Skocz do zawartości

ponownie wibracje nadwozia BMW e39 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na początku zaznaczam,że przeczytałem wiele uwag na temat przyczyn wibracji w BMW e39. W moim przypadku objawy są jednak nietypowe: auto niekiedy wpada w lekkie wibracje na wolnych obrotach ( wibracje wyczuwalne na lewarku zmiany biegów i poprzez drgania nadwozia ). Problem niby niewielki, ale denerwujący. Poza tym auto nie ma żadnych innych złych symptomów - brak szarpania przy przyspieszaniu, brak zwiększonego zużycia paliwa, brak wahań obrotów silnika, dziwnych odgłosów spod maski, silnik pracuje równomiernie itp. Dodaję, że wymieniłem wszystkie wtryski, nie chcę jednak brnąć w inne koszty ( np. wymiana koła dwumasowego ) bez zasięgnięcia waszej fachowej opinii. Wtryski wymieniłem bo taka diagnoza i zalecenie padło w ASO. Dodam, że moja BMW ma przebieg 97.000 km, 530 D 2002 r.

Dziękuję i pozdrawiam, będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

M.i.k.l.i.k.
Opublikowano
80 tys to robia diesle w mojej firmie w rok . wierzysz czy udajesz?

W udawaniu musiałbym mieć jakiś cel więc nie wiem co masz na myśli. Wierzę ci, że swoim samochodem rocznie pokonujesz dystans 80.00 zł więc życzę szerokich dróg ;)

BMW mam jako drugi samochód, może przesadnie dbam o niego i zimą nie użytkuję go prawie w ogóle. Za to wygląda jakby miesiąc temu wyjechał z salonu ;)

M.i.k.l.i.k.
Opublikowano
sprawdz moze poduszki po silnikiem/skrzynia oraz mocowanie walu

Dzięki, podjadę do fachowca i podpowiem mu co ma sprawdzić. A swoją drogą to w ASO sugerowałem im poduszki jednak tylko usmiechnęli się z politowaniem.

Pozdrawiam.

M.i.k.l.i.k.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czytajac o drganiach pomyslalem o wtryskach, no ale piszesz, ze wszystkie wymieniles... moze faktycznie poduszki, tak jak pisze kolega... gdzie te wtryski wymieniales? nowe, czy uzywki?

sorry, ale 97k km i wymienione wszystkie wtryski? jedna z tych informacji jest nieprawdziwa

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
czytajac o drganiach pomyslalem o wtryskach, no ale piszesz, ze wszystkie wymieniles... moze faktycznie poduszki, tak jak pisze kolega... gdzie te wtryski wymieniales? nowe, czy uzywki?

sorry, ale 97k km i wymienione wszystkie wtryski? jedna z tych informacji jest nieprawdziwa

W ASO zalecili wymianę wtrysków. Na regenerowane oczywiście za 5.500 zł. W autoryzowanym serwisie BOSCH-a wymienili tylko rozpylacze, filtr paliwa i jakieś uszczelki. Wymiana rozpylaczy oczywiście na nowe. Sam byłem zdziwiony koniecznością tej naprawy, ale powiedzieli, że wymieniają wtryski w samochodach z mniejszym przebiegiem więc może się nie znają a mój samochód ma faktycznie przebieg 297.000 km tylko wyświetlacz się popsuł i nie wskazuje "2" ;)

M.i.k.l.i.k.
Opublikowano

No jednak nie wszyscy klepią dieslami pół miliona km w trzy lata- ufff ;) Co do drgań to jak już wspominali poprzednicy może jednak niech ktoś zajrzy do tych poduszek, a swoją drogą to serwisanci patrzą głupio na poduszki, a wtryski wymieniają przy jeszcze mniejszym przebiegu? Chyba ktoś z serwisu miał do wymiany w swoim to Ci zaproponowali :worried:

Ps. Zaraz Ci się zrobi kolejka po auto jak przeczytają, że nie jeździsz zimą i masz 100k km :)

Opublikowano

Ps. Zaraz Ci się zrobi kolejka po auto jak przeczytają, że nie jeździsz zimą i masz 100k km :)

Z tym to watpie, jaki przebieg taka cena. W niemczech czesto sie trafia e39 z 2001 2002 roku z przebiegiem 70-80 tys km, tylko cena, w polsce raczej nie do sprzedania :8) bo u nas cena sie najbardziej liczy.

Do autora - nie odwiedzaj juz do tego ASO. To ze maja autoryzacje BMW to wcale nie oznacza ze sa super fachowcami i nie kantuja ludzi na kase. Jedno ASO drugiemu nie rowne jak nie masz za bardzo daleko do innego to sproboj w innym, bo jak czytam o tych wtryskach to az sie wydaje nieprawdopodobne i o tym ze z poduszkami pod silnikiem/skrzynia.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

Jeśli jesteś z lubuskiego , to jedź do ASO ale ... w Niemczech .

Masz blisko do granicy.

Ja tylko tam serwisuje swoje bmw ( E39 jak i E46 ) .

Mimo,że nie przepadam za Niemcami , to serwis mają lepszy i nie oszukają cie .

Są naprawdę solidni i znają się na autach .

Polecam.

Opublikowano

Koledzy mi się urwała jedna poduszka od strony kierowcy i nie przenosi

mi żadnych drgan na budę więc jeżeli kolega ma poduszki całe to można to wykluczyć

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info
Opublikowano
Dziękuję wszystkim za rady, na razie okazało się, że do wymiany jest sprzęgło elastyczne. Nie wiem co to jest i jaki może mieć związek z drganiami, ale wymienię. Co do przebiegu to nie mam wątpliwości, że jest oryginalny, samochód został kupiony od pierwszego właściciela, z kompletem dokumentów, w samochodzie do dziś pachnie nową skórą. Samochód traktuję z należytym szacunkiem, którego nabrałem po raz pierwszy gdy przesiadłem się do BMW z mazdy. Pozdrawiam wszystkich.
M.i.k.l.i.k.