Skocz do zawartości

Domykanie szyberdachu

moksiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pare dni temu kupilem E-46 Touring 330d. Wszystko jest ok,znalazlem tylko jeden maly problem.

Podczas domykania szyberdachu z kluczyka gdy jest odsuniety dochodzi do ok 3/4 i sie cofa. podobno jest to jakas ochorna przed przycisnieciem ale to chyba nie jest normalne bo mija sie to z celem. wtedy musze wejsc do srodka i domknac "recznie", przesuwajac przycisk sterowania. czy ktos sie z czyms takim juz spotkal? i jak to usunac?

masz tam czujnik mógł się zepsuć albo coś ci tam wpadło sprawdź też szyny dachu a jak guzikięm zamykasz to nie ma takiego momentu że np na chwilę się blokuje albo zwalnia

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

masz tam czujnik mógł się zepsuć albo coś ci tam wpadło sprawdź też szyny dachu a jak guzikięm zamykasz to nie ma takiego momentu że np na chwilę się blokuje albo zwalnia

nie ma takiego momentu blokowania, wydaje mi sie ze problem tkwi w owiewce ktora sie wysuwa po otwarciu. widocznie stwarza za duzy opor przy zamykaniu i uruchamia czujnik przed przycisnieciem przez szyberdach. lipa

• 4 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Odświeżam temat. Co jest przyczyna nie zamykania sie dachu? Problem ten sam. Siedząc w aucie i zamykajac przyciskiem poprzez ciagle trzymanie zamyka sie bez problemu. Jednak gdy jest otwarty i nacisne przycisk raz i puszcze dach zaczyna sie zamykac po czym dochodzi do 3/4 i cofa sie kawalek i staje. to samo dzieje sie przy zamykaniu z pilota. dochodzi do 3/4 i cofa sie kawalek. probowalem dociskajac owiewke palcem aby nie dawala oporu niestety dalej to samo, wiec to nie wina owiewki. na trzymajacym przycisku zamyka sie normalnie w innej opcji niestety nie. czy dach mozna programowac? czyli nauczyc go od poczatku jak ma dzialac? jezeli tak to jaka jest procedura? E46 328 99 rok

🙃🙃

Można programować, wciskasz włącznik jak do otwarcia, trzymasz cały czas. Szyber się otworzy maksymalnie, a ty nie przerywając dalej trzymasz ok. 20-30 sek. To samo z zamykaniem i uchyleniem.

Z objawów ja bym właśnie stawiał na tapicerkę szyberdachu, lubi być paskudna, nawet dociskając ręką podczas zamykania. A najgorzej, że psuje się na szynach, więc szyber do rozbiórki. Napisz, czy strojenie pomogło.

• Zasłużeni forumowicze
Niestety nic nie pomoglo programowanie :roll: dalej jest jak bylo. Nie wiem co mam zrobic z tym ustrojstwem. z kluczyka nie zamkne dachu. dochodzi do 3/4 i koniec. musze wsiasc do auta wlaczyc zaplon i domknac przyciskiem. porazka.

🙃🙃

witam panowie to wina nie przesmarowanych brudnych szyn dach chodzi ciezko i przeskakuje trybik na slimaku musicie wyregulowac silniczek. po pierwsze wyczyscic i przesmarowac szyny nastepnie zamknac dach wyciagnac silniczek ale nie odpinac od niego kabli nastepnie trzymajac silniczek w rekach nacisnac przycisk na otwieranie i zaczekac az sie ztszyma teraz nacisnac zamykanie i zaczekac az sie zatszyma no i teraz mozecie zamontowac silniczek spowrotem na swoje miejsce!!!! i po sprawie!!!! powodzenia

Witam ,

przychylam sie do opini i konkretnej porady- arekchudy9 !

Moj kolega mial ten sam problem i tak samo zrobil,wlacznie z wymontowaniem silniczka od Schyberdachu(f) jak wytlumaczyl to wspomniany arekchudy9 !

Niestety maly szkopul tkwi w ... dokladnym czyszczeniu(myciu) i tamtych zakamarkow.

Z szacunkiem i powazaniem

chrisBMW

nie zeby wyciagnac silniczek musisz sciagnac klapke maskujaca, przyczyna nie domykania jest taka ze jesli dach zamyka si ciezko to przeskakuja zebatki na silniczku, jesli naprawicie to i tak za miesiac moze dwa to sie powtuzy ja mam juz taka wprawe ze robie to w 3 minuty, pozdrowiam