Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.nie chcialbym byc nudny ale niedawno kupilem nastepna slicznostke tym razem e46 2002 rok 318ci 143 km automatyczna skrzynia biegow chcialbym wymienic oleje silnik skrzynia dyfer bo troche jakby wyje mechanik powiedzial ze po wymianie powinien ustac.jeden mechanik powiedzial ze silnik ma 14000 przebiegu wiec zalac go polsyntetykiem a inny przemadrzaly powiedzial ze tylko castrol slx do silnika niestety koszt litra to blisko 80 zeta czy mozna to czyms zastapic ewentualnie czym ? z gory dzieki ps.na allegro znalazlem te oleje slx za ok 34 zeta za litr rozlewane niby w niemczech ale jakos nie mam zaufania do allegro.. poradzcie z gory dzieki..fan marki ;)
Opublikowano

Firma bez roznicy, a wazne zeby to byl syntetyk np w mobilu jest tak: Mobil 1 - 0W/40 to syntetyk, a Mobil S - 10W/40 to juz polsyntetyk.

Jesli chcesz castrola zobacz tutaj http://www.castrol.com/castrol/castrolhomepage.do?categoryId=3175, na dole dobierz olej do swojego samochodu, dobierzesz olej do auta z odpowiednim symbolem, pokazuja tez dokładnie pojemnosci ile litrow potrzeba oleju, plynu chlodzacego, płynu hamulcowego itp. Jako zalecany do bmw wyskakuje syntetyk Castrol Edge 0W-30.

Opublikowano

tak zrobie jakis 0 w 30 mamy u nas goscia ktory sprzedaje z beczki oleje zawsze u niego bralem i wszystko bylo ok a i cena inna ja robie sporo km nie zebym byl sknera ale olej wymieniac za 350 co 2 miesiace to sporo ;) a jak tam wyglada skrzynia i dyfer ? nie chcialbym znow zeby mi jakis"fachowiec" wciskal co mam lac i skasuje mnie jak za zboze azadna filozofia bo w samochodach lubie podlubac :D uczeni nie spadaja z nieba :D

gdyby Bog byl zwolennikiem przedniego napedu chodzilibysmy na rekach..

Opublikowano

witam tamtamtama;)

mam taki sam temat. ale nie uważam go za problem;) generalnie polecam castrol edge. zastanawiam sie nad castrolem edge sport. cena podobna a podobno sworzony do mocnych silników. no nie wiem. potrzebuję porady;) co do skrzyni......mam automat 2,5 litra. i tu mam dylemat duży. instrukcja bmw zaleca tylko ewentualne dolewki w serwisie. na stronie oh ah specjalisty gdzies spod nadarzyna chyba czytałem że zaleca wymianę oleju! mam problem bo raczej wolę dbać o skrzynię niż ją potem mieć do wymiany za parę ładnych tyś;) jesli któryś z kolegów ma jakieś sugestie to bardzo proszę. przypomne jakie mam autko. 323 z 2000r. skrzynia automat. przebieg......jakieś 230 000tyś i chodzi cudnie;)

pozdrawiam

Opublikowano
martis skoro dla ciebie to nie problem to po co pytasz ja mam przemadzralego mechanika od beemek i tyle wiec chcialem poradzic sie kogos kto w tym siedzi a problem tkwi w tym silniku ktory ja mam podobno olej w nim odgrywa duza role stad moje pytanie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tak zrobie jakis 0 w 30 mamy u nas goscia ktory sprzedaje z beczki oleje zawsze u niego bralem i wszystko bylo ok a i cena inna ja robie sporo km nie zebym byl sknera ale olej wymieniac za 350 co 2 miesiace to sporo ;)

Olej "z beczki" to raczej nie najlepsze wyjście skoro sam stwierdzasz, że w tych silnikach bardzo wiele zależy od oleju. Dobry olej to podstawa przy każdym silniku i nie musi być to od razu Castrol EDGE, wystarczy oryginalny syntetyk klasy 5w40-50 jakiejkolwiek bardziej uznanej firmy.

Koszt 4l to około 140-160 zł więc nie ma co panikować.

Opublikowano
gosc sie u nas zajmuje takim czyms kuppuje firmowe oleje tyle ze w beczce i sprzedaje na litry a ja mowilem o oleju ktory kosztuje 80 zeta za litr taki wlasnie polecil mi fachowiec..wiec przy 5 ktore musisz kupic bo wchodzi ponad 4 robi sie 400 zeta za sam olej a gdy robisz 10 tys km na miesiac to juz jest sie chyba nad czym zastanawiac
Opublikowano

tamtamtam - szukaj markowego syntetyka z normą BMW LL04 i tyle.

A co do Castrola SLX - na bank znajdziesz duużo taniej niż 80zł/1l.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
burner mobil 0 w 40 mam nadzieje ze takie cos bedzie dobre a co do castrola to pisalem wczesniej ze na necie znalazlem za 34 zeta litr na allego ale jakos nie wierze w allegro :/
Opublikowano
Jedno jest pewne lej zalecaną gęstość przez BMW a producent to w zasadzie każdy z uznanych, unikaj jednak okazji cenowych bo zamiast 0w-30 będziesz miał słonecznikowy z pierwszego tłoczenia.
Opublikowano
Ja miałem sprawę uproszczoną : bunia z pierwszej ręki, z książką i wbitymi wymianami oleju. Wszędzie Castrol 0W40, na etykiecie pod maską też no i co najważniejsze Castrol na korku wlewu oleju. I tej wersji się 3mam
Opublikowano
z tego co wiem to castrol na orku jest z racji go ze castol jest sponsoem a nie ze castrol byl lany do silnika :)

Sponsorem czego - korków oleju?? hahaha

A tak na serio to BMW właśnie zalewane jest CASTROLEM.

