Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
poczytaj dlaczego na tym korku pisze castrol dlaczego go rekomenduje wkleilem ci nawet linki zebys nie musial stasznie szukac wystarczy przeczytac bo jak na razie to widze ze tego nie zrobiles"haha"

Szanowny kolego - czy zawsze swoją opinię opierasz na wypowiedziach osób z forów internetowych? Ostatnio znalazłem, że najlepsze wycieczki są z EUROREST, a najlepsze opony zimowe to LING LONG - bo bardzo tanie. Moim zdaniem należałoby to trochę odcedzić - tudzież przemysleć i nie wyciągac pochopnych wniosków.

Że ktoś napisał iż Castrol dał kase na to aby jego logo znalazło się na korku wlewu oleju BMW - jego sprawa. Równie dobrze kase mógł dać MOBIL lub inny producent olejów samochodowych. Nikt nikomu nie broni.

Ja Castrola zalewam od zawsze (do wszystkich samochodów jakie miałem) i nie miałem nigdy problemów z ciśnieniem oleju lub jego gubieniem. Na bank osoba, która daje taką wypowiedz uczestniczyła w rozmowach między Castrolem a marką BMW :cool2:

Podane są linki do STREETRACING - sorry kolego ale jak ktoś tuninnguje sobie auto, katuje go tak że spada mu ciśnienie oleju a potem wypisuje na forum że taki to a taki olej jest do nieczego bo mu nie trzyma ciśnienia oleju - to już wina właściciela.

Pisze tam o normie LL98 - od dawna są nowsze normy BMW - LL01. LL04 - które to Castrol spełnia całkowicie.

Nie chce bronić tego czy innego producenta oleju - bo naprawdę obojętne jest mi co lejesz do swojego auta. Ja do swojego póki co zalewam Castrola SLX 0W-30 i takowego lać będę.

Tak jak już ci napisałem możesz lać nawet BARTKA.

Co do mechaników - owszem niektórzy mają racjonalne podejście do sprawy ale są też tacy, którzy kazali mi zalać do E46 minerala (bo nie ma róznicy - i tak się go zlewa potem do wiadra).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Olej w E46 wymienia się co 20-25kkm, a nie co 10kkm. Wiec 2x rzadziej niż np. w E36, więc jak jest nawet 2x droższy wychodzi na to samo :D

BaX, czy filtr oleju i powietrza również wymieniasz co 20-25k km?

Wymieniam co tyle ile zaleca producent i wynika z ksiażki serwisowej, oleju przy oil service, powietrza, paliwa przy inspection. Chcesz być mądrzejszy od fabryki?

bax jak nie sprzedawany w opakowaniach detalicznych troche wczesniej wklilem linka wlasnie z takim olejem z pytaniem co o tym myslicie

Jest pakowany w opakowania detaliczne ale nie sprzedają tego sklepy tylko hurtownie i serwisy, no i allegro.

Opublikowano
Olej w E46 wymienia się co 20-25kkm, a nie co 10kkm. Wiec 2x rzadziej niż np. w E36, więc jak jest nawet 2x droższy wychodzi na to samo :D

BaX, czy filtr oleju i powietrza również wymieniasz co 20-25k km?

Wymieniam co tyle ile zaleca producent i wynika z ksiażki serwisowej, oleju przy oil service, powietrza, paliwa przy inspection. Chcesz być mądrzejszy od fabryki?

Rozumiem. Ja niestety (lub stety) widziałem jak wygląda filtr powietrza i oleju w 320d (Ty masz benzynę, wiem) po serwisowaniu w trybie LongLife,

dlatego olej i filtry wymieniam wcześniej niż zalecają to wskazania komputera. Nie Castrol, ale również syntetyk spełniający parametry BMW z LL04 włącznie.

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Burner: olej i filtr wymieniłem koło 20kkm bo mineło prawie 18 miesięcy od wymiany więc i tak się należało ale w serwisie byli zdziwieni, że chcego już wymienić, filtry powietrza paliwa wymienia się chyba standardowo co drugą wymiane oleju. Mam książkę prowadzoną przez serwis, faktury na wszystkie wymiany więc pilnuje aby i u mnie było jak należy i przeglądy były w kolejności jak mają się odbywać. Pewnie i tak kiedyś ktoś powie, że książka z bazaru, faktury z małego drukarza ale ja to mam w nosie. U mnie musi się wszystko zgadzać i być tip-top.
Opublikowano
ricardo najlepszy terenowy to samochod firmowy hehe pozatym kwestia byla taka ze gosc napisal ze skoro ma na korku napi castrol to tam byl tylko castrol stad wnioskowal co mial lane co do norm bmw to nie tylko olej z castrola spelnia te wiec plis jak macie zamiar sie przegadywac kto madry a kto madrzejszy powodzenia nie o tym byl ten watek ja uzyskalem odpowiedz na moje pytanie piotr gdybysmy nie mieli sie sugerowac wypowiedziami na forum to po co je czytac..bax u nas gosc ma wlasnie sklep typowo z olejami i ma ten slx ale w cenie 68 pln litr wiec troche to drogo gdyby robic co 2 miesiace wymiane ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam pełną historię serwisowa swojej 320d Z ASO BMW. Opiszę podstawowe cykliczne czynności. Oczywiście było więcej rzeczy typu klocki, tarcze itd ale skupiam się na płynach i filtrach

Używany olej Castrol SLX 0W-30 LL04

32,000km

Olej + filtr oleju, filtr powietrza, mikrofiltr

63,000

Olej, filtr oleju, filtr powietrza, mikrofiltr (kabinowy), płyn hamulcowy,

95,000

olej, filtr oleju, filtr powietrza, mikrofiltr (kabinowy), separator oleju, filtr paliwa, dodatkowe czynności wykonywane co 3 zmianę oleju

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
koledzy, ale nikt nie napisał jaki olej wlać do tylnego dyferencjału. Wie ktoś może bo planuje zrobić taką wymianę w moim samochodzie.
BMW - Nie dla idiotów
  • 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...