Skocz do zawartości

Który olej z rodziny VALVOLINE zalać do diesla?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

chce wymienic olej w mojej E46,poszperalem na allegro,ale mam maly mętlik,maxlife valvoline nie ma do diesla w pelnym syntetyku,sa inne rodzaje valvoline,ktore pozalewaliscie u siebie?

zaznaczam ze nie zaleje nic innego.......tylko valvoline :mad2:

Opublikowano

W sklepie z Valvolina powinni Ci dać olej do BMW. Jest tam teraz taki, nie pamietam oznaczenia. Valvolina wyraznie dzieli olej na : do VW/Audi group i BMW/ Mercedes.

Już wiem, ma oznaczenie MST.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

• 2 lata później...
Opublikowano

Mam zamiar zalać olej Valvoline Syn Power 0W-40 do 320d 150km - wszystkie jego parametry są OK, ale dziwne wydaje się że ten olej spełnia tylko normę Long Life 98...

LL01 w dzisiejszych czasach byłoby chyba wskazane??

Opublikowano
Ja mam zalany Max Life 5w40 i jest ok. Spełnia wszystkie kryteria podane przez BMW a że nie pisze na nim DIESEL to nie ma znaczenia bo jest olej uniwersalny a nie tylko do diesla. Na stronie valvoline jak wyszukasz olej dla twojego samochodu wyskoczy między innymi Max Life, Syn Power
Opublikowano

Na klasę 0w-40 jestem już zdecydowany - ciekawe że konfigurator zaleca 5W-30, który przecież "gorzej" smaruje przy zimnym starcie...

Poza tym Valvoline Syn Power MXL 0W-30 jest 100zł doższy niż 0W-40! (4L)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na klasę 0w-40 jestem już zdecydowany - ciekawe że konfigurator zaleca 5W-30, który przecież "gorzej" smaruje przy zimnym starcie.

Kolego 5W smaruje bardzo dobrze jesli temperatura na zewnatrz jest max -35 stopni a jesli jest niższa np -40 to wtedy dopiero lepszy jest 0W.