Pzdr,

Opublikowano

panowie ja tez proponuje wam troche poczytac zanim wkleicie kolejne haha http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=11944 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=62158&postdays=0&postorder=asc&start=45

ps pozatym zastanowcie sie czy jak ktos ma napis na korku tzn ze innego oleju sie fizycznie wlac nie da ?"haha"kupisz uzywane auto to nie wiesz na czym wczesniej jezdzilo..pozdrawiam fan marki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
gosc sie u nas zajmuje takim czyms kuppuje firmowe oleje tyle ze w beczce i sprzedaje na litry a ja mowilem o oleju ktory kosztuje 80 zeta za litr taki wlasnie polecil mi fachowiec..wiec przy 5 ktore musisz kupic bo wchodzi ponad 4 robi sie 400 zeta za sam olej a gdy robisz 10 tys km na miesiac to juz jest sie chyba nad czym zastanawiac

SLX to olej serwisowy nie sprzedawany w opakowaniach detalicznych w sklepach, leją go serwisy ale to to samo co w detalu. Ja płaciłem chyba 43zł/l w serwisie M-Auto w Katowicach. Olej w E46 wymienia się co 20-25kkm, a nie co 10kkm. Wiec 2x rzadziej niż np. w E36, więc jak jest nawet 2x droższy wychodzi na to samo :D

Opublikowano
pozatym zastanowcie sie czy jak ktos ma napis na korku tzn ze innego oleju sie fizycznie wlac nie da ?

kolego ja odniosłem się do wcześniejszej twojej wypowiedzi a mianowicie do tej:

z tego co wiem to castrol na orku jest z racji go ze castol jest sponsoem a nie ze castrol byl lany do silnika

Więc wyprowadziłem cie z błedu - gdyż właśnie w fabryce auta BMW zalewane są CASTROLEM - a co ty sobie wlejesz tam później - to już twoja prywatna sprawa. Możesz nawet UNIWERSALNY "BARTEK"

Co do loga firmy castrol - to znajduje się ono dlatego na korku - gdyż jak przeczytasz sobie w mądrej instrukcji obsługi : "BMW recommends CASTROL" a nie dlatego, że Castrol sponsoruje "korki do oleju" hahaah :twisted2:

Poza tym idąc dalej twoim tropem - na korku wlewu paliwa też masz napisane PB - przecież nikt cie nie zmusi abys nie lał tam ON.

pzdr,

Opublikowano
Jak wspomniałem bunia była serwisowana w niemczech i zalewana Castrolem od nowości wg zaleceń producenta. Skończmy więc ta jałową dyskusję o korkach bo jak powiedział Piotr lejta co chceta i nic nam do tego. Wszelkie zmiany na własna odpowiedzialność bo każdy serwis BMW zalewa właśnie Castrolem.
Opublikowano
kolego widze ze musisz miec instrukcje obslugi do mojej wypowiedzi to ze napis jest na korku to ja wiem bo tez takowy posiadam i to ze zalewany jest castrolem od nowosci to tez wiem tylko poczytaj dlaczego na tym korku pisze castrol dlaczego go rekomenduje wkleilem ci nawet linki zebys nie musial stasznie szukac wystarczy przeczytac bo jak na razie to widze ze tego nie zrobiles"haha"niestety nie znalazlem trzeciego z wypowiedziami serwisantow bmw ale jak odwiedzisz jeszcze jakis inny post nie tylko ten jeden tyczacy sie olejow to pewnie znajdziesz :)zamysl mojegop byl calkiem inny jak poczytasz od poczatku moze dojdziesz o czym pisalem a ty ryszardzie byles przy kazdej wymianie oleju w tym serwisie w niemczech? zycze ci tego a;e kiedys ogladalem wlasnie w niemczech piekna czarna corse ktora wczesniej byla zolta albo jak zrobic zeby sie nie swiecila kontrolka oleju..wiec nie mow mi o mechanikach i serwisach :)
Opublikowano
Olej w E46 wymienia się co 20-25kkm, a nie co 10kkm. Wiec 2x rzadziej niż np. w E36, więc jak jest nawet 2x droższy wychodzi na to samo :D

BaX, czy filtr oleju i powietrza również wymieniasz co 20-25k km?

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Sam poczytaj a potem jak już będziesz pisał to najpierw sobie napisz instrukcję obsługi bo szkoda prądu.

A auto nie było kupione na placu tylko w salonie z firmy na firmę. Jak jeździsz prywatnie to oszczędzasz i łapiesz się byle okazji. Jaeśli natomiast masz nowy wózek na firmę to masz serwis, no i wszystko wrzucasz w koszty.

Więc nie mów mi że nie wiem co za auto kupiłem i co to w nie mogło być wlewane, bo nie było.

bono napisał/a:

BMW nie musza jezdzic na Castrolu, to, ze Castrol zaplacil kupe kasy za umieszczenie logo na korku wlewu oleju znaczy tylko tyle, ze... Castrol za to zaplacil

milek napisał/a:

jest to prawie prawda. dlaczego prawie? bo kazda jednostka napedowa ma okreslone warunki eksploatacji. dla tych warunkow sa okreslone rowniez materialy. jednym z nich jest olej, ktory spelnia norme bmw. dzieki temu lejac dedykowany do diesli w bmw masz serwis co 25 tys km, a nie co 15 lub 10 tys km. tak samo bylo z silnikami PD z grupy VAG. bardzo dlugo byl tylko jeden olej castrol do nich. dopiero niedawno wprowadzono mobil, ktory uzyskal aprobate.

oczywistym jest, ze mozesz zmienic olej, ale zmieniasz tez warunki eksploatacji samochodu.