Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wpadnę ale nie M3 jutro idzie do nowego właściciela remontują most ale przed mostem w prawo pierwsza w lewo i i ta sama droga :) ps szykuje się e30 do driftu :)

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

• Odpowiedzi 131
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
może są szybsze ale pamiętaj do wyścigów jest homologacja która na jedne modyfikacje pozwala a na inne nie to że diesel może być dynamiczny to jednak nie znaczy sportowy

Opublikowano
Panowie wrocmy do tematu.Mam 320d(150KM) i powiem krotko 320i(150KM) na starcie jest z tylu przez duze T!O wyzszych biegach juz nie wspomne.323 przy starcie leb w leb lecz juz na trasie podczas wyprzedzania np.na 4 i 5 biegu tez jest z tylu.Niech zamilkna Ci ktorzy nazywaja diesle klekotami i uwazaja ze nie nadaja sie do sportowej jazdy.Widocznie maja oni brak wiedzy na ten temat.Szczegolnie jesli chodzi o BMW.
Opublikowano
Panowie wrocmy do tematu.Mam 320d(150KM) i powiem krotko 320i(150KM) na starcie jest z tylu przez duze T!O wyzszych biegach juz nie wspomne.323 przy starcie leb w leb lecz juz na trasie podczas wyprzedzania np.na 4 i 5 biegu tez jest z tylu.

Same czyste dane techniczne mówią iż nie może być tak jak ty piszesz:

320d(150KM) - 0-100km w 8,9s

323 (170KM) - 0-100km w 8,0s

320i (150KM) 0-100km w 8,9s

Teoretycznie 320i przy takich samym parametrach powinno przyspieszać tak samo. To, że masz niżej dostępną moc oraz moment - ok zgadzam się ale tam gdzie ty już zmieniasz bieg na następny - benzyna się rozkręca. Czas zmiany biegu także jest wliczany w przyspieszenie.

323i jest o prawie sekundę szybsze od startu do 100km/h.

Czyli poprostu koledzy, z którymi się próbowałeś gorzej posługują się samochodem lub nie umieją wykorzystać mocy auta praz zakrtesów jej dyspozycji.

Niech zamilkna Ci ktorzy nazywaja diesle klekotami i uwazaja ze nie nadaja sie do sportowej jazdy.Widocznie maja oni brak wiedzy na ten temat.Szczegolnie jesli chodzi o BMW.

No wiesz - porównując odgłos pracy silnika benzynowego oraz diesla - w dieslu mamy do czynienia z KLEKOTEM - i nikt temu nie zaprzecza. Stąd wzięła się owa nazwa.

Co do wyścigów dieslami - w serii X natknąłem się na wątek o tym, jak kolega chciał dorównać autu z silnikiem benzynowym i przegonił swoją terenówkę (3,0d) za benzyną. skutek był taki iż po takiej jeździe pod autem kupa oleju który przepuszcza turbospręzarka.

Jak dla mnie takie fakty eliminują pojęcie iż diesel nadaje się do sportowej jazdy.

Pzdr,

P.S. oczywiście twój silnik jest bardziej elastyczny - to musze przyznać. [/b]

Opublikowano

320i (150KM)- 0-100 w 9,9s

320d (150KM) - 0-100 w 8,9s

320i (170KM) -0-100 w 8,2s

Dane wiec raczej potwierdzaja moje doswiadczenia,ze benzyna o tej samej mocy nie da rady diesel-owi.A ta o mocy 170KM jest tylko teoretycznie szybsza poniewaz 0.7 s roznicy to w praktyce dla normalnego kierowcy bez zadnych doswidczen sportowych nic nie znaczy.

Poza tym w 'malych' zawodach po miescie miedzy samochodami gdy trzeba wyprzedzac na 3 i 4 biegu to takze benzyna zostaje z tylu.

No i czy diesel sie nie nadaje do sportu to ocencie sami po wynikach Seata TDI wyscigach WTCC.Zal patrzec ale to fakt.

Opublikowano

A ta o mocy 170KM jest tylko teoretycznie szybsza poniewaz 0.7 s roznicy to w praktyce dla normalnego kierowcy bez zadnych doswidczen sportowych nic nie znaczy.

Tylko weź na to poprawkę, że obydwoma autami jada kierowcy bez doświadczeń sportowych.

Czyli zarówno benzyną jak i dieslem czasy przyspieszania mogą róznić się od tych podanych przez producenta.

Także fakt jest taki iż w tym wypadku benzyna będzie miała lepsze przyspieszenie (natomiast jest to z większej pojemności niż diesel ).

Jesli już porównujesz - to porównuj dane teoretyczne - bo inne będą nieobiektywne.

Pzdr,

Opublikowano

WTTC to nie wyścigi tylko wielki cyrk BMW powinno się wycofać z tego cyrku,tylny napęd jest ograniczony przepisami ciekawe jak by wyglądała FORMULA1 gdyby wprowadzić takie przepisy wygrany w pierwszym wyścigu startuje w drugim z 8 pozycji a co do disla to niech startuje ale z śilnikiem wolnossącym.

Ja tam wolę BĘDZYNE ropa kosztuje tyle samo co będzyna a disle BMW wcale niepalą mało.

disel 150KM a będzyna 150KM co jest szybsze TO ZALERZY OD UMIEJĘTNOŚCI KIEROWCY. Moje BMW 325i E36 zjada na śniadanie BMW 330d E46 wiem bo ścigałem się z tym bmw tego disla odstawiałem na karzdym kroku żeby nie było to prowadziłem tego disla a śilnik pracuje wyśmienićie :lol:

Opublikowano
320i (150KM)- 0-100 w 9,9s

320d (150KM) - 0-100 w 8,9s

320i (170KM) -0-100 w 8,2s

Dane wiec raczej potwierdzaja moje doswiadczenia,ze benzyna o tej samej mocy nie da rady diesel-owi.A ta o mocy 170KM jest tylko teoretycznie szybsza poniewaz 0.7 s roznicy to w praktyce dla normalnego kierowcy bez zadnych doswidczen sportowych nic nie znaczy.

Poza tym w 'malych' zawodach po miescie miedzy samochodami gdy trzeba wyprzedzac na 3 i 4 biegu to takze benzyna zostaje z tylu.

No i czy diesel sie nie nadaje do sportu to ocencie sami po wynikach Seata TDI wyscigach WTCC.Zal patrzec ale to fakt.

To tylko świadczy o skuteczności turbosprężarki,echhh gdyby ś.p.George Stephenson miał turbo pewnie do dziś nie byłoby TGV :mrgreen: .Ale jeżeli chcesz porównywać osiągi "benzyna vs diesel" proponuje porównać TFSI do TDI.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

powiem tak - może nie BMW, ale też Pb vs TD - próbowałem z rolowanego swoją Hondą Accord 1.8 136 KM z kolegą w Focusie 1.8 115 KM, dane - Honda - 10,5 do paki, Foka - 10,8 . Wynik?

Równo, poza tym, żeby się z nim równo utrzymać musiałem kręcić silnik prawie do 6 tys i zmiana - so?

W normalnej eksploatacji, tym bardziej na trasie porównywalej mocy i pojemności turbodiesel zawsze będzie szybszy, bo nikt nie jeździ autem benzynowym wciąż prawie do odcinki (przynajmniej ja nie jeżdżę - raczej Eco drive :) )

także porównywanie nawet 320d 136KM z 320i 150KM i tak stawia niby słabszego diesla w lepszej pozycji.

P.S żeby nie było - wolę benzyniaki mimo wszystko :)

ta właściwa beemka gdzieś na mnie czeka...
Opublikowano

także porównywanie nawet 320d 136KM z 320i 150KM i tak stawia niby słabszego diesla w lepszej pozycji.

Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.

Ja tam wole benzynowe silniki ze względu na prostszą konstrukcję a co za tym idzie mniejsze koszta serwisowania.

Poza tym wszyscy wiedzą jak jest w naszym kraju z ON i jego jakością.

A silniki CR raczej są przeczulone na tym punkcie. A te na pompach aż takich dobrych wyników nie osiągają.

Pzdr,

Opublikowano

Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.

Ja tam wole benzynowe silniki ze względu na prostszą konstrukcję a co za tym idzie mniejsze koszta serwisowania.

Poza tym wszyscy wiedzą jak jest w naszym kraju z ON i jego jakością.

A silniki CR raczej są przeczulone na tym punkcie. A te na pompach aż takich dobrych wyników nie osiągają.

Pzdr,

doczytaj mój post do końca :wink:

ta właściwa beemka gdzieś na mnie czeka...
Opublikowano
ale się wojna zrobiła a może warty by wziąsc pod uwagę że porównolecie silnik turbodiesel do benzyny może wyrównany szansę i porównamy do turbo wtedy będzie widać prawdziwą różnice

Opublikowano

Mysle wiec, zeby jakos podsumowac post(bo zbacza z tematu) ze nie powinnismy porownywac 320d do 318 bo to pomylka.

Minium to 320d vs 323 ale to juz moze w nowym poscie.

Niech moc BMW bedzie z Wami :)

Opublikowano
może wyrównany szansę i porównamy do turbo wtedy będzie widać prawdziwą różnice

szczególnie przy spalaniu ;) :twisted2:

Przecież porównujemy osiągi a nie spalanie zresztą każde bmw pali tyle samo :norty:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.