Skocz do zawartości

530d - bulgotanie przy wciskaniu hamulca zimny/ciepły samoch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w poprzednim wątku się przywitałem i poruszyłem jeden temat, teraz drugi.... zaznaczam, że szukałem na forum ale nic nie znalazłem.

Gdy jest w trakcie lub po deszczu, gdy wsiadam w samochod i go zapalę to wciskajac pedał hamulca słyszę bulgotanie i pedał szybko leci w dół. gdy ruszę samochodem i zacznę hamowac bardzo szybko włacza się ABS, tak ze 2 razy i wszystko jest jak "fabryka". Mechanior sprawdzał samochód, układ hamulcowy nie był zapowietrzony i stwierdził, ze moduł sterujacy ABS sobie nie radzi (jest rozszczelniony) przy nadmiernej wilgotnosci i jak auto dluzej postoi to gdy do niefgo dostanie sie wilgoć to tak moze sie dziać..... ale, ja to sprawdzielem i tak sie dziele tez na ciepłym silniku. Wystarczy, ze podjade autem pod sklep, pojde na 20minutowe zakupy (w tym czasie pada deszcz) i jak wsiade w samochod, zapalę, to robi się to samo. Wczoraj kolejny dziwny objaw, jezdzilem bez przerwy z godzine, oczywiscie jak zapalilem auto to było "bulgotanie", ale potem juz nie i gdy po godzinei jazdy na parkingu wycofywałem i zacząłem hamowac jadac do tyłu to zaczęło się dziać to samo:( pomóżcie... teraz jeszcze nad tym panuję, ale co będzie w zimie???

Pozdrawiam Jacek

Ból przemija, chwała pozostaje kobiety lubią blizny
Opublikowano
jutro to zrobię i dam znać:) dzięki za info, pozdrawiam:)
Opublikowano
to nawet jak usunę powód tej wody to serwo padnie??
Opublikowano
to nawet jak usunę powód tej wody to serwo padnie??

zalezy jak dlugo bylo narażane na zanurzenie w wodzie. Jesli tylko pare razy, powinno byc w porzadku, a jesli dluzej - bezwzglednie je wymień. Z hamulcami nie ma zartow, a serwo drogie nie jest. W intercars kupisz ponizej 400 zł serwo identyczne jak fabryczne (ten sam producent - Lukas, tylko bez logo bmw).

Problem polega na tym, ze woda nie tylko to serwo otacza, ale z czasem dostaje sie tez do srodka i raczej sama z siebie juz nie wyplynie. Wiec jak juz ktos napisal, w zimie ci zamarznie i masz po hamulcach (ja tak raz mialem podczas jazdy - zahamowalem ręcznym i nikomu krzywdy nie zrobilem, ale nie radze doprowadzic do takiej sytuacji)

Opublikowano
Jak zdiagnozować czy woda jest w serwie? Zatkane dziury odprowadzajace wode zawsze powodują zalanie wnętrza jak u kolegi wyżej i to bulgotanie przy hamowaniu?
Opublikowano

no i temat wraca jak bumerang. Zastosowałem się do rady chłopaków..... W niedzielę przetkałem wszystkie kanały odprowadzające wodę przy filtrze przeciwpyłkowym, (a może nie wszystkie?? ile ich jest???) lałem tam wode bezposrednio w kanały , spływała elegancko, choć przyznam że od strony kierowcy nieco wolniej.... no i ... niedziela i poniedzialek sloneczne dni nie pozwolily sprawdzic wszystkiego do konca.... dziś w nocy padało, rano mowie dowiemy się czy wszystko ok... wsiadam do samochodu zapalam i.... bulgocze... nie tam mocno jak przedtem, ale jednak troche bulgocze... może mało padało i to ma wpływ..... cholera nie wiem jak do tego podejsc..... bede pruć nadkole od kierowcy i tapicerkę bo w srodku tez mokro jest:/

jakies sugestie??

o efektach będę informował...

pozdraiwam J.

Opublikowano

Moze cos nie tak robisz? Musisz KOMPLETNIE zdemontowac filtr przeciwpylkowy, a wlasciwie jego obudowe. Zobaczysz wtedy serwo hamulca, pompe i zbiorniczek plynu hamulcowego. Byc moze zobaczysz rowniez "akwarium". Do otworu odprowadzajacego wode ciezko jest sie dobrac, ale dlugi, sztywny drut podola. Znajduje sie zgodnie z logika, na dnie pomieszczenia serwa, od zewnetrznej strony, jak dobrze pamietam.

Ja u siebie cyklicznie sprawdzam odprowadzenie wody z tych rejonow. Po drugiej stronie jest modul sterujacy silnika i mozna sie domyslic, co staloby sie po powodzi.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
Witam i dziekuje wszystkim za pomoc, dokopałem się do tego serwa i fakt.. .było małe akwarium, powód.... pełno syfu na dole i zatkany odpływ, udało mi się to nawet ręką udrożnić:) no ale nie obyło sie bez strat:/ stwierdzilem ze od razu zrobie porządek z filterkami przy zaworach podcisnienia na EGR i turbinie, wszystko lux ale pod koniec zabawy przylazł taki jeden "lolek" co mi buczał za uszami, a że stwierdzilem ze mu odpowiem to żem się oparł oooo. przewód wychodzący z filtra paliwa i go ułamałem:/ wie ktos ile to cudo kosztuje?? złamanie jest na kolanku przewodu wychodzacego z filtra, samam kopuła filtra jest cała:(
Opublikowano
Jak zdiagnozować czy woda jest w serwie? Zatkane dziury odprowadzajace wode zawsze powodują zalanie wnętrza jak u kolegi wyżej i to bulgotanie przy hamowaniu?

"zawsze" to mocne slowo :) podejrzewam ze w 9/10 przypadkow tak jest jak mowisz