eletryka i zdjagnozowac na kompie co jest grane.

Musze sie przygotowac na wszystkie mozliwe awarie :mad2: :mad2: :mad2: ztym zwiazane.

Zobaczymy co jutro powie Elektryk:):):)

Pozdro

Opublikowano
Dodam jeszcze, ze u mnie poczatkowo kontrolki zaswiecaly sie czasami po uruchomieniu, czasami nie. Z upływem czasu udzial uruchomien jak nie gasly byl coraz wiekszy. Po ok. 2 tyg juz wcale nie gasly.

Jedyne

Opublikowano
Witam podepne sie do tematu,dzisiaj i mnie zaswiecily sie kontrolki abs+asc+dde ta chyba od swiec i na dodatek nie dziala predkosciomierz,obroto.,temperatura i ekonomizer,na mocy raczej nie stracil,moze cos doradzicie.POZD.
Opublikowano
... dane do prędkościomierza i ekonomizera są brane z czujnika prędkości obrotowej (czujnika ABS) tylnego lewego koła... Po wymianie wszystko wróci do normy (na 99%, bo druga opcja to, że sterownik)

Jedyne

Opublikowano
dzieki za podpowiedz dodam jeszcze ,ze raz jest wszystko ok ,a po przejechaniu kilku km znowu wraca to samo.podajade dzisiaj na kompa zobacze co pokaze.POZD.
Opublikowano

U mnie kontrolki ASC/ABS zapalają się gdy jest mokro gdy pada deszcz. Gdy nie jeżdzę 2-3 dni kontrolki gasną aż do deszczowej pogody. Coś musi zamakać tylko gdzie i co?

Co radzicie sprawdzić?

Opublikowano
Gdzie to już sam musisz wybrać, a ja polecam czujniki firmy ATE, trochę drogi (ok 200 zł) ale naprawdę warto, jakościowo (materiał użyty do produkcji) jest 100x lepszy niż Hans Prajs - którego NIE POLECAM :!: Mi padł po 1,5 tygodnia używania...
Opublikowano
Witam ponownie jestem po diagnostyce i tak jak pisal kolega thenygoos wyzej,lewe tylne kolo ide teraz tam zajrzec zobacze moze cos wypatrze narazie dzieki.Moze jeszcze jakies propozycje na temat tego czujnika?POZD.
Opublikowano

Witam:)

Dziaisj pojechalem do elektryka na komputer i sie okazalo jednak ze jest walniety tylny prawy czujnik ABS'u.

Tak wiec udaje sie do sklepu i kupuje czujnik i zas wszystko wroci do normy :):):):)

Wszystko rady sie przydaja,ale nie ma to jak jechac podpiac pod kompa i wszystko wyjdzie najaw co i jak jest zepsute:D:D

Dzieki koledzy za rady :dance: :clap: .

Opublikowano

spayo,daj znac jak bedzie po wymianie czujnika,czy wszystko bedzie ok?POZD.

panowie jak wymontowac ten z tylu czujnik,gdzie go wypiac ,chyba gdzies na nadkolem z tego co patrzylem,a z piasty jak nie mam pojecia?POZD.