Skocz do zawartości

Amortyzatory i sprezyny-co polecacie ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czeka mnie wymina amortyzatorow i sprezyn w 528 z racji tego przy okazji chcialbym puscic autko w dol o jakies 20mm.Nie chcialbym za wiele stracic na komforcie. Dlatego mam pytanie odnosnie gdzie i jakie zakupic. Oczywiscie za w miare przystepna cene. Przegladalem kilka opcji niemieckich producentow ale naprawde nie mam pojecia co wybrac.

Moze ktos cos poleci. :?: Z gory dzieki.pozdr

Opublikowano

Mialem progresywne sprezyny Eibacha w mojej E46. Obnizaly o okolo 20 - 30 mm. Na poczatku bylo niezle, ale pozniej bylo juz tylko coraz gorzej - bylo twardo, za nisko jak na nasze drogi (regularne obcierki na progach zwalniajacych, podjazdach w garazach podziemnych etc), roztelepalo sie zawieszenie, pogorszylo sie prowadzenie (twardsze zawieszenie daje na dziurawych drogach efekt zupelnie odwrotny do zamierzonego - pogarsza prowadzenie).

Takie rzeczy to nie u nas. Zmien na serie i ciesz sie jazda. Fajny wyglad na duzych kolach i niskim zawieszeniu nie jest wart wszystkich minusow jakie taki zestaw generuje.

Pzdr

Mex

I love smell of the gasoline in the morning. It smells like... victory.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mialem progresywne sprezyny Eibacha w mojej E46. Obnizaly o okolo 20 - 30 mm. Na poczatku bylo niezle, ale pozniej bylo juz tylko coraz gorzej - bylo twardo, za nisko jak na nasze drogi (regularne obcierki na progach zwalniajacych, podjazdach w garazach podziemnych etc), roztelepalo sie zawieszenie, pogorszylo sie prowadzenie (twardsze zawieszenie daje na dziurawych drogach efekt zupelnie odwrotny do zamierzonego - pogarsza prowadzenie).

Takie rzeczy to nie u nas. Zmien na serie i ciesz sie jazda. Fajny wyglad na duzych kolach i niskim zawieszeniu nie jest wart wszystkich minusow jakie taki zestaw generuje.

Pzdr

Mex

W końcu jakieś mądre słowa - zgadzam się z tym w 100%

Opublikowano

e46 to nie e39 na standardzie,

e46 i tak już niżej leży i jest sztywniejsze,

wiec średnie to porównanie,

kupiłem Eibach, zeszlo -40 przód i -20 tył

mam zrobione 7 tyś i jest ok,

Opublikowano
e46 to nie e39 na standardzie,

e46 i tak już niżej leży i jest sztywniejsze,

wiec średnie to porównanie,

kupiłem Eibach, zeszlo -40 przód i -20 tył

mam zrobione 7 tyś i jest ok,

Polskie drogi to polskie drogi, niezaleznie od tego czy jezdzisz E46, czy E39. Fakt, zawieszenie w E46 jest gorsze, byc moze nizsze, ale ja np juz na seryjnym zawieszeniu (nie m-pakietowym nawet) mam problemy z wjechaniem do garazu, bo przycieram zderzakiem. Zreszta, de gustibus non est disputandum... jak sobie stryjenka zyczy. Ja polecam oryginalne, moze i Ty sie przekonasz po kolejnych, albo jeszcze kolejnych 7 tysiacach km.

Pzdr

Mex

I love smell of the gasoline in the morning. It smells like... victory.
Opublikowano
Ja mam w mojej zawias koni gwint i sprężyny weitec.Jak kupywałem moją mała też sie bałem że bedzie twardo i urwe dól.Fakt czasami trzeba uważac ale ogólie nie jest żle.Przyznam że zawias ustawiony mam na samą góre glebuje go rzadko (niestety nasze drogi i krawężniki jak pół metrowe mury).Na gwincie jeszcze da się przeżyć a i komfort nie najgorszy pozdro.
dresta30
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy ktoś poza Lucadore zakładał do e39 sprężyny Eibach Prokit ? Teoretycznie są przeznaczone to standardowych amortyzatorów. Ciekawy jestem tylko jak z ich trwałością po takim lekkim obniżeniu. A może ktoś połączył je z amorkami typu Bilstein B6, B8 ?
Opublikowano

miałem e46 pół roku na standardzie,

miałem e39 na standardzie ponad rok,

mam teraz kolejne e39 z założonym Eibach,

cos za coś,

e39 na standardzie to taka taczka jak skoda,

e46 jest w serii na tyle niskie że w ogóle bym nic nie ruszał,

jeszcze paru kolegów ma obnizone zawieszenie na Eibach i na Wietec,

jaka cena jest B6 a jaka B8 ?

z tego co znalazłem na necie, Eibach w połączeniu z B6 to już też inna jazda, ale kolejne obniżenie komfortu,

dla mnie mój zestaw to już górna granica,

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A może ktoś podać (żeby nie zakladac nowego tematu), jakie spręzyny będą zamiennikiem serii M-technikowych na przód do 530d '02r ?

Ponoć dostepne wyłącznie OE ASO, a musze je zmienić :mad2